FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Τρέξτε για την πυροπροστασία»

-Άμεση κατάθεση των τεχνικών δελτίων από τους δημάρχους της Ηλείας ζήτησε στη χθεσινή σύσκεψη ο ΥΠΕΝ, Θεόδ. Σκυλακάκης

-Είναι κρίσιμο να ανταποκριθούν άμεσα οι Δήμοι, τόνισε ο υφυπ. Προστασίας του Πολίτη, Ανδρ. Νικολακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ηχηρό «καμπανάκι» χτύπησε στους δημάρχους της Ηλείας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν φέτος για την πυροπροστασία τους ενόψει καλοκαιριού.

Ο κ. Σκυλακάκης φέρεται να ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τεχνικά δελτία με τις εργασίες που θέλουν να γίνουν (ανά είδος και ανά περιοχή), επισημαίνοντας ότι Το σύνολο των προτάσεων οι οποίες θα υποβληθούν, προβλέπεται να εξεταστούν με άμεση αξιολόγηση ως προς την επιλεξιμότητά τους και κατ’ επέκταση τη χρηματοδότησή τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ για το 2024 και ο κύριος στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία του οικισμού ή των οικισμών δεδομένης στη γειτνίασης αυτού/ών με δάσος ή δασική έκταση.

Δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα οι Δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του π.δ. 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι της Ηλείας.

Βασική δράση, που αξιολογείται ως απαραίτητη από το Πράσινο Ταμείο, είναι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων (*το πλάτος αυτό αποτελεί μέσο πλάτος δεδομένου ότι αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών δύναται να διαφέρει κατά μήκος της ζώνης), συνιστώμενη από (αναλόγως, ψιλή αντιπυρική ζώνη, ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) αποτελώντας αυτή μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήλωσε: «Το πρόγραμμα πυροπροστασίας, έχει εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο για τη δημιουργία ζωνών αντιπυρικής προστασίας και είναι κρίσιμο να ανταποκριθούν άμεσα οι Δήμοι, υποβάλλοντας τα αιτήματά τους και τα τεχνικά δελτία, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα έργα. Είμαστε ένας νομός που έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από πυρκαγιές και θα επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση κονδυλίων, από τα 30 εκ. ευρώ που προορίζονται για ολόκληρη τη χώρα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος