FOLLOW US: facebook twitter

Τουριστική «κορωνίδα» η Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 22-12-2021 | Συντάκτης:

Τι επισημαίνει και τι προτείνει έρευνα του ΣΕΤΕ για τη Δυτική Ελλάδα
-« Με επίκεντρο την Ολυμπία χτίζουμε το νέο τουριστικό προφίλ» επισήμανε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την άποψη ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι η προμετωπίδα του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα επιβεβαιώνει η έρευνα που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα τα σχέδια δράσης για τον ελληνικό τουρισμό το 2030, την οποία υλοποίησαν οι εταιρείες Deloitte και Remaco.

Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει και καταθέτει προτάσεις για τη διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, με βάση τα χαρακτηριστικά της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Ελλάδας προτείνεται η εστίαση της ανάπτυξης της Ηλείας στο Sun & Beach, στην κρουαζιέρα και στον Πολιτιστικό & Θρησκευτικό Τουρισμό, της Αιτωλοακαρνανίας στα εναλλακτικά/θεματικά προϊόντα και της Αχαΐας στον συνδυασμό του Sun & Beach με το City Break/MICE, στοιχεία Πολιτιστικού & Θρησκευτικού Τουρισμού και στα εναλλακτικά/θεματικά προϊόντα.

Αξιοσημείωτο είναι πως περιλαμβάνεται ειδική διαφάνεια (slide) για την Ολυμπία ως προορισμό, με την προϊοντική εστίαση και τις αγορές-στόχους. Σύμφωνα με την έρευνα, η Αρχαία Ολυμπία έχει εδραιώσει τον Πολιτιστικό & Θρησκευτικό Τουρισμό, εμφανίζει δυνατότητες ανάπτυξης και ανάδειξης στον τουρισμό Sun & Beach και στην κρουαζιέρρα, ενώ σε δεύτερο πλάνο είναι ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο γαστρονομικός και ο τουρισμός ευεξίας. Εδραιωμένες αγορές θεωρούνται η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία, ενώ ως αγορές-στόχοι προς ανάπτυξη αξιολογούνται η Ολλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Μέση Ανατολή.

«Διαμαντόπετρα του στέμματος η Αρχαία Ολυμπία»

O περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι το νέο τουριστικό προφίλ της Περιφέρειας οικοδομείται με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, για αυτό και η τουριστική ταυτότητα θα ονομάζεται Olympian Land.

«Με επίκεντρο την Ολυμπία της παγκόσμιας φήμης, τη διαμαντόπετρα του στέμματος για τη Δυτική Ελλάδα, χτίζουμε το νέο τουριστικό προφίλ της περιοχής μας, αναδεικνύοντας κάθε περιοχή και κάθε δυνατότητα που υπάρχει και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζεται η νέα τουριστική ταυτότητα, αποσκοπεί σε μία επιθετική εξωστρέφεια που θα καταστήσει τη Δυτική Ελλάδα αναγνωρίσιμη, με τη δική της διακριτή ταυτότητα, σε όλο τον κόσμο. Εμείς που ζούμε εδώ ξέρουμε πόσα μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας στον επισκέπτη. Θαυμάζουμε τα υπέροχα τοπία, απολαμβάνουμε τα πολλά και ποιοτικά αγροτοδιατροφικά μας προϊόντα, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή εδώ η γη, επί 3.000 περίπου χρόνια διηγείται την ιστορία του Ελληνισμού, έχοντας μάλιστα στην επικράτειά της ένα μοναδικό παγκόσμιο σύμβολο, την Αρχαία Ολυμπία. Γνωρίζουμε επίσης όμως ότι η Δυτική Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ένα πολύ αδύναμο στίγμα στον έξω κόσμο. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ισχυρή τοπική ταυτότητα, δεν αξιοποιήσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία και δεν πετύχαμε εξωστρέφεια που θα μας έφερνε πιο κοντά στη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία. Γι’ ατό και θεμέλιος λίθος της προσπάθειάς μας από την αρχή, ήταν να θέσουμε τις βάσεις, να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενεργοποιώντας και προωθώντας ένα πλέγμα νέων έργων και επενδύσεων, με σκοπό την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών, της Δυτικής Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μέσα από τη νέα καμπάνια, με επίκεντρο πάντα το παγκόσμιο σύμβολο του Ολυμπισμού, θα προβληθούν τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, οι ακρογιαλιές και η ενδοχώρα.

«Πιστεύουμε ότι όλοι θα καταλάβουν πια ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η κοιτίδα των πανανθρώπινων αξιών, αλλά και μια σύγχρονη γη υψηλών τουριστικών δυνατοτήτων για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ένα αυθεντικό και πολυτάλαντο έπος. Και πάλι όμως, όχι μόνο δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε στην αρχή. Το ταξίδι της Δυτικής Ελλάδας στον κόσμο και στο μέλλον, μόλις ξεκίνησε. Τους επόμενους μήνες, καθώς θα ολοκληρώνονται οι παραγωγές της νέας καμπάνιας, η Δυτική Ελλάδα θα είναι σε θέση να αφηγηθεί τη δική της μοναδική και συναρπαστική ιστορία σε όλους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος