Τουρισμός και Πανδημία: Μια καταστροφική σχέση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54433″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα απόνερα του πρώτου κύματος της πανδημίας της COVID-19 έχουν πλήξει ήδη τους περισσότερους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο το μεγάλο πλήγμα αναμένεται στους επόμενους μήνες και θα το υποστεί κυρίως ο τουρισμός. Ο τουριστικός τομέας θα είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος χαμένος του 2020, όσο σχέδια κι αν εκπονούν οι κυβερνήσεις των τουριστικών χωρών, όπως η Ελλάδα, προκειμένου να περισώσουν μια ουσιαστικά χαμένη τουριστική σεζόν.
Τουρισμός: από “πυλώνας” έγινε “μεγάλος ασθενής” της ελληνικής οικονομίας
Να ετοιμαζόμαστε λοιπόν για τον πρώτο Ιούνιο χωρίς ξένους τουρίστες και για το πρώτο ¨κουτσουρεμένο” καλοκαίρι με σχεδόν άδειες παραλίες; Αν και ακούγεται παρατραβηγμένο δεν αποτελεί και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς οι πιθανότητες να δούμε σχεδόν άδειες παραλίες, ακόμη και στη “φουλ σεζόν”, είναι εξαιρετικά αυξημένες. Θα είναι μάλιστα η πρώτη χρονιά από το 1949, που θα συμβεί στην Ελλάδα κάτι τέτοιο. Πέρυσι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 33 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 3 τουρίστες ανά κάτοικο της Ελλάδας. Φέτος θα θεωρηθεί επιτυχία αν έρθουν τελικά οι μισοί. Ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ωστόσο το 2020 ο τουριστικός τομέας θα υποστεί τρομακτική καθίζηση, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ μία στις τρεις τουριστικές επιχειρήσεις φοβάται πως δε θα επιβιώσει ως το φθινόπωρο.
Η επένδυση αποκλειστικά στην τουριστική μονοκαλλιέργεια, αυτή τη χρονιά τουλάχιστον, αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Τα στρατηγικά λάθη που έγιναν κατά τη δεκαετία του 1980, την επαύριο της εισόδου της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, πληρώθηκαν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται ακριβά: αποβιομηχάνιση, αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών, έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερο στην παραγωγή και στις καινοτομίες, αποκλειστική στροφή στην οικονομία των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, παρά τον κίνδυνο, που είχε επισημάνει από τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι “θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης”. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, και με καταλύτη τη νέα οικονομική κρίση λόγω της COVID-19, θα διαπιστώσουμε πως είναι τραγικό λάθος να τα “ποντάρουμε όλα σε ένα μόνο χαρτί”. Ο τουρισμός από πυλώνας και βαριά βιομηχανία, θα αποδειχθεί φέτος ως ο “μεγάλος ασθενής” της ελληνικής οικονομίας.
Γερμανική κυβέρνηση: “μη ταξιδεύετε εξωτερικό”
Το 2020 το ραντεβού της COVID-19 με την τουριστική σεζόν θα αφήσει πίσω της χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και εκατομμύρια ανέργους, ειδικά στις ευάλωτες χώρες της νότιας Ευρώπης. Η παρατεταμένη καραντίνα ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να παροτρύνουν τους πολίτες τους ώστε να περιορίσουν, ακόμη και να εγκαταλείψουν τις φετινές θερινές διακοπές τους.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικε Μαάς, της μεγαλύτερης χώρας προέλευσης τουριστών της Ευρώπης, προειδοποίησε τους συμπολίτες του ότι φέτος δεν θα είναι συνετό να έχουν μια κανονική σεζόν διακοπών και καλοκαιρινών ταξιδιών. Με άλλα λόγια να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τον κίνδυνο μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, διότι σε αυτή την περίπτωση δε θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν άμεσα στη Γερμανία.
Νότια Ευρώπη: Αγωνία για επιβίωση
Αποτελεί ειρωνεία της τύχης: οι κάτοικοι των τουριστικών πόλεων της νότιας Ευρώπης, όπως η Βενετία και η Βαρκελώνη, οι οποίοι μέχρι πέρυσι υπέφεραν από το φαινόμενο του υπερτουρισμού και κρεμούσαν πανό που έγραφαν “TouristsGoHome”, φέτος θα παρακαλούν τους τουρίστες να έρθουν. Το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό. Κενά ξενοδοχεία και ακυρωμένες πτήσεις. Οι γόνδολες έδεσαν στην έρημη Βενετία. Το Λούβρο στη Γαλλία είναι χωρίς επισκέπτες. Η Ακρόπολη είναι άδεια, ενώ στην Πλάκα κυκλοφορούν μόνο ντόπιοι.
Από το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία έως τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, από τα κομψά καλοκαιρινά θέρετρα της ιταλικής ακτής της Αμάλφι μέχρι τα φασαριόζικα κλαμπ στις Βαλεαρίδες νήσους και ακτές της Ισπανίας, κανείς δεν ξέρει ακόμη αν και πόσοι τουρίστες θα έρθουν φέτος από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και όλοι τους αγωνιούν για το πως θα επιβιώσουν αν δεν έρθουν οι τουρίστες.
Ελλάδα: ο “BigLooser” της φετινής τουριστικής σεζόν;
Αν οι παροτρύνσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τους πολίτες τους για στροφή προς τον “εσωτερικό τουρισμό” έχουν μαζική ανταπόκριση, τότε η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος χαμένος για τη φετινή τουριστική σεζόν. Η χώρα μας εξαρτάται περισσότερο από όλες τις άλλες από τον εισαγόμενο τουρισμό, κυρίως από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ξοδέψουν στον εσωτερικό τουρισμό. Το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 33 εκατομμύρια τουρίστες (τρεις κατά κεφαλήν), οι οποίοι έφεραν 18,2 δισεκατομμυρίων ευρώ άμεσα έσοδα και βοήθησαν σημαντικά στην ανάκαμψη της χώρας μετά από τη μακροχρόνια κρίση. Ωστόσο για φέτος ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού προβλέπει τουριστικά έσοδα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια λιγότερα ή 5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως μόνο η φετινή “χασούρα” στον τουρισμό θα μειώσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 5%.
Η Ελλάδα ελπίζει η έως τώρα επιτυχία στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, με το σχετικά μικρό αριθμό των θυμάτων, θα τη βοηθήσει ώστε να “προσελκύσει περισσότερο από μια μικρότερη πίτα”.
Το ότι πολλά διεθνή μέσα διαφημίζουν την Ελλάδα ως “ασφαλή προορισμό” για το φετινό καλοκαίρι, καθώς και οι προβλέψεις για ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων πολλών ετών που ίσως οδηγήσει σε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου προς το φθινόπωρο, δημιουργούν ελπίδες (ή ψευδαισθήσεις) για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό. Η φετινή χρονιά θα είναι τραγική, αλλά όχι και εντελώς καταστροφική.
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]