FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική κρίση

Ημερομηνία: 15-10-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”149022″ img_size=”full”][vc_column_text]Να και κάτι καλό που έφερε η πανδημία μαζί της. Μας ανάγκασε όχι τόσο να εφεύρουμε, αλλά να εφαρμόσουμε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα τα τεχνολογικά μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και κυρίως να επικοινωνήσουμε τις ιδέες σε πλατύτερες μάζες.

Η αξία της φυσικής επαφής είναι αναντικατάστατη –αυτό ήταν και παραμένει θέσφατο. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε μεγαλύτερους αριθμούς και αποστάσεις, οι φυσικοί περιορισμοί ήταν ανέκαθεν δεδομένοι, μία δυσκολία την οποία επέτεινε η αναγκαιότητας της διαχείρισης της διασποράς του ιού. Κάπως έτσι η ανθρωπότητα στράφηκε στις πλατφόρμες επικοινωνίας, οι οποίες έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν για την παρακολούθηση μιας συζήτησης, ενός συνεδρίου ή μιας άλλης εκδήλωσης, ακόμη και χιλιάδες ανθρώπους.

Ο κόσμος άλλαξε πολύ γρήγορα κι αυτό συνιστά πλέον ένα ακόμη μάθημα της ιστορίας. Αρχικά σοκαρίστηκε με τις βαθιές συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπισή της, καθώς πέρα από τους θανάτους και το έμφραγμα στα εθνικά συστήματα υγείας, σημειώθηκαν μεταβολές στον πυρήνα της ίδιας της ζωής και της λεγόμενης καθημερινότητας. Γρήγορα όμως αυτά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και για ακόμη μία φορά η ανθρωπότητα δείχνει να υπερβαίνει τα εμπόδια, τα οποία η ίδια θέτει στον εαυτό της. Κι αυτό μάλλον θα επισημανθεί από το εξαιρετικό πάνελ, τη συμμετοχή του οποίου εξασφάλισε η «Πρωινή», σε μία διαδικτυακή συζήτηση που ήδη φαίνεται να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Εξ ου και τίτλος της διημερίδας, «Από την κλιματική κρίση στην κλιματική αλλαγή». Φανερώνεται αμέσως, τόσο το τετελεσμένο των πραγμάτων, όσο αντίστοιχα και ο επείγον χαρακτήρας του επίδικου. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε μία παρατήρηση, η οποία ενδεχομένως προκαταλαμβάνει και μέρος της συζήτησης. Ουσιαστικά, κανείς σοβαρός δημοσιολόγος δεν αμφισβητεί τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης. Εξάλλου, την καταστροφή και τελικά την απορρύθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την βιώνουμε διαρκώς με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται με σταθερά αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα.

Κατά συνέπεια, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να αλλάξουμε αλλά πως, ποιοι και πότε, δηλαδή με ποια προτεραιότητα. Και για να γίνω σαφής, περιμένω να ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον πως αποτιμούν οι προσκεκλημένοι μας το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά σε μία βίαιη και επώδυνη οικονομικά και κοινωνικά απολιγνιτοποίηση, όταν χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Τσεχία και η Πολωνία το έχουν προγραμματίσει για το 2038,το 2040 και το 2050 αντίστοιχα. Επίσης, περιμένουμε να ακούσουμε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους την αξιολόγησή τους για τα οφέλη και τα προβλήματα των περιβόητων ανεμογεννητριών, όπως και τις εκτιμήσεις τους για την φοβερή οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού.

Μετά την κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένη συζήτηση για το 1821, η «Πρωινή», με την ενεργό στήριξη της Περιφέρειας, επιχειρεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, όσο και στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, για ένα ζήτημα το οποίο ούτως ή άλλως αφορά όλους και ειδικά τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Μέσω της πλατφόρμας Zoom, μέσω της σελίδας μας στο Facebook (Εφημερίδα Πρωινή), αλλά και από το κανάλι της «Πρωινής» στο Youtube (Proini News), το Σάββατο 16/10, στις 10:30 και την Κυριακή 17/10, στις 18:30, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε και να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας στους ομιλητές. Τη συζήτηση της διημερίδας θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της «Πρωινής», Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Ο εκδότης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot