FOLLOW US: facebook twitter

Το τέλος ταφής «τιμωρεί» την Ηλεία

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:

-Αντίθετοι με το μέτρο οι νέοι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αντίθετοι με την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων την ερχόμενη χρονιά είναι οι δήμαρχοι της χώρας, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, καθώς τόνισαν πως  αυτή η δαπάνη θα οδηγήσει τους δήμους σε αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αφού είτε θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη είτε να δανειστούν χρήματα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο νέος δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, είναι άδικο να εξισώνονται οι δήμοι που ακόμα θάβουν σκουπίδια σε ΧΥΤΑ ή σε χωματερές με δήμους που ήδη εφαρμόζουν σύγχρονη διαχείριση, όπως γίνεται στην Ηλεία με τη εργοστάσιο απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς.

«Διαφωνούμε κάθετα με το τέλος ταφής απορριμμάτων για μια σειρά από λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι βάζει στην ίδια μοίρα τους δήμους που ακόμα χρησιμοποιούν ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ –και πληρώνουν πολύ λιγότερα- με δήμους όπως ο δήμος Ήλιδας που εφαρμόζουν πιο φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, με μονάδα επεξεργασίας και με ταφή του υπολείμματος, και πληρώνουν περισσότερα για αυτές τις μεθόδους. Η πολιτεία θα έπρεπε να επιβραβεύει τους δήμους που έχουν κάνει σύγχρονα βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων κι όχι να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Επίσης, το κράτος μεταφέρει την ευθύνη στους δήμους χωρίς έχει προωθήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης με την κατασκευή και τη λειτουργία νέων δομών. το τέλος ταφής τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό και είμαστε αντίθετοι», τόνισε.

Ο νέος δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, δήλωσε ότι το κράτος απεμπολεί την ευθύνη του για την έλλειψη «πράσινης» πολιτικής στα απορρίμματα και τη «φορτώνει» στους δήμους.

«Το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι μια άδικη και δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, διότι είναι το άλλοθι του κράτους για να καλύψει την απουσία σχεδίου ανακύκλωσης. Όταν δεν υπάρχει καν ένα ΚΔΑΥ στην Ηλεία, πώς να κάνουμε ανακύκλωση και να μειώσουμε τα απορρίμματα που προορίζονται για επεξεργασία και ταφή; Επίσης, στην Ηλεία εφαρμόζεται η πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων, με μονάδα επεξεργασίας και ΧΥΤΥ, για την οποία το κόστος είναι ήδη υψηλό. Ουσιαστικά “τιμωρούμαστε” με ένα ακόμα χαράτσι επειδή κάνουμε καλύτερη δουλειά από άλλους δήμους που ακόμα έχουν χωματερές», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος