FOLLOW US: facebook twitter

Τo βήμα στον πολίτη: Τα προβλήματα της γέφυρας Κορακοφωλιάς

Ημερομηνία: 24-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94270″ img_size=”full”][vc_column_text]Προς :  Toν κ. Δήμαρχο Ζαχάρως – Ν. Φιγαλίας

Κοινοποίηση: 1. Διοικητική Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Κύριε Δήμαρχε , από την 5-9-2007, με επιστολή μου προς τον τότε αντιπεριφερειάρχη  Δυτικής Ελλάδας , είχα επισημάνει το πρόβλημα που υπάρχει με τη γέφυρα Κορακοφωλιάς ,η οποία βρίσκεται στο δρόμο Θολού – Ν. Φιγαλείας – Πετράλωνα και στη θέση Ρεβελέικα .

Το συγκεκριμένο γεφύρι, έχει ύψος ενενήντα περίπου μέτρων  και κατασκευάστηκε προ εκατόν περίπου ετών, υπό την επίβλεψη Γερμανών  Μηχανικών, με σκοπό να εξυπηρετήσει πεζούς, οχήματα μικρού βάρους και ζώα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σήμερα  σπάνιο μνημείο  αρχιτεκτονικής ,   γεγονός που επιβάλλει τη συντήρηση και διάσωσή του. [Δε γνωρίζω άλλο γεφύρι στην Ελλάδα όμοιο με αυτό της Κορακοφωλιάς].  Από το χρόνο κατασκευής, δεν έχει υποστεί την παραμικρή συντήρηση , παρόλο που αποτελεί τη μοναδική οδική αρτηρία για το πέρασμα  από την πεδινή Ολυμπία στην εγκαταλειμμένη ορεινή   και παρόλο που χρησιμοποιείται από πολύ βαριά  οχήματα . Ίσως είναι το μοναδικό έργο υποδομής, που έχει γίνει στην περιοχή από την εποχή των Μινύων και των Καυκώνων οι οποίοι την κατοίκησαν διαδοχικά  την περιοχή.

Πέρα από τη φυσική φθορά του χρόνου, οι πυρκαγιές που έπληξαν το νομό μας το 2007,  προκάλεσαν σε ορισμένα σημεία του γεφυριού πυράκτωση. Σε ένα  σημείο έχει  προκληθεί κατολίσθηση του εδάφους εξαιτίας των ακραίων καιρικών  φαινομένων που σημειώθηκαν μετά τις προαναφερόμενες  πυρκαγιές, γεγονός που επιδείνωσε την κακή του δομική κατάσταση.

Ύστερα από την προαναφερόμενη αναφορά μου , κλιμάκιο τεχνικών εξέτασε την κατάσταση της γέφυρας και γνωμοδότησε μόνον προφορικά ότι : «προς το παρόν δε διατρέχει κίνδυνο». Ο τότε Δήμαρχος  του  δήμου Ν. Φιγαλίας,  κ. Ιωάν. Πιπιλής ,ζήτησε επιμόνως γραπτή  έκθεση  για την κατάσταση της γέφυρας,  την οποία έλαβε ύστερα από επιμονή του πολύ αργότερα, όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Από τότε, έχουν περάσει,  δέκα χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει για τη συντήρηση της γέφυρας. Πριν λίγο καιρό , ως εκ θαύματος διασώθηκε οδηγός  ΙΧ.  Αυτοκινήτου, του οποίου το όχημα ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε επί του στηθαίου αυτής. Είναι ανάγκη να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και ύστερα να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ;

H ανησυχία μου, για την καθυστέρηση λήψεως  κάποιων μέτρων, για την λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, με οδήγησε πριν λίγο καιρό στο γραφείο Τεχνικών υπηρεσιών του νομού μας , όπου ενημερώθηκα από τον αρμόδιο  και πλήρως ενημερωμένο με το θέμα υπάλληλο, ότι έχει γίνει μελέτη για την κατασκευή νέου γεφυριού δίπλα στο παλιό . Το κόστος έχει αρχικά υπολογιστεί στο ύψος των δύο εκατομμυρίων ευρώ κι ο φάκελος της μελέτης  βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών . Αν λάβουμε υπόψη μας τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται σε τέτοια είδους έργα ,η ανέγερση νέας γέφυρας  θα στοιχίσει περίπου 1.000.200ευρώ.

Αξιότιμοι, κύριοι παραλήπτες της παρούσης αίτησης, η πολύχρονη ενασχόλησή μου  με θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υποβολή μελέτης  δεν μου λέει τίποτα. Το φάκελο θα τον φάνε τα ποντίκια,  όπως έφαγαν κι εκείνον που περιείχε τη μελέτη οδικής σύνδεσης  της περιοχής μας με το Γιαννιτσοχώρι. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει η πολιτεία την εκτέλεση κατασκευής ενός έργου ,είναι η σύνταξη σχετικής  μελέτης και η υποβολή της στο αρμόδιο Υπουργείο. Εκεί  θα φιλοξενεί τη  σκόνη μέχρι να τον φάει η ίδια.

Το γεγονός αυτό, Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, επιβάλλει να συντάξουμε κι εμείς τη δική μας μελέτη , η οποία θα προβλέπει επισκέψεις και παραστάσεις στα αρμόδια κέντρα, για την επίσπευση εκτέλεσης του έργου και δυναμικές κινητοποιήσεις αν χρειαστούν, προκειμένου να προστατεύσουμε  τη ζωή των ανθρώπων, που κάνουν χρήση της γέφυρας της Κορακοφωλιάς.

Δημ. Π. Κρανίτης  Τ. Νομαρχ. Σύμβουλος Τ. Α Ν. Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot