FOLLOW US: facebook twitter

Τo χρονογράφημα: Μαζική υστερία

Ημερομηνία: 27-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Είναι φοβερό το πως λειτουργεί η μαζική υστερία. Αρχικά το συζητούν παντού. Όπου και να πας, ό,τι και να κάνεις, θα ακούσειςγύρω γύρω να μιλούν γι’ αυτό. Ύστερα, μόλις ο φόβος γίνει πραγματικότητα, ξεκινά ο πανικός. Άνθρωποι σπεύδουν αλλόφρονες στα σούπερ μάρκετ και αδειάζουν τα ράφια. Άλλοι κλείνονται μέσα στο σπίτι τους αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την οικειοθελή τους απομόνωση. Κι άλλοι, φορούν παντού μάσκες και γάντια, και περπατούν γρήγορα στον δρόμο, χαιρετώντας από μακριά φίλους και γνωστούς.

Η μαζική υστερία έχει ήδη ξεκινήσει. Νιώθεις την ένταση στον αέρα. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς, θα ακούσεις κάποιον να μιλά, ή ακόμη χειρότερα να αναπτύσσει θεωρίες για τον Κορονοϊό.Στα φαρμακεία οι μάσκες έχουν εξαφανιστεί και αυτό προκαλεί νευρικότητα και άγχος στους πελάτες, οι οποίοι τις ζητούν επίμονα. Οι επιφάνειες και οι πάγκοι απολυμαίνονται ενδελεχώς. Ένα απίστευτος όγκος καθαριστικών έχει χρησιμοποιηθεί από την ημέρα που ξέσπασε ο ιός μέχρι σήμερα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Καλά όλα αυτά αλλά ο ιός θα έρθει και εδώ. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πού ακριβώς θα εκδηλωθεί αλλά είναι βέβαιο ότι θα επισκεφθεί και την χώρα μας, αν δεν την έχει ήδη επισκεφθεί δηλαδή. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ανθεκτικό και σούπερ μεταδοτικό ιό, ο οποίος χτυπά στις υψηλής επικινδυνότητας ηλικίες και στους ηλικιωμένους των οποίων η υγεία είναι επιβαρυμένη. Είναι λοιπόν μία κατάσταση που θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους θεσμικούς φορείς. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το αυτονόητο για τα κρουαζιερόπλοια. Όλοι γνωρίζουν τι συνέβη στ’ ανοιχτά της Ιαπωνίας. Γι’ αυτό, στον αντίποδα όλης αυτής της υστερίας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να είναι υπερβολικά χαλαρός ή να κρίνει και να αποφασίζει ο ίδιος για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αρκεί να ρωτήσει τους άλλους.

Κατά τα άλλα, ο πανικός, ξανά, για πράγματα που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε αλλά δεν γνωρίζουμε, είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Τον καλύτερο σύμβουλο, θα τον βρούμε σε ένα γνωστό αμερικανικό ρητό που λέει: Κιπκαλμ&ντον’τπάνικ. Όλα θα πάνε καλά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος