Τροχαία Πύργου… γένους θηλυκού!
-Η «Πρωινή» παρουσιάζει σήμερα τις γυναίκες αστυνομικούς που στελεχώνουν κατά 40% μία από τις πιο «μάχιμες» υπηρεσίες της Δ.Α. Ηλείας
-Η διοικήτρια Κατερίνα Μπόγλου μιλάει στην «Πρωινή» για τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών αστυνομικών και για το πώς αντιμετωπίζουν τα στερεότυπα μερίδας πολιτών
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Το 1983 επιτράπηκε για πρώτη φορά η είσοδος γυναικών στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ποσοστό 10% επί των προκηρυγμένων θέσεων και το 2003 καταργήθηκε πλήρως η ποσόστωση και θεσπίστηκαν τα ίδια κριτήρια εισαγωγής για άνδρες και γυναίκες. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα οι γυναίκες που εργάζονται σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ είναι στο 15%.
Η υπηρεσία όμως που πρωτοπορεί στην Ηλεία, είναι η Τροχαία Πύργου, αφού σήμερα υπηρετούν σε αυτή συνολικά επτά γυναίκες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 30 με 40% της συνολικής δυναμικότητας. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τομέα απαιτητικό και στην πρώτη γραμμή της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Αστυνομίας, ο αριθμός είναι αρκετά υψηλός.
H «Πρωινή» εξασφάλισε τη σχετική άδεια και επισκέφθηκε τα γραφεία της Τροχαίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, όπου συζήτησε με τη διοικήτρια της Υπηρεσίας και Αστυνομική Υποδιευθύντρια Κατερίνα Μπόγλου, ενώ παρακολούθησε και λίγα λεπτά το επιχειρησιακό κομμάτι στο περιπολικό, το οποίο αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι μια… διαρκής πολεμική επιχείρηση.
Παρούσες στους δρόμους και στα σχολεία
Όπως μας εξήγησε η κ Μπόγλου, οι γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες σε όλες τις παραμέτρους (κατάταξη, εκπαίδευση, χρόνος εργασίας, αποδοχές, εξοπλισμός) ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η εξέλιξη των γυναικών δεν υπόκειται σε περιορισμούς.
«Οι γυναίκες αστυνομικοί καλούνται σήμερα να φέρουν εις πέρας πολλαπλούς ρόλους και να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες που διέπουν το επάγγελμά τους σε σχέση με τις ημέρες και ώρες εργασίας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τη φύση των θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν», τονίζει και προσθέτει πως οι γυναίκες της Τροχαίας Πύργου εκτελούν με υποδειγματική αρτιότητα όλο το φάσμα των καθηκόντων τους.
«Σήμερα η παρούσα δύναμη του τμήματος Τροχαίας Πύργου αριθμεί περί τις επτά γυναίκες αστυνομικούς, οι οποίες στο σύνολό τους εκτελούν εξωτερική υπηρεσία προς την κατεύθυνση της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας, ενώ ασκούν και προανακριτικά καθήκοντα. Επιπλέον, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η φετινή χρονιά η παρουσία γυναικών αστυνομικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μικρών μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας», επισημαίνει η κ. Μπόγλου, στεκόμενη ιδιαίτερα σε αυτή τη δραστηριότητα.
«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδηγικής συμπεριφοράς, καθώς μικρή μόνο πρόοδος έχει σημειωθεί στην αλλαγή νοοτροπίας του Έλληνα οδηγού», δηλώνει χαρακτηριστικά στην Πρωινή.
Τα στερεότυπα και η αντιμετώπισή τους
Δυστυχώς στην κοινωνία υπάρχουν ακόμα στερεότυπα σχετικά με τη θέση της γυναίκας, πόσο μάλλον σε ένα Σώμα που παραδοσιακά είναι ανδροκρατούμενο. Στο ερώτημα αν οι οδηγοί απέναντι στις γυναίκες της Τροχαίας έχουν τέτοια στάση, η κ. Μπόγλου, η οποία διοικεί το τμήμα από το 2016, απαντά πως ο σχολιασμός ενδεχομένως να υπάρχει, αλλά το υψηλό επίπεδο των αστυνομικών στη διαχείριση συμβάντων δεν αφήνει περιθώρια, καθώς δεν κάνουν… εκπτώσεις στη δουλειά τους.
«Παρότι οι κοινωνικές δομές και αντιλήψεις έχουν αλλάξει και η κοινωνία εξελίσσεται, η ιδιότητα της ένστολης γυναίκας αστυνομικού εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης και σχολιασμού, θετικού ή αρνητικού, ανάλογα με τις πεποιθήσεις και την ιδιοσυγκρασία του παρατηρητή. Είναι λογικό σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπου το ποσοστό των γυναικών αστυνομικών και δη των γυναικών αξιωματικών είναι μικρότερο, να προκαλεί εντύπωση η παρουσία τους. Ωστόσο, η ικανότητα ενός ανθρώπου να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν έχει σχέση μόνο με το φύλο αλλά και με την προσωπικότητα, τις γνώσεις επί του αντικειμένου, την αντιληπτική ικανότητα και την ικανότητα διαχείρισης διαφορετικών καταστάσεων» εξηγεί η διοικήτρια της Τροχαίας και δηλώνει τυχερή για το προσωπικό της Υπηρεσίας.
«Μπορώ να σας πω ότι νιώθω εξαιρετικά τυχερή για το σύνολο του προσωπικού, το οποίο τυγχάνει να διοικώ -άντρες και γυναίκες- καθώς διακρίνονται τόσο για την προσωπικότητά τους και τον επαγγελματισμό τους», καταλήγει και ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η τήρηση της νομιμότητας στον δρόμο.
«Να μην ξεχάσουμε, μέσα από την παρουσία μας αυτή, να θυμίσουμε σε όλους το εξής: Σεβασμός στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – Όχι άλλα θύματα στην άσφαλτο».