FOLLOW US: facebook twitter

Τριετής έρευνα για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ηλεία

Ημερομηνία: 20-09-2024 | Συντάκτης:

-Χορήγησε άδεια για μελέτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Σε εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου μπαίνει η Ηλεία, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας χορήγησε άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για τη μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, ΣάντραGewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot