Το «τραπέζι» της Ηλείας είναι άδειο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118520″ img_size=”full”][vc_column_text]Κάποτε ξυπνούσες ή έκανες το μπάνιο σου στην παραθαλάσσια περιοχή του Κατακόλου και έβλεπες δύο, τρία, ακόμη και τέσσερα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι (ένα περίμενε στ’ ανοιχτά), και αναρωτιόσουν αν είναι δυνατόν. Κι αυτό το ίδιο το λιμάνι δηλαδή, έμοιαζε με ένα μικρό θαύμα με δεδομένη την γενικότερη κατάσταση του νομού. Ακόμη κι αν δεν ήσουν ένας από εκείνους οι οποίοι εισπράττουν άμεσα τα οφέλη της άφιξης των πλεούμενων μεγαθηρίων, σου γεννιόταν η εντύπωση ότι υπάρχει μέλλον, εφόσον βέβαια υπάρχει και παρόν.
Τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατακόλου συμβόλιζαν την ελπιδοφόρα προοπτική της ανάπτυξης, μίας περιοχής η οποία εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την οικονομική της ανάπτυξη και μεγέθυνση. Και φυσικά το κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν μόνο σύμβολο αλλά και ουσία. Δούλευε το λιμάνι, δούλευε η πόλη, και δούλευε, δικαιωματικά θα έλεγε κανείς, η Ολυμπία, η οποία αυτονόητα συνιστά τον βασικό πόλο πολιτιστικής και τουριστικής έλξης. Από το Κατάκολο ξεκινούσε αυτό που πολύ λαϊκά θα λέγαμε η κίνηση, και μάλιστα μία κίνηση ευμεγέθης, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ηλείας αλλά ολόκληρης της επικράτειας.
Ό,τι όμως κι αν πούμε αυτή στιγμή είναι παρελθόν, γιατί η ζημιά έγινε. Το ζήτημα είναι ότι η Ηλεία φέτος δεν δούλεψε, όπως έχει καταστεί σαφέστατο και από τις σχετικές, τεκμηριωμένες και επίκαιρες αναφορές της «Πρωινής». Το Κατάκολο δεν δούλεψε. Ο Πύργος δεν δούλεψε. Η Ολυμπία δεν δούλεψε. Τα κρουαζιερόπλοια άδεια, τα μαγαζιά κλειστά, τα εστιατόρια χαροπαλεύουν, τα μουσεία με ελάχιστους επισκέπτες, τα λεωφορεία σταθμευμένα. Και το τρένο-φάντασμα, κάνει καθημερινά το δρομολόγιο Κατάκολο-Ολυμπία, μόνο και μόνο για να υπενθυμίσει τον ρόλο του. «Σφυρίζει» διαρκώς στην διαδρομή. Ένας ήχος πέρα για πέρα μελαγχολικός.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]