FOLLOW US: facebook twitter

Του… Αγίου ΕΝΦΙΑ το ανάγνωσμα

Ημερομηνία: 21-09-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”18961″ img_size=”full”][vc_column_text]Με την προσθήκη του εφετινού «χαρατσιού» στα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν σωρευτικά μετά το 2010 ως φόρο στην περιουσία πάνω από 32 δισ. ευρώ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ. Περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν, σε έξι δόσεις, πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο συνολικό φόρο ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών. Είναι αυτός ο φόρος που “αναγκαστικά” εφαρμόστηκε, όπως λένε οι πολιτικοί, λόγω των Μνημονίων και όλα τα κόμματα φυσικά «μίσησαν». Κάποια “απειλούσαν” με κατάργηση (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) και αλλα με σταδιακή μείωση (όπως η Νέα Δημοκρατία). Από το 2010 όμως το διατήρησαν όλοι περιπαθώς αφού πρόσκαιρα έδινε ανακούφιση στον κρατικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα.

«Εφευρέθηκε» και θεσπίστηκε με το άρθρο 53 του Νόμου 4021 το 2011 ο ΕΕΤΗΔΕ. Όπως αναφέρει το πρώτο άρθρο, «για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημόσιου ελλείμματος, επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένης επιφάνειας  των ακινήτων…».

Με την προσθήκη του εφετινού «χαρατσιού» στα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν ως φόρο στην περιουσία μετά το 2010 σωρευτικά πάνω από 32 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία το ΑΕΠ μειώθηκε σωρευτικά πάνω από 50 δις. ευρώ ή 20% περίπου. Σημειώνεται ότι με τον ΕΕΤΗΔΕ και τον ΕΝΦΙΑ ο φόρος στην ακίνητη περιουσία από 0,5 δισ. ευρώ το 2010 ετησίως ανήλθε σε 3 περίπου δισ. ευρώ ετησίως.

Φόρο πάντως για τα ακίνητα έχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, όπως και στους φόρους που επιβαρύνουν την εργασία και τον μισθωτό, η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» και στο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες πληρώνουν το μεγαλύτερο φόρο ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4), με δεύτερη τη Γαλλία (1,33%). Επίσης, «πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα και με βάση  το ποσοστό του φόρου ακινήτων ως προς τα φορολογικά έσοδα (3,49%), με δεύτερη πάλι τη Γαλλία (3,05%). Επίσης, μεγαλύτερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (5,8%) είναι και το ποσοστό του φόρου στην περιουσία ως προς το σύνολο των εσόδων στην Ελλάδα (8,5%). Διευκρινίζεται ότι αυτός ο φόρος είναι τακτικός άμεσος φόρος, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει άλλους φόρους/τέλη στην ακίνητη περιουσία, όπως φόρος μεταβίβασης ακινήτων, δημοτικοί φόροι, ΤΑΠ κλπ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που θα ακολουθήσουν της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται.

Το Ίδρυμα τεκμηριώνει και το πώς η επιβολή φόρου ακινήτων επηρέασε σημαντικά και τις αποδόσεις της επένδυσης σε ακίνητα, οι οποίες, λόγω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και της προοδευτικής κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια, εξαρτώνται πλέον καθοριστικά από το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας.  Συγκεκριμένα, με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι κατά 0,60-0,67 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον προβλεπόμενο.

Ευνοϊκά εκτιμάται πω θα είναι τα αποτελέσματα από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στην απασχόληση, καθότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορεί να ξεπεράσουν σταδιακά, εντός μια πενταετίας, τις 33.000.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την ΔΕΘ την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 28 ακριτικά νησιά, ωστόσο, η εξειδίκευση των μέτρων που ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έκρυβε κάποιες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησί που δεν έχει ούτε σπίτια, ούτε κατοίκους!

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι  απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων. Το μέτρο αυτό περιλαμβάνει σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Μεταξύ των νησιών πάντως ξεχωρίζουν τα Αντίψαρα τα οποία δεν έχουν ούτε σπίτια, ούτε και κατοίκους. Ο ΕΝΦΙΑ πάντως καταργήθηκε. 

Πηγή: in.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot