FOLLOW US: facebook twitter

Τόνοι από μπάζα… ταξιδεύουν στη θάλασσα!

Ημερομηνία: 17-01-2024 | Συντάκτης:
Φωτογραφία:  Λάμπρος Τσακριλής

Βομβαρδισμένο τοπίο η παραλία της Μούτελης μετά την τελευταία κακοκαιρία που γκρέμισε όλα τα αυθαίρετα πρώτης γραμμής

Φωτογραφία:  Λάμπρος Τσακριλής
  • Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Πύργου Βασίλης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η συλλογή τους από κτήμα του δημοσίου και η αποκατάσταση  της ακτής που επείγει είναι αρμοδιότητα της κρατικής διοίκησης
  • Επείγει ο καθαρισμός και η αποκατάσταση της παραλίας 
Φωτογραφία:  Λάμπρος Τσακριλής

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο του Πύργου, έχει επιφέρει η πρόσφατη μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή την επόμενη μέρα των Θεοφανείων, όπου οι θυελλώδεις άνεμοι και η βροχή κατεδάφισαν όλα σχεδόν τα αυθαίρετα που είχαν χτιστεί από τους καταπατητές πάνω στο κύμα, ούτε καν στα απαιτούμενα 30 μέτρα από τον αιγιαλό!

Φωτογραφία:  Λάμπρος Τσακριλής

Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του Πύργου και ειδικότερα στην περιοχή της Μούτελης αλλά και σε κάποια σημεία στην Σπιάντζα, το τοπίο όλης της παραλίας να μοιάζει βομβαρδισμένο και μπάζα, τούβλα και ξύλα να κολυμπάνε στη θάλασσα!

Φωτογραφία: Γιάννης Φιλιππόπουλος

Η φύση μπορεί να εκδικείται τους καταπατητές που παρανόμως έχουν χτίσει και έχουν καταλάβει όλες τις παραλίες, ωστόσο το πρόβλημα που έχει αφήσει πίσω της αυτή η καταστροφή είναι τεράστιο και αν υπολογίσει κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα κάθε επόμενη κακοκαιρία θα δημιουργεί κι άλλα ακόμα προβλήματα. 

Φωτογραφία: Γιάννης Φιλιππόπουλος

Αυτή τη στιγμή η παραλία της Μούτελης – που το καλοκαίρι κατακλύζεται από λουόμενους λόγω της μικρής απόστασης από τον Πύργο- είναι μη προσβάσιμη, ενώ οι μεγάλες ποσότητες από τα μπάζα που έχει παρασύρει η θάλασσα, ενδέχεται να επιφέρουν και περιβαλλοντικά προβλήματα, γι αυτό και απαιτείται η συλλογή τους και ο καθαρισμός της παραλίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ακτής.

Φωτογραφία: Γιάννης Φιλιππόπουλος

Και εδώ μπαίνει βεβαίως το ερώτημα για το ποιος είναι αρμόδιος για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου, αφού είναι εύκολο να ασκεί ο καθένας κριτική και να λέει «ας πάνε να  μαζέψουν  τα μπάζα οι υπηρεσίες του δήμου».

Ωστόσο ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Πύργου κ. Βασίλης Παναγόπουλος μιλώντας για το θέμα αυτό στην Πρωινή, είναι σαφής και ξεκαθάρισε ότι η συλλογή των μπαζών από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων πρώτης γραμμής από την κακοκαιρία στη Μούτελη αλλά και σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δεν είναι εκ του νόμου αρμοδιότητα του δήμου. «Ο δήμος – τονίζει ο κ. Παναγόπουλος- δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην παραλία και για την συλλογή των μπαζών και τον καθαρισμό τους από τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης  και με βάση μάλιστα τον νέο νόμο, γιατί οι παραλίες ανήκουν στο δημόσιο, οι κατασκευές αυτές είναι σε δημόσιο κτήμα και είναι θέμα και αρμοδιότητα της κρατικής διοίκησης. Συνήθως για τέτοια θέματα βγάζει μια εργολαβία αποκομιδής των μπαζών και των φερτών υλικών και αποκατάστασης της παραλίας. Ο δήμος λοιπόν δεν μπορεί αυθαίρετα να παρέμβει γιατί αμέσως θα οδηγηθούμε στο αυτόφωρο.  Μοναδική εξαίρεση όταν περίπου στις αρχές της άνοιξης, με μια ΚΥΑ το κράτος μας δίνει το δικαίωμα χρήσης των παραλιών, καθαρισμού και διαμόρφωσής τους  με μηχανήματα του δήμου για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο επειδή το πρόβλημα ειδικά στην Μούτελη μετά τις καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία είναι υπαρκτό και σοβαρό, η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να παρέμβουν άμεσα και να προχωρήσει η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου και γιατί η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους τραυματισμού για τους πολίτες και γιατί επιβαρύνεται το περιβάλλον από όλα αυτά τα υλικά που πλέον βρίσκονται στην ακτογραμμή και μέσα στη θάλασσα. Εμείς ως δήμος, προτιθέμεθα με έγγραφό μας να ενημερώσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να παρέμβουν».

Πάντως και ο  προϊστάμενος Π.Π της ΠΕ Ηλείας κ. Κώστας Μπαλκάμος επισήμανε ότι το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ επίσης από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας κ. Δ. Μενύχτας τόνισε ότι οι παραπάνω εργασίες κατεδάφισης  κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια μέσα σε δημόσιο κτήμα αλλά και οι αντιδιαβρωτικές εργασίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής υπηρεσίας. Είναι θέμα Πολεοδομικό και απαιτούνται  συγκεκριμένες πολεοδομικές πράξεις. Να σημειώσουμε δε, ότι οι κατασκευές αυτές που αφορούν κατάληψη δημόσιου χώρου, δεν είναι καν πάνω στον αιγιαλό γιατί όπως ανέφερε ο κ. Μενύχτας οι ακτές είναι πλέον διαβρωμένες και για κάθε εργασία απαιτείται αντιδιαβρωτική μελέτη. 

Φωτογραφία: Γιάννης Φιλιππόπουλος

Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς των αρμοδιοτήτων μοιάζει λίγο περίπλοκο, αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δημόσια κτίσματα δασών και παραλιών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και την αποκατάσταση της νομιμότητας, λαμβάνονται μετά τον συντονισμό σχετικών ενεργειών από υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων διοικήσεων εφόσον βέβαια υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Φωτογραφία: Γιάννης Φιλιππόπουλος

Και εν τέλει, ας βρουν ποιες υπηρεσίες είναι αρμόδιες γιατί τα μπάζα πρέπει να απομακρυνθούν και να καθαριστεί η παραλία…

Φωτογραφίες  Λάμπρος Τσακριλής  και Γιάννης Φιλιππόπουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot