FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις διεκδικήσεις για την ανάπτυξη της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 22-10-2024 | Συντάκτης:

Οι προτάσεις Παναγιωτόπουλου προς την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Ηλείας

Τρία θέματα έθεσε προς υλοποίηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Ηλείας στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ζητώντας να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και η υλοποίησή τους.

Το πρώτο ήταν η κατασκευή αθλητικού-συνεδριακού κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε πόλο έλξης επισκεπτών.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπάρχει διαθέσιμη έκταση στην είσοδο της πόλης, περίπου 120 στρεμμάτων, και πρόσθεσε ότι η δημιουργίας μιας τέτοιας υποδομής θα δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

«Η έκταση υπάρχει και η κατασκευή ενός μεγάλου αθλητικού και συνεδριακού κέντρου είναι εφικτή. Μια τέτοια υποδομή θα αλλάξει οριστικά επίπεδο την περιοχή και θα μπούμε σε τροχιά μακρόπνοης ανάπτυξης. Στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι έννοιες άθλος, αθλητής, δεν νοείται να μην υπάρχει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο που θα υποδέχεται αθλητικές και πολιτιστικές  εκδηλώσεις και παράλληλα θα λειτουργεί και ως συνεδριακό. Και αυτό, διότι όλοι παρακολουθούμε με αγωνία και απογοήτευση τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των εκλογών του νέου προέδρου της ΔΟΕ, που εξαιτίας της έλλειψης υποδομών στην περιοχή, κάποιοι αποφάσισαν να συντονίσουν τη διεξαγωγή τους στην Μεσσηνία. Η απάντησή μας στον κ. Καπράλο, στη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αθήνα προ ημερών ήταν μία: Αν ποτέ έρθουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα τα δεχτεί η Αθήνα και όχι η Θεσσαλονίκη», επισήμανε

Το δεύτερο αίτημα του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας είναι η ένταξη του δήμου και κατ΄επέκταση της Ηλείας στον πανεπιστημιακό χάρτη, με την ανακαίνιση των παλαιών ξενοδοχείων Ξένιος Ζευς και Απόλλων, για να αξιοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με βάση όσα προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε προσφάτως υπογραφεί

«Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Αρχαία Ολυμπία. Και από το 2025 αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι θα εισαχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο. Επομένως, πρέπει άμεσα, τα δύο ξενοδοχεία που έχουν παραχωρηθεί, ο Ξένιος Ζευς και το Απόλλων, να ανακαινιστούν και να προσφερθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την ίδρυση τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη μας.

Το τρίτο αίτημα του κ. Παναγιωτόπουλου προς την κυβέρνηση ήταν να εξετάσει σοβαρά τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με την Αρχαία Ολυμπία. Όπως δήλωσε ο ίδιος «είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο -αν υλοποιηθεί- θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στον αυτοκινητόδρομο, διότι θα μπορούν, όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες να φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία γρήγορα και με ασφάλεια. Έτσι θα εκτοξευτεί η επισκεψιμότητα και θα ωφεληθεί και η περιοχή καθώς και ο Νομός».

Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Υποεπιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία», σε συνέχεια της σχετικής μελέτης από τη ΔιαΝΕΟσις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν, πέραν των μελών της Υποεπιτροπής με πρόεδρο τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αθανάσιος Κοντογεώργης, η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Ν Κοροβεσης, όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κ Νικολουτσος, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς. Αναλύθηκε η πορεία του έργου της Υποεπιτροπής, εστιάζοντας στην προτεραιοποίηση και την ωρίμανση των έργων που έχουν προταθεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot