FOLLOW US: facebook twitter

Τρίμηνη καθυστέρηση για το ΕΠΣ Ηλείας

Ημερομηνία: 04-10-2024 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα θα χρειαστούν για να μπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην τελική ευθεία, καθώς η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απαγόρευση οριοθέτησης οικισμών μέσω Προεδρικού Διατάγματος «παγώνει» τη διαδικασία.

Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό διάταγμα στο δικαστήριο για προδικαστικό έλεγχο και εισέπραξε σειρά παρατηρήσεων, τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να ενσωματώσει.Το ζήτημα αφορά το καθεστώς και τις δυνατότητες δόμησης σε περιοχές κοντά σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίες ουσιαστικά αφορούν επεκτάσεις οικισμών που είχαν εγκριθεί τη δεκαετία του ’90 από τις τότε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αλλά εχουν σοβαρά αντισυνταγματικά ζητήματα.

Έγκυρες πηγές τόνισαν στην Πρωινή ότι αν δεν αποκτήσουν πλήρη και καθαρή εικόνα για το πώς πρέπει να γίνεται η οριοθέτηση των οικισμών, δεν μπορεί να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας.
Επιπλέον, η μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα, επανεξετάζει τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι με τις περιοχές προστασίας φυσικού περιβάλλοντος που δεν έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, όπως π.χ. οι αμμοθίνεςΒαρθολομιού και άλλες παρεμφερούς τύπου εκτάσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι έχουν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό υπόψη οι προτάσεις του ΤΕΕ Ηλείας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αυτήν την περίοδο γίνεται η επεξεργασία και η μορφοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο ευρείες συσκέψεις στην Ηλεία, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά των περιοχών του βόρειου παραλιακού μετώπου και στη συνέχεια αναλύθηκαν τα τέσσερα πιθανά σενάρια, εκ των οποίων επικρατέστερο θεωρείται το τρίτο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot