FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις κόμβοι σε επικίνδυνες διασταυρώσεις

Ημερομηνία: 03-06-2024 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για Λαστέικα, Μαγούλα και Καρούτες

Τρεις ισόπεδους κόμβους στην Ηλεία σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια επιτροπή. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τριών ισόπεδων κόμβων σε διασταυρώσεις επαρχιακών οδών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του οδικού δικτύου.

Ο πρώτος ισόπεδος κόμβος (roundabout) θα κατασκευαστεί στον Επαρχιακό δρόμο Πύργος-Άγιος Ιωάννης- Κατάκολο στη διασταύρωση με την κατασκευαζόμενη οδό Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο. Η θέση του είναι εκτός ορίων οικισμών και δεν εντάσσεται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 720 μέτρα μετά τη διασταύρωση Αγίου Ιωάννη και 720 μέτρα πριν από τη διασταύρωση με Γρανιτσαίικα.

Ο δεύτερος ισόπεδος κόμβος θα κατασκευαστεί στον Επαρχιακό δρόμο Καρούτες –Λαντζόι –Λάλα διά Γραμματικού, Χελιδονίου, Κρυονερίου και Λάσδικα και συγκεκριμένα στη διακλάδωση της οδού προς Μαγούλα – Καράτουλα. Η θέση του βρίσκεται κατά ένα τμήμα εντός των ορίων του οικισμού Καρούτες της Τ.Κ. Σμίλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και το υπόλοιπο εκτός των ορίων του οικισμού.

Ο τρίτος ισόπεδος κόμβος θα κατασκευαστεί  στον Επαρχιακό δρόμο Καρούτες –Μουζάκι –Χάνι Πανόπουλου διά Μαγούλας και Καράτουλα στη διασταύρωση της οδού από Μαγούλα προς Ώλενα και θα είναι τετρασκελής. Η θέση του βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Μαγούλας της Δ.Ε. Ωλένης του Δήμου Πύργου. Ο καθορισμός των ορίων του οικισμού Μαγούλας πραγματοποιήθηκε με το ΦΕΚ 183/Δ/1988.

Οι περιοχές των έργων δεν εντάσσονται σε κάποια ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Το μελετώμενο έργο αναπτύσσεται ουσιαστικά επί του υπάρχοντος οδικού δικτύου και συνεπώς από την κατασκευή του καμία επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον δεν υπάρχει. Οι κόμβοι διαμορφώνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς (RAS-K, AASHTO, κτλ.) ως προς τον τύπο, τη μορφή, τις ορατότητες και την σήμανση. Όλα τα στάδια της μελέτης καθώς και οι υποστηρικτικές μελέτες εκπονούνται σύμφωνα με τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) και την Εγκύκλιο 38 περί εκπόνησης Μελετών Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων οδικής ασφάλειας που διαπιστώνονται σε σημαντικούς οδικούς άξονες του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ηλείας με επαπειλούμενο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot