FOLLOW US: facebook twitter

«Τρέχει» με διπλάσιες εξαγωγές η φράουλα φέτος!

Ημερομηνία: 12-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53069″ img_size=”full”][vc_column_text]

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια σε Ηλεία και Αχαία που συγκεντρώνουν το 95% της συνολικής καλλιέργειας του προϊόντος

Όλες τις προϋποθέσεις για μια πολύ καλή χρονιά, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο εμπορίας, πληροί η σεζόν προσώρας, εκεί όπου χτυπά ο παλμός της φράουλας, στην Ηλεία και στην Αχαία, που συγκεντρώνουν περισσότερο από το 95% της καλλιέργειας. Το θετικό πρόσημο που άφησε η προηγούμενη σεζόν επέδρασε ενθαρρυντικά στους καλλιεργητές, οι οποίοι φέτος έδωσαν στη φράουλα περίπου 1.000 στρέμματα περισσότερα από πέρσι, φτάνοντας συνολικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στα 12.000-13.000 στρέμματα περίπου. Μέχρι τώρα, οι προσδοκίες τους δεν διαψεύστηκαν. Μια σεζόν παραγωγικά πρώιμη σε σχέση με άλλες χρονιές, καιρικές συνθήκες που απέτρεψαν την προσβολή από ασθένειες και εχθρούς και καλές ροές αποδόσεων, εκτίναξαν και τις εξαγωγές σε επίπεδα διπλάσια από τα περσινά της αντίστοιχης περιόδου. Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit, από  1/10/2019 μέχρι και 28/2/2020, οι εξαγωγές φράουλας ανήλθαν σε 8.265 τόνους έναντι 4.630 τόνων πέρσι.

Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 78,5% και, όπως σχολίασε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, «με ανάλογους ρυθμούς αναμένεται να εξελιχθεί η σεζόν εμπορικά, στον βαθμό που το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και συνεχιστεί η επιθυμητή ροή της παραγωγής». Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κυριαζή, παραγωγό και έμπορο από την Αχαΐα, η ελληνική φράουλα κερδίζει διαρκώς έδαφος στην προτίμηση των αγορών σε χώρες όπως Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβενία, Πολωνία και Σλοβακία. «Έχει κατακτήσει ένα brand και τη ζητούν, με αποτέλεσμα να έχει ικανοποιητική απορρόφηση», ανέφερε ο ίδιος.

Χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε μέχρι τώρα η καλλιέργεια, μας είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Διασάκος της Geoplant. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και η παραγωγή εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς. Ποσοτικά, η κάθε ποικιλία έχει δώσει το 1/3 της απόδοσής της, η οποία είναι μέχρι 5 τόνους ανά στρέμμα το μέγιστο. Όσον αφορά την κατανομή των φυτεύσεων ανά ποικιλία, ο έμπειρος γεωπόνος, διαπιστώνει ότι οι παραγωγοί έδωσαν προβάδισμα στη Victory, η οποία κατέλαβε το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η Camarosa που ήταν κυρίαρχη λόγω της προτίμησης από τη ρωσική αγορά, συνέχισε την πορεία συρρίκνωσης και περιορίζεται στο 20%, όπως και η Fortuna που μειώθηκε στο 15%, ενώ στο υπόλοιπο 5% φυτεύτηκε η Rosiera.

Οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται για την πρώτη κατηγορία προϊόντος στα 2,6 ευρώ το κιλό για τη Victory, στα 2,4 ευρώ για την Camarosa, στο 1,6 ευρώ για τη Fortuna και τη Rosiera.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot