FOLLOW US: facebook twitter

Τράπεζα της Ελλάδος: Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα έχουμε μείωση μισθών

Ημερομηνία: 25-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”63777″ img_size=”full”][vc_column_text]Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως φιλεργατικές τις διατάξεις που ενσωμάτωσε ο Γιάννης Βρούτσης στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, διότι δήθεν στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, έπεσε σε έναν ασυνήθιστο «τοίχο». Αυτή τη φορά δεν είναι κάποιος από τους συνδικαλιστές, εκπροσώπους των «συντεχνιών», ή κάποιο στέλεχος της Αριστεράς που καταδεικνύει τις συνέπειες που θα έχουν για τον κόσμο της Εργασίας τα πλήγματα (μεταξύ άλλων) στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία.

Είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου από την Τράπεζα της Ελλάδος – την οποία η κυβέρνηση επικαλείται ως επιστημονική βάση για το εν λόγω νομοσχέδιο- που αποκαλύπτει ότι

α) θα υπάρξει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ως άμεση επίδραση των αντεργατικών διατάξεων και

β) θα μειωθεί το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις…

Παραθέτουμε τα εν λόγω αποσπάσματα από την έκθεσης της ΤτΕ:

-Το Διάγραμμα 1 απεικονίζει τη δυναμική επίδραση μιας μόνιμης μείωσης της απόκλισης των πραγματικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα από την παραγωγικότητα της εργασίας (wagemark-up) κατά 1 ποσ. μονάδα. Η άμεση επίδραση (firstordereffect) είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία δημιουργεί κίνητρα για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη ζήτηση εργατικού δυναμικού και να μεταφέρουν εργατικό δυναμικό από την παραοικονομία στις δραστηριότητες του επίσημου τομέα. (σ. 4)

-«Υπερβάλλουσα κάλυψη» (excesscoverage) των συλλογικών συμβάσεων: Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (σε ποσοστιαίες μονάδες). Η εισαγωγή ρητρών εξαίρεσης στις συλλογικές συμβάσεις, η δυσκολότερη προσφυγή σε διαιτησία κατά τη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών θα έχουν μειωτική επίδραση στο ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων. (σ. 6-7).

Η κυβερνητική πολιτική μείωσης μισθών και περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων διατυπώνεται σαφώς από την παραπάνω έκθεση, κάτι που επισήμαναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Στην έκθεση της ΤτΕ παρέπεμψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας τις εκτιμήσεις περί μείωσης μισθών, η οποία, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη ιδέα, θα δημιουργήσει επενδυτικά κίνητρα και, υποτίθεται «αύξηση της πίτας» («η μεγάλη υπόσχεση του νεοφιλελευθερισμού που ουδέποτε τηρήθηκε»).

«Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», είπε νωρίτερα την Τετάρτη η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν, δηλαδή, υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών, δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot