Πάνος Τριγάζης: Ο διχαστικός ευρωπαϊσμός Μητσοτάκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε «ταλιμπάν» της Δεξιάς εξελίσσεται ο Κυριακός Μητσοτάκης. Σαν να μλούσε σε κομμάτική σύναξη της ΝΔ και όχι σε εκδήλωση εορτασμού της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ (πρώην ΕΟΚ), ο πρωθυπουργός επέλεξε άκρως διχαστικό λόγο ενώπιον ξένων ηγετών. Χαρακτήρισε «σκοτεινή περίοδο» την λαϊκή αντιμνημονιακή ετυμηγορία του Ιανουαρίου 2015, που ανέδειξε κυβέρνηση της Αριστεράς πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας. Πέραν του ότι θεωρεί εαυτήν ιδιοκτήτη της διακυβέρνησης, η Δεξιά της Ελλάδας εμφανίζεται σαν ιδιοκτήτης και της Ευρωπαϊκής Ιδέας.
Ας θυμηθούμε την ιστορία. Με την αντιφασιστική νίκη του 1945, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις πραγματικής ενοποίησης της Ευρώπης, που δεν καρποφόρησαν λόγω της σχεδόν άμεσης έναρξης του ψυχρού πολέμου. Νωρίτερα και ειδικότερα το 1941, ο ιταλός κομμουνιστής Αλτιέρο Σπινέλι είχε συγγράψει το μανιφέστο «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη» όντας δεσμώτης του Μουσολίνι στο νησί Βεντοτένε, γι’ αυτό και η πρωτοποριακή διακήρυξη παραμένει γνωστή ως «Μανιφέστο του Βεντοτένε», το οποίο συχνά τιμά η προοδευτική Ευρώπη, αλλά η Δεξιά θέλει να το αγνοεί.
Πάλι ο Σπινέλι, το 1984, ως ευρωβουλευτής μέλος της κομμουνιστικής ομάδας, εισηγήθηκε και πέτυχε την υιοθέτηση σχεδίου συντάγματος για την θεσμική εξέλιξη της ΕΟΚ σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, απόφαση που είχε ληφθεί κυρίως με τις ψήφους των σοσιαλδημοκρατών και αριστερών.
Η πραγματικότητα του ψυχρού πολέμου δεν ευνόησε την ενοποίηση της Ευρώπης με πανευρωπαϊκό ορίζοντα, τον οποίο ουδέποτε ενστερνίστηκε η Δεξιά, που στο DNA της έχει τον εθνικισμό και δεν είναι εκ πεποιθήσεως ευρωπαϊστική. Εξάλλου, και την ίδρυση της ΕΟΚ, το 1957, την υποστήριξε σαν αντίβαρο στον κομμουνισμό και ειδικότερα στην Σοβιετική Ένωση. Απόδειξη, και η θέση της Θάτσερ ότι «θέλουμε την Ευρώπη ως μία μεγάλη αγορά και τίποτα άλλο».
Η σημερινή ΕΕ έχει υποστεί πλήγμα με την αποχώρηση της Βρετανίας, που παραμένει μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη. Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, αγνοείτε ότι στο Brexit πρωτοστάτησε η Δεξιά και όχι η Αριστερά; Ποιον ευρωπαϊσμό εκπροσωπεί η ΝΔ, που για καμιά κρίσιμη ευρωπαϊκή επιλογή δεν ζήτησε την γνώμη του ελληνικού λαού, ούτε για την ένταξη της Ελλάδας; Θυμίζω ότι το μόνο δημοψήφισμα, μετά εκείνο για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974, έγινε κατά την «σκοτεινή», κατ’ εσάς, περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα.
Τελευταίο και διαρκές ερώτημα στον πρωθυπουργό. Πότε η παράταξή σας και ο ίδιος προσωπικά, υπερασπιστήκατε και δεν υπονομεύσατε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «καρδιά του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού»;
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]