FOLLOW US: facebook twitter

Τo βήμα στον πολίτη – Θεόδωρος Κόλλιας: Δημογραφικό πρόβλημα και εκπαίδευση..

Ημερομηνία: 18-11-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97597″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει ο Θεόδωρος Κόλλιας

Ένα μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό, ίσως το μεγαλύτερο. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στη χώρα μας ή μεταναστεύουν σε αυτή από άλλες χώρες είναι λιγότεροι από τους κατοίκους που πεθαίνουν και από αυτούς που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός της εξακολουθεί να γερνάει. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα, την οικονομία της, το παραγωγικό της δυναμικό, το ασφαλιστικό της σύστημα και την κοινωνική της συνοχή;               

Ο πρώτος τομέας που θα υποστεί βαριές, αρνητικές συνέπειες είναι η εκπαίδευση. Μάλιστα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, [νηπιαγωγεία και δημοτικά] εδώ και αρκετά χρόνια το πρόβλημα έχει ήδη αρχίσει να υφίσταται και τα σημάδια, ειδικά στην επαρχία είναι δραματικά. Τα παιδιά σε όλες τις κατηγορίες λιγοστεύουν με δριμύτατο ρυθμό.

Με μια τέτοια σοβαρή επιδείνωση θα χρειάζονται 20% λιγότερες θέσεις στα νηπιαγωγεία αρχικά και σταδιακά σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης (δημοτικά γυμνάσια ,λύκεια ,φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.λ.π). με αποτέλεσμα όλα τα μικρά σχολεία [διθέσια, τριθέσια, τετραθέσια] να κινδυνεύουν να κλείσουν.

Και όπως λέει ο λαός όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή. Ήδη ο πληθυσμός  στις φυλακές είναι αναλογικά ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Αυτή η αρνητική επίπτωση στην εκπαίδευση, αν  δεχτούμε ότι είναι αναπόφευκτη, σε συνδυασμό με την γενική κρατική υποχρηματοδότηση της παιδείας καθιστούν την όλη κατάσταση τραγική.

ΤΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΆΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ

Μετά την αναφορά μας γενικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση  επανερχόμαστε αναφέροντας τα σχετικά με τον δήμο μας, τον δήμο Ζαχάρως όπου η όλη κατάσταση και η πορεία είναι ή ίδια με αυτή όλης της χώρας,  αρκετά αρνητική έως δραματική.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημοτικό ΖαχάρωςΔημοτικό Ζαχάρως

Πρέπει εξαρχής να τονίσουμε ότι στην επαρχία και ειδικότερα στα χωριά, επειδή το σχολείο κατέχει εξέχουσα θέση στη μικρή κοινωνία, η ύπαρξή του, ή η αποσύνδεση του από την  ζωή του χωριού,  προκαλεί δυσάρεστη αναστάτωση και γενική πολιτιστική απαξίωση, όση μικρή κι αν είναι.

Πιο παλιά λέγαμε παπάς, δάσκαλος και χωροφύλακας, πλέον στα περισσότερα χωριά εξέλιπαν και οι τρεις με την καμπάνα να χτυπά αραιά και πού για κάποιο μυστήριο..

Τα χρόνια μέχρι το 2000 περίπου, υπήρχαν δημοτικά και στα 18 χωριά του δήμου μας. Τώρα πια, μετά την κρίση και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, σε ολόκληρο τον νομό λειτουργούν 4 δημόσια δημοτικά, από ένα στη Ζαχάρω, στη Φιγαλία, στο Γιαννιτσοχώρι και στον Κακόβατο και κανένα ιδιωτικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημοτικό ΦιγαλείαςΔημοτικό Φιγαλίας

Στον δήμο μας το δημοτικό σχολείο  Ζαχάρως έχει 350 μαθητές περίπου με 18 δασκάλους, οπότε καθένας αντιλαμβάνεται ότι στο δήμο μας λαμβάνει χώρα ένα άκρως δυσανάλογο και στην ουσία αντιεκπαιδευτικό φαινόμενο. Έχουμε ένα τεράστιο υδροκεφαλισμό με αποτέλεσμα στη Ζαχάρω να έχουμε μια διογκωμένη  σχολική μονάδα με βαρυφορτωμένα τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα σχολεία αλλά και τα παιδιά που έρχονται από τα άλλα χωριά  με μέσα κρατικής επιχορήγησης, αλλά μετακινούμενα καθημερινά σε μεγάλες αποστάσεις.

Δημοτικό Γιαν/ρίου

Ο κύριος αν όχι μοναδικός λόγος της υπερσυγκέντρωσης, που δεν απέχει και πολύ από την τερατογένεση, είναι ο ίδιος ο νόμος που δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής από μονοθέσιο, διθέσιο και τριθέσιο  σε πολυθέσιο σχολείο.  Έτσι πολλοί Γιαννιτσοχωρίτες και περισσότερο Κακοβατίτες κάνοντας χρήση αυτής ακριβώς της διάταξης προβαίνουν σε μεταγραφές των παιδιών τους από τα δυο χωριά στο δημοτικό της Ζαχάρως, από το Γιαννιτσοχώρι δε και στην Κυπαρισσία. Αγνοούν όμως ότι με τέτοιες ενέργειες δεν καλυτερεύουν τις τύχες των παιδιών τους μια και έρευνες από την σκοπιά της αποτελεσματικότητας του σχολείου έχουν δείξει ότι οι επιδόσεις των μαθητών που μετακινήθηκαν από το σχολείο της γειτονιάς τους, του χωριού τους δεν βελτιώθηκαν θεαματικά, όπως διακαώς περιμένουν. Παραβλέπουν δυστυχώς ότι ο ισχυρότερος καθοριστικός παράγοντας της επίδοσης του μαθητή είναι το οικογενειακό περιβάλλον, το μορφωτικό κεφάλαιο της οικογένειας!!!

Και το άλλο με την μεταγραφομανία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κλείσουν τα σχολεία του χωριού τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως εκτενώς τονίσαμε στην αρχή για αναστάτωση και αποσάθρωση του μικρού κοινωνικού ιστού.

Στο θέμα που καίει τα χωριά μας σοβαρό λόγο έχει ο δήμος με τη “Σχολική Επιτροπή. Θυμηθείτε το πρόβλημα που είχε η Φιγαλία όταν με απόφαση του δ.σ το νηπιαγωγείο έμεινε κλειστό για 3 χρόνια, επί δημάρχου μάλιστα Φιγαλέως.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημοτικό ΚακοβάτουΔημοτικό Κακοβάτου

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι η ελεύθερη επιλογή σχολείου είναι η σημαία του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση, που μετατρέπει τα δημόσια σχολεία από δημόσιο και καθολικό αγαθό σε υπηρεσία που υπάγεται εξ ολοκλήρου στην ηγεμονία της αγοράς. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε που οι περισσότεροι συμπατριώτες μας ουδέν σκαμπάζουν, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ένας σύγχρονος Καιάδας, με σχολεία για τους πολλούς, αφημένα στην τύχη τους, και σχολεία για τους λίγους και ..ικανούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot