Τo βήμα στον πολίτη: Απαιτείται διαφάνεια και φυσικά απαντήσεις…!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116251″ img_size=”full”][vc_column_text]Της Αργυρώς Βαζά
Αφορά στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου, Πολιτική Προστασία, Υπηρεσία Δόμησης Περιβάλλοντος, Πολεοδομία, ή δεν ξέρω όλα αυτά αν είναι ξεχωριστά ή συγκεχυμένα, ηθελημένα, ή χρήζουν οργάνωσης κι ενημέρωσης…
Ζήτησα εγγράφως απ΄ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου, τον καθαρισμό από χόρτα οικοπέδου που γειτνιάζει με τον αύλειο χώρο της πολυκατοικίας, όπου διαμένω, όχι όμως κοπή δέντρων. Το τονίζω. 12330/19-5-2020 η αίτηση. Βλέπετε, ανεύθυνοι πολίτες αφήνουν τα απορρίμματά τους συχνά πλάϊ στον κάδο ανακύκλωσης στο χώρο μας, και τα απορρίμματα ανακατεύονται με τα ξερά ή χλωρά χορτάρια, οπότε σπεύδω να καθαρίσω και να πετάξω στον μακρινό για μας κάδο, ή να επιμείνω πολλές φορές τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως στον κ. Γιαννόπουλο (Υπηρεσία Καθαριότητος), ο οποίος ευγενέστατος κι υπομονετικός στέλνει μικρό φορτηγάκι για χάρη μας, και μας εξυπηρετεί μαζί με τους συνεργάτες του.
Πιστεύω όλοι καταλαβαίνομε τι αναστάτωση δημιουργείται.
Προστατέψαμε μερικοί από μας σπάνια δενδροειδή φυτά.
Υπέβαλα την αίτηση στις 19-5-2020 και περίμενα αυτοψία. Κοντά στην παγκόσμια μέρα προστασία του περιβάλλοντος, εργάτης καθάρισε και περιποιήθηκε μερικά δέντρα.
Ιδιώτης ο εντολέας του εργάτη και γείτονας διαθέτων μηχανήματα βαρέως τύπου (για χωματουργικές εργασίες). Δεν τον γνωρίζω καν. Δύο μέρες αργότερα, μηχάνημα θέρισε τα περιποιηθέντα δέντρα, τα οποία ο κύριος αυτός χαρακτήρισε σε γείτονα μη χρήσιμα. Ξεραϊλα – κρανίου τόπος!!! Θλίβομαι που τον βλέπω και προγραμμάτιζα να τον συντηρώ. Ξένος χώρος ναι, αλλά δεν πειράζει το πράσινο όταν το περιποιείσαι, το ομορφαίνεις, κι εμείς αυτό θέλομε.
Μια εβδομάδα αργότερα, εργάτης ψέκασε μερικά μέτρα από τα σπίτια μας μέσα στην πόλη, όσες κορυφές «τόλμησαν» να σηκώσουν τις τρυφερές κορυφές τους και ενδεχομένως και ένα μεγάλο οπωροφόρο δέντρο, φορτωμένο καρπούς τώρα.
Ζήτησα απ΄ το Δασαρχείο βοήθεια. με παρέπεμψε στην Πολεοδομία, η οποία παρ΄ όλη τη νομοθεσία που επέδειξα, επιμένει ότι δεν δίνει αυτή άδεια κοπής δέντρων μέσα στην πόλη, αλλά ιδιώτης μηχανικός. Σκότος! Κι ο ιδιώτης καταστρέφει… Η δε Πολιτική Προστασία δεν απαντά στο αίτημά μας, δεν κάνει αυτοψία και «βολεύτηκε» με το ό,τι είπα ότι έγινε καθαρισμός της πρώτης επέμβασης.
Γιατί επενέβη ο κύριος, παράλληλα με την αίτησή μου, αυτό ανακούφισε την Πολιτική Προστασία;
Ποιος ο ρόλος της;
Να δρα ως καταστροφέας, ιδιώτης σε θέμα που αφορά Δήμο και Δημότες και να κωφεύει στις εντονότατες διαμαρτυρίες μου;
Λίγο πράσινο (τόσο σπάνιο) θέλομε να προστατεύσομε κι ο Δήμος αδιαφορεί, ή μήπως υπάρχει σχέδιο καταστροφής, κι αυτού του λίγου;
Σας καταγγέλλω τον ψεκασμό κι αδιαφορείτε για την υγεία μας, και την εξολόθρευση των δέντρων.
Απαντήστε Κυρία Πολιτική Προστασία, απρόσωπη ή εμφανής, τι είδους προστασία μας παρέχετε, και ποια η σχέση σας με τον ιδιώτη καταστροφέα, που με μανία και κακόβουλα κινούμενος, θερίζει δέντρα σε ιδιωτικούς χώρους (το έχει ξανακάνει) και όπου ο Δήμος δεν επεμβαίνει σε ξένη ιδιοκτησία, και καλά πράττει, ο κύριος αυτός θερίζει, αλλά χρεώνει στην αρθρογράφο την κοπή δέντρων που ο Δήμος δεν έκανε; λόγω υπευθυνότητας;
Θα μας πείτε κυρία Πολιτική Προστασία, ποιος είναι ο ρόλος σας; Γιατί είστε εκτός αυτού.
Αντίθετα, δημιουργείτε τεράστιες αμφιβολίες και οργή, για τον τρόπο λειτουργίας σας.
Περιμένομε την αυτοψία και την έγγραφη απάντησή σας περί δημοπράτησης – περί μη αρμοδιότητός σας περί φόρτου εργασίας σας, δύο μήνες περίπου τώρα. Αυτά ισχυρίζεστε δύο μήνες τώρα… Με οδηγείτε στη μετάνοιά μου που ζήτησα ευπρεπισμό απ΄ το Δήμο.
Για την Τέχνη!
Ευγενής η πράξη του Διευθυντού, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πύργου, του τότε Δημάρχου ή κι άλλων, να τοποθετηθούν τρεις πίνακες ζωγραφικής του εν ζωή τότε, αειμνήστου πλέον διακεκριμένου ζωγράφου Γιώργου Δημητρακοπούλου στα γραφεία πλέον της ΔΕΥΑΠ.
Άλλοτε κοσμούσαν την αίθουσα της οδού Ολυμπίων και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες ένιωθαν σαν φιλότεχνοι, μια πνευματική ευφορία και ανάταση.
Τώρα βρίσκονται στο υπόγειο της οδού Γερμανού, όπου στεγάζεται η ΔΕΥΑΠ και παρά τις διαμαρτυρίες μου και δύο αιτήσεις μου (953/28-3-2018 και 2069/18-12-2019) εξακολουθούν να βρίσκονται στο υπόγειο.
Απάντηση δεν πήρα ποτέ!
Για πρώτη φορά είδα τα έργα στο δάπεδο του υπογείου κι όταν διαμαρτυρήθηκα, τα τοποθέτησαν επάνω σε γραφείο ανενεργό πάντα, στο υπόγειο, χωρίς φως, ήλιο, αέρα, μακριά απ΄ τα μάτια εργαζομένων και των πολιτών.
Μου είπαν πως θα τα πάρει ο Δήμος…
Πέρα απ΄ την καλλιτεχνική τους αξία, τα έργα εκπέμπουν μια θρησκευτικότητα, για την οποία διακρίνονται όλα τα έργα του σύμφωνα με κριτικές συγχρόνων του, η οποία κάνει τα έργα ιερά.
Ο σεμνός αυτός καλλιτέχνης μας τιμά σε πολλά μέρη τη γης κι΄ εμείς ανταποδίδομε με αδιαφορία.
Τώρα πια, δεν παρακαλώ, ζητώ απ΄ τη ΔΕΥΑΠ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, ο οποίος έχει ενημερωθεί με την υπ΄ αριθμόν 2069/18-12-2019 αίτησή μου, να αποσύρει τους πίνακες, να τους προστατεύσει και αναρτήσει σε ασφαλείς χώρους, όπως τους αρμόζει κι όπως αρμόζει στους υπευθύνους φορείς και στους φορολογουμένους – πολιτισμένους και φιλοτέχνους πολίτες.
Αναδρομική έκθεση αρμόζει στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, όχι «παραπέταμα» των έργων του.
Κι επειδή προ ημερών ζήτησα να δω τα έργα και πάλι, μετά από πολλούς μήνες (γι΄ αυτό εκτίθενται τα έργα), άκουσα με τρόμο ότι φυλάσσονται σε ντουλάπα (ό,τι χειρότερο δηλαδή) κι ότι πρόκειται να δοθούν σε μια κυρία για συντήρηση…
Ποιος κρίνει ότι τα έργα χρειάζονται συντήρηση (οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν;) , η κυρία είναι συντηρήτρια; έχει πιστοποίηση σπουδών; άδεια σχετική;
Χρειαζόμαστε ενημέρωση και κυρίως διαφάνεια.
Η Δημοτική Αρχή, ο Οργανισμός Πολιτισμού, οι φιλότεχνοι, θα πρέπει να ζητήσουμε απ΄ το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Συντηρητή ΄Εργων, δεδομένου μάλιστα του ότι ο ζωγράφος ήταν μέλος του Επιμελητηρίου. Τα συγκεκριμένα έργα είναι δύσκολης τεχνοτροπίας Βυζαντινής σε ειδικό χαρτί. ΄Ηταν μάλιστα πολύ αγαπημένη τεχνική του ζωγράφου αυτού.
Ο χρόνος και οι συνθήκες παραμονής των πινάκων στο υπόγειο ή στη ντουλάπα, κάνουν τη σεμνότητα του καλλιτέχνη, οργή των φιλοτέχνων και θλίψη για τον Πολιτισμό, για την πόλη μας. Προστατεύομε την Τέχνη, διατηρούμε τη σπίθα του Πολιτισμού, του τόπου μας.
Ιούλιος 2020.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]