FOLLOW US: facebook twitter

Τους αποτελείωσε το θερινό χαλάζι! (βίντεο)

Ημερομηνία: 20-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Σε απόγνωση οι αγρότες της Κουτσοχέρας μετά την καταστροφική κακοκαιρία στη γη τους
-Τεράστια ζημιά σε ελαιόδεντρα, σταφίδες, αμπέλια και σιτηρά
-Άμεση στήριξη από την πολιτεία ζητούν με δηλώσεις τους στην «Πρωινή»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Όλα τα είχαν οι κάτοικοι της Κουτσοχέρας, το καλοκαιρινό χαλάζι έλειπε για να συμπληρώσει το «παζλ» της καταστροφής στις αγροτικές τους εκτάσεις. Μετά την ιστορία με τις «ιερές» εκτάσεις και αυτές που διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο, εξαιτίας της οποίας είναι σε αναβρασμό, αρκούσε ένα μισάωρο κακοκαιρίας προχθές το μεσημέρι για να τους φέρει σε απόγνωση.

Οι ζημιές στο σύνολο της αγροτικής γης είναι τεράστιες και σε όλο το φάσμα των καλλιεργειών τους, από τις ελιές και τις σταφίδες μέχρι τα αμπέλια, τα σιτηρά και το καλαμπόκι. Όπως διαπίστωσε η «Πρωινή», μετά από αυτοψία χθες το πρωί μαζί με πληγέντες παραγωγούς, το χαλάζι έπληξε ελαιόδεντρα, σταφίδες, αμπέλια και περιβόλια, καλαμπόκι και σιτηρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.

Ο παραγωγός Νίκος Μητρόπουλος μετέβη ανήσυχος στη γη του στη θέση «Κότρες», μετά το 40λεπτο ξαφνικό χαλάζι προχθές το μεσημέρι, καθώς η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτόγνωρη. Οι πρώτες εικόνες ήταν σοκαριστικές, αφού ο καρπός της ελιάς ήταν στο έδαφος, το μικρό θερμοκήπιο είχε ξηλωθεί και το χαλάζι δεν είχε ακόμα λιώσει.

«Φέτος περιμέναμε μια καλή παραγωγή για τις ελιές. Τώρα δεν άφησε τίποτα το χαλάζι. Εμείς οι αγρότες λες και είμαστε μουντζωμένοι. Μία φωτιά, μία χαλάζι, οι καιρικές συνθήκες μας χτυπάνε. Το χαλάζι έπεσε γύρω στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου και κράτησε 40 λεπτά. Μιλάμε για άλλο φαινόμενο, εγώ είμαι 50 χρόνων και δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Έχει χτυπήσει ελιές, περιβόλια, αμπέλια, σταφίδες, ό,τι βρήκε μπροστά του. Η ζημιά είναι τεράστια. Το χαλάζι είναι ακόμα άλιωτο, τι να λέμε τώρα… Τα είδατε κι εσείς. Οι ελιές που έχουν πέσει κάτω, φαίνονται λες κι είναι φτασμένες. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική, στο 100», τόνισε και πρόσθεσε πως όλοι οι παραγωγοί στην περιοχή είναι απογοητευμένοι.

«Παιδεύεσαι έναν χρόνο και σε μια στιγμή χαλάνε όλα. Υπολογίστε ότι χάλασα 40 ευρώ το τσουβάλι λίπασμα, το πετρέλαιο δύο ευρώ, τα φάρμακα πανάκριβα και στο τέλος… τίποτα. Οι αποζημιώσεις μηδενικές. Θα έρθουν μετά από δύο μήνες οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να δουν και θα μας λένε ότι δεν έχουμε παραγωγή, ενώ η παραγωγή φαίνεται», επισήμανε.

Λίγο αργότερα, συναντήσαμε τον 35χρονο Νίκο Μπακόπουλο να κοιτά απογοητευμένος τη ζημιά στα χωράφια του στη θέση «Καμίνια», κρατώντας στα χέρια του τα «χτυπημένα» σταφύλια και το διαλυμένο κριθάρι. Όπως μας υπογράμμισε, είναι απολύτως αναγκαία η άμεση καταγραφή της ζημιάς και της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών, τονίζοντας ότι πήγε στράφι ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Αυτό το πράγμα δεν ήταν χαλάζι, ήταν η καταστροφή για εμάς. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί, ο πατέρας μου είναι 75 ετών και δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε σταφίδες, αμπέλια, ελιές και σιτηρά. Στα περιβόλια δεν έχει μείνει τίποτα. Πρέπει να έρθει άμεσα ο ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τη ζημιά. Θέλουμε να φρεζάρουμε τα λιοστάσια να τα καθαρίσουμε, δεν θα υπάρχει τίποτα σε λίγο. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και δεν θα σταματήσει εδώ γιατί μαζί με αυτό θα έρθουν και σαπίσματα και χίλια δύο. Το κόστος το δικό μου θα διπλασιαστεί για να σώσω αυτό που έχει μείνει. Ο αέρας και το χαλάζι δημιούργησαν μεγάλη ζημιά. Τα σταφύλια έχουν πέσει κάτω. Μια φορά να αποζημιωθούμε κι εμείς. Είμαι 35 ετών και είμαι αγρότης, αλλά έτσι που το πάνε, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι, διότι δεν υπάρχει κανένα ισχυρό κίνητρο και καμία στήριξη για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Θεοί και δαίμονες έχουν πέσει πάνω στην Κουτσοχέρα», σημείωσε αφήνοντας σαφείς αιχμές για το πώς εξελίσσεται η ιστορία με τις «ιερές» εκτάσεις στην ευρύτερη ορεινή ζώνη.

«Διπλό το κόστος για να σώσουμε ό,τι απέμεινε…»

Λίγα μέτρα μακρύτερα, ο συνομήλικός του σταφιδοπαραγωγός Τάσος Μητρόπουλος διαπίστωνε τη ζημιά στη σταφίδα και αναλογιζόταν τις πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για να σωθεί η καλλιέργεια. Όπως δήλωσε στην Πρωινή, η ζημιά είναι τεράστια στη θέση «Ρουμπιέκα» και πλήττει βάναυσα το αγροτικό εισόδημα, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο λόγω των διαρκών ανατιμήσεων στα καύσιμα, στο ρεύμα και σε όλα τα αγροεφόδια.

«Πάθαμε μεγάλες ζημιές, στο 100%. Αυτό που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν έχει ξαναγίνει στο χωριό μας ποτέ, χαλάζι στο μέγεθος του αμύγδαλου, κανένας από τους παλιότερους δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, όπως μας είπε. Θέλουμε άμεσα τον ΕΛΓΑ και την πολιτεία να σταθούν δίπλα μας γιατί καταστραφήκαμε. Το κόστος των λιπασμάτων και των φαρμάκων είναι στα ύψη. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε άλλη χρονιά για να καλλιεργήσουμε. Για να γλιτώσει το σταφύλι, θα αρχίσουμε να ραντίζουμε με διάφορα φάρμακα, τα οποία κοστίζουν πάρα πολύ. Μη μας διώξουν από τον τόπο μας…»

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος εξέφρασε την απόγνωσή του για το μέγεθος της καταστροφής, μόλις είδε τα πρώτα σημάδια από το χαλάζι στη «Βάλτα» και στη «Ρικιά».

«Ολική καταστροφή στις ελιές στη Ρικιά και στις σταφίδες στη Βάλτα, 50 στρέμματα. Τελειώσαμε, δεν έμεινε τίποτα. Κάτω είναι λες και το έχεις μαδήσει με το μηχάνημα. Αν πάτε παρακάτω σε άλλα χωράφια, θα δείτε ότι το αραποσίτι διαλύθηκε από το χαλάζι. Έχει “κάτσει” όλο. Όλη η Κουτσοχέρα καταστράφηκε. Δεν έχει μείνει καμία καλλιέργεια χωρίς να έχει πάθει ζημιά. Τέτοιο χαλάζι, και μάλιστα Ιούνιο μήνα, δεν είχε ξαναπέσει ποτέ. Είμαστε σε απόγνωση, γιατί το κόστος παραγωγής είναι τέτοιο που πλέον δεν μπορούμε να το σηκώσουμε. Μόνο η φωτιά δεν μας έχει βρει ακόμα, αλλά να δείτε που κι αυτή θα μας τη βάλουν κάποιοι για να μας διώξουν από τη γη μας…» σχολίασε με νόημα.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

«Είμαστε που είμαστε στην αβεβαιότητα με τη γνωστή ιστορία των εκτάσεων που διεκδικεί η μονή, αλλά και το Δημόσιο, τώρα ήρθε και το χαλάζι να αποτελειώσει το εισόδημα των αγροτών του χωριού. Το κόστος για να καλλιεργήσει κάποιος είναι πολύ μεγάλο σήμερα, πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει και να αποζημιώσει άμεσα και αποτελεσματικά για τη ζημιά που πάθαμε. Ελιά δεν έμεινε στα δέντρα, το σταφύλι είναι χτυπημένο παντού. Ο κόσμος εδώ από αυτό ζει. Λες και κάποιοι θέλουν να μας διώξουν από τη γη μας…» δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος