FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Το άσυλο φεύγει, ο Άνθιμος έρχεται

Ημερομηνία: 19-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της γαλάζιας διακυβέρνησης, παρατηρείται μία γενικευμένη απόπειρα αποδόμησης, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο σε οικονομικό-κοινωνικό αλλά και σε ιδεολογικό-ιστορικό επίπεδο.

Η επανίδρυση του κράτους και η μετατροπή του σε αστυνομική εν πολλοίς οντότητα, ο ανοιχτά ρατσιστικός και ακραίος λόγος κατά πάντων -ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και νυν κυβερνητικός βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου αποτέλεσε αυτές τις μέρες έξοχο παράδειγμα ακατάσχετου χυδαιολόγου, καθιστώντας εαυτόν και την παράταξή του περίγελο της Ευρώπης (βλέπε Liberation ή αλλιώς Αυγή των Παρισίων)-, η αχαλίνωτη παραχάραξη της ιστορίας και η εκμηδένιση προσώπων και  αγώνων της ελληνικής Αριστεράς (άκου και μάθε από τη νέα υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για την συλλογική ψυχική νόσο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία), ο αποκλεισμός των προσφύγων -μεταναστών και των παιδιών τους από την δημόσια περίθαλψη και εκπαίδευση, η υπαγωγή της εποπτείας της ΕΡΤ, της ΕΥΠ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον πρωθυπουργό, όλα αυτά αποτελούν προαγγέλους της νέας αντίληψης και πρακτικής η οποία θα επικρατήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο οφείλουμε να τοποθετήσουμε και τα νέα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης και του πρόσημου που αποκτά πλέον η ακαδημαϊκή εκπαίδευση στη χώρα. Την ώρα που μια νεοιδρυθησαπανεπιστημιακήσχολήκλείνειathotγια να μη παράγουμε κι άλλους άνεργους δικηγόρους sikτο πανεπιστημιακό άσυλο οδεύει προς κατάργηση, διέρρευσε η είδηση της κρυφής αναγόρευσης του γνωστού για τα ρατσιστικά και ακροδεξιά παραληρήματά του Άνθιμου, σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα, εφόσον αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2017, αλλά είχε αναβληθεί επ’ αόριστον εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας και των προοδευτικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης.

Λογικό εφόσον κατά καιρούς έχει υβρίσει περίπου τους πάντες: Μουσουλμάνους, δημοκράτες, πρόσφυγες, μετανάστες, εβραίους, ομοφυλόφιλους, άθεους, και γενικώς όποιον δεν συμμερίζεται ή δεν επιδοκιμάζει τις σκοταδιστικές του απόψεις. Είναι επίσης ο άνθρωπος ο οποίος πρόσφατα πραγματοποίησε συνάντηση στο γραφείο του με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και την γυναίκα του, Ε. Ζαρούλια, «σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Είναι μεγάλο κρίμα πάντως, γιατί από την πλειάδα εξαιρετικών πνευματικών ιερωμένων που διαθέτει η εκκλησία μας, αναδεικνύεται ένας Άνθιμος, ο οποίος μάλιστα έρχεται να γίνει και διδάκτορας! Ο Άνθιμος έρχεται, το άσυλο φεύγει.O νέος ελληνικός Μεσαίωναςείναι εδώ…

Υστερόγραφο

Θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό κι έτσι έμεινε όνειρο απατηλό: μια Πολιτεία απαλλαγμένη από θεοκρατικές αναφορές, ένα ουδετερόθρησκο κράτος ή, τέλος πάντων, έστω ένα κράτος που κάνει ένα βηματάκι προς την εκκοσμίκευση. Μετά τη  συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου έπεσε η ταφόπλακα σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Το πλαίσιο σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας είναι βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό κι έτσι ασφαλώς ο νέος πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει το στίγμα της κυβέρνησής του, η οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε διαδικασία θα οδηγούσε σε βάθος χρόνου σε καθαρούς και χωριστούς ρόλους Εκκλησίας – Πολιτείας.

Κι έτσι, παρόλο που το 61,9% τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και το 62% δηλώνει κατά της παρέμβασης της Εκκλησίας στην πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης κάνει βαθιά υπόκλιση στην Εκκλησία, ακυρώνοντας μαζί με τον κ. Ιερώνυμο τα όσα ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος συνομολόγησε με τον τέως πρωθυπουργό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος