Το θερμόμετρο δεν δείχνει πάντα την …αλήθεια – Τι είναι η αισθητή θερμοκρασία και πόσο διαφέρει από αυτή που δείχνει ο υδράργυρος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92447″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η θερμοκρασία αύριο θα κυμανθεί μεταξύ 34 και 38 βαθμών Κελσίου, ενώ η «αισθητή θερμοκρασία» θα βρίσκεται μεταξύ 36 και 40 βαθμών».
Η ημέρα που τα δελτία του καιρού θα αρχίσουν κάπως έτσι, ίσως να μην αργεί. Οι «διπλές» θερμοκρασίες, οι πραγματικές δηλαδή, και αυτές που… αισθανόμαστε, αποτελούν στοίχημα για τη μετεωρολογία.
Η “αισθητή θερμοκρασία” αποτελεί έναν τρόπο προκειμένου να περιγράψουμε το πώς αισθανόμαστε τη θερμοκρασία.Ο καθένας έχει τον δικό του βιολογικό θερμοστάτη. Άλλωστε η αίσθηση της θερμοκρασίας από τον άνθρωπο επιτυγχάνεται μέσω ενός μάλλον σύνθετου τρόπου. Τα αισθητήρια του σώματός μας δεν αναγνωρίζουν τιμές θερμοκρασίας ώστε βάσει αυτών να μας πουν ότι κρυώνουμε ή ζεσταινόμαστε. Αντιλαμβάνονται το μέγεθος του βαθμού απώλειας θερμότητας ή λήψης θερμότητας από ή προς το περιβάλλον».
Τι συμβαίνει με τη ζέστη
Ειδικά τους θερμούς μήνες του έτους, όπως είναι αυτή που διανύουμε η αισθητή θερμοκρασία περιγράφεται και ως δείκτης δυσφορίας.
Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία πάνω από το 40%, τότε υπάρχει διαφορά στις τιμές, προς τα πάνω αυτή τη φορά.
Ο δείκτης θερμότητας (heatindex) αποτελεί ένα μέτρο του κατά πόσο η θερμοκρασία του αέρα σε συνδυασμό με τα
ποσοστά σχετικής υγρασίας επηρεάζουν στην αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας του πληθυσμού, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός.
Το καλοκαίρι και γενικά σε οποιαδήποτε θερμή περίοδο ο ανθρώπινος οργανισμός με τη διαδικασία της εφίδρωσης διατηρεί τη θερμοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων.
Ο ιδρώτας, που κατά κύριο λόγο αποτελείται από νερό, εξατμίζεται απομακρύνοντας θερμότητα από το σώμα με αποτέλεσμα να δροσίζεται το δέρμα.
Ωστόσο αν η σχετική υγρασία του αέρα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, τότε η παραπάνω διαδικασία ελαττώνεται με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εξάτμισης.
Όπως διαβάζουμε στο site wiki.meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο αποτελεί μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για τη μετεωρολογία στην παραπάνω περίπτωση το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει το πλεόνασμα θερμότητας, αισθανόμενο πλέον υψηλότερη θερμοκρασία από την πραγματική.
Αυξανόμενου του δείκτη θερμότητας, περιορίζεται το αίσθημα άνεσης και σταδιακά προκύπτει αίσθημα δυσφορίας. Πέρα από κάποια όρια του δείκτη οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αρκετά σοβαρές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]