FOLLOW US: facebook twitter

Τρενάκι του τρόμου το ηλεκτρικό ρεύμα

Ημερομηνία: 04-09-2024 | Συντάκτης:

Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση του ρεύματος

Πέταξε στα 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα η ανώτατη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη έως τώρα ωριαία χρέωση για το 2024. Στρώνεται έτσι το έδαφος για νέες αυξήσεις στη λιανική, ενώ η κυβέρνηση έως χθες το απόγευμα δεν είχε ακόμη ανακοινώσει το ύψος των ισχνών επιδοτήσεων που αναμένονται.

Στο μεταξύ, τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού που ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι οι εταιρείες παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. Ειδικά στα «πράσινα» τιμολόγια, που διαφημίστηκαν επίμονα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ως πιο «διαφανή» από τον περασμένο Ιανουάριο, οι τιμές παραμένουν λίγο κάτω από τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα Στα ίδια επίπεδα και η ΔΕΗ για κατανάλωση, όμως, κάτω των 500 κιλοβατωρών, για πάνω από αυτό το όριο η χρέωση ξεπερνά τα 17 λεπτά ενώ εκεί δεν ισχύει καν η επιδότηση.

Τα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνονται κυρίως με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα η οποία έκλεισε τον Αύγουστο γύρω στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 140 ευρώ τον Ιούλιο.

Είναι αξιοπερίεργο, όμως, αλλά και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας το γεγονός ότι ενώ χθες η μέση χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε 14%, η ανώτατη τιμή της ημέρας απογειώθηκε στα 911 ευρώ! Η ανώτατη τιμή σημειώνεται κατά κανόνα το βράδυ όταν πέφτει η προσφορά ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και παίρνουν μπρος οι γεννήτριες των μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η αισχροκέρδεια «πετάει» τις βραδινές ώρες με τα φτερά του φόβου ότι η αυξημένη ζήτηση δεν θα καλυφθεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Πηγή: http://www.efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot