FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις γεωτρήσεις για τη λειψυδρία σε Αμαλιάδα και Δουναίικα

Ημερομηνία: 03-10-2024 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τρεις γεωτρήσεις στην Αμαλιάδα δρομολογεί ο δήμος Ήλιδας, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας. Σύμφωνα με τη μελέτη προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, προβλέπονται σε πρώτη φάση οι ανορύξεις τριών υδρευτικών γεωτρήσεων διαμέτρου 8” στην Κοινότητα Αμαλιάδας στις θέσεις «ΤΕΙ» και «Γήπεδο» καθώς και μια στην Κοινότητα Δουναιίκων στη θέση «Κωνστανόπουλου». Ο δήμος Ήλιδας υπέβαλλε ήδη αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το παραπάνω ποσόν.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, επικαλούμενος τη μελέτη της Διεύθυνσης Υδάτινων Πόρων & Αποκαταστάσεων του Δήμου Ήλιδας στη Δημοτική Κοινότητα Αμαλιάδας οι δύο γεωτρήσεις έχουν βυθίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εφεδρική λύση στην ομαλή υδροδότηση της Αμαλιάδας, σε μια πόλη 18.000 κατοικων σε περίπτωση που το διυλιστήριο δεν λειτουργεί για οποιαδήποτε αιτία.

«Η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση στη Δ.Κ. Αμαλιάδας των 18. 223 κατοίκων ανέρχεται σε 1.662.849μ3. Στη Κοινότητα Δουναιίκων η υπάρχουσα γεώτρηση υπολειτουργεί και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ποσότητας του νερού που έχει προκύψει λόγω των αυξημένων αναγκών ύδρευσης. Η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση στη Δ.Κ. Αμαλιάδας των 653 κατοίκων ανέρχεται σε 59.586μ3» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η τελική παροχή των γεωτρήσεων θα υπολογιστεί από δοκιμαστική άντληση, ενώ λοιπά στοιχεία που αφορούν τη σωλήνωση, τοποθέτηση του αντλητικού κ.ά. θα αξιολογηθούν κατά την πορεία των εργασιών.

Επίσης, θα περιφραχθεί ο χώρος σε απόσταση 20μ περιμετρικά των έργων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση της ζώνης προστασίας Ι του προγράμματος μέτρων, καθώς και να καλυφθούν οι υδρογεωτρήσεις κατά τρόπο που να αποκλείει τον κίνδυνο ατυχημάτων σε ανθρώπους και ζώα. Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης και τις επί τόπου οδηγίες της επίβλεψης. Όλα τα προϊόντα προς τοποθέτηση θα φέρουν την σήμανση CE και θα είναι σύμφωνα με τις εθνικές (ή όπου δεν υπάρχουν) τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές προδιαγραφές», σημείωσε.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η κοινότητα Δουναιίκων, αφού η υπάρχουσα γεώτρηση υπολειτουργεί και η ανάγκη ενίσχυσης της ποσότητας νερού, λόγω και των αυξημένων αναγκών ύδρευσης, είναι μεγάλη για τους 650 κατοίκους της κοινότητας. Στο νέο έργο περιλαμβάνεται και η περίφραξη του χώρου σε απόσταση 20 μέτρων περιμετρικά των γεωτρήσεων, προκειμένου να ασφαλιστούν και να αποκλειστεί ο κίνδυνος ατυχήματος σε ανθρώπους και ζώα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot