Το σημείωμα του εκδότη: Το οξύ οίδημα της Δημοκρατίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116016″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κύριε Κιοσσέ,
Σας ευχαριστούμε για τις τόσο ωραίες στιγμές που περάσαμε μαζί, και για την τόση γνώση και μόρφωση στο μάθημα των αρχαίων και του Ομήρου. Σας εύχομαι να περάσετε καλά στο πανεπιστήμιο και να μην ξεχάσετε το Β2. Έχω κι άλλα να πω αλλά δεν μου φτάνει το χαρτόνι. Ευχαριστώ, με αγάπη»
Αυτό είναι το ευχαριστήριο γράμμα του μαθητή Βασίλη Μάγγου στον τότε δάσκαλό του, ενός παιδιού ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε νεκρός από τη μητέρα του. Η ιστορία της άδικα σύντομης ζωής του είναι πλέον γνωστή στο πανελλήνιο.Σχεδόν ένα μήνα πριν τον θάνατό του, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, στη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ, η οποία δηλητηριάζει την πόλη του Βόλου.
Η υπόθεση διερευνάται και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο θάνατος του παιδιού δεν θα συνδεθεί με τα βαρύτατα τραύματα που είχε υποστεί. Κάτι τέτοιο δεν το υποστηρίζει άλλωστε ούτε η οικογένεια. Το ξεκαθάρισε ο πατέρας του παιδιού μιλώντας στο tvxs.gr: «Δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα. Ο γιος μας λοιπόν δεν ήταν ένας Γρηγορόπουλος, δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Αλλά αγωνιζόταν ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος καταστολής. Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε».
Παρά τον απροσμέτρητο πόνο του, δεν θα μπορούσε να το έχει θέσει πιο εύστοχα. Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία νοσεί. Ίσως νοσεί για πρώτη φορά τόσο σοβαρά μετά την επταετία των συνταγματαρχών. Το γεγονός ότι αυτή η εγκληματική επίθεση έλαβε χώρα μέρα μεσημέρι σε μία επαρχιακή πόλη, είναι ενδεικτικό των καταστάσεων των οποίων θαζήσουμε τους αμέσως επόμενους μήνες. Είναι εξάλλου δεδομένο ότι ο νόμος για τις διαδηλώσεις θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την αστυνομική αυθαιρεσία και τα περιστατικά αδικαιολόγητης βίας. Κατά συνέπεια, όποια κι αν τεκμηριωθεί επισήμως ως αιτία θανάτου του Βασίλη Μάγγου, η ελληνική κοινωνία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η Δημοκρατία μας κινδυνεύει από ένα οξύ αστυνομικό οίδημα.
Κλείνω με τα λόγια ενός δασκάλου. Γιατί το δικαιούται. Γιατί αυτός σήμερα πονά πολύ. Γιατί δεν θα ξεχάσει ποτέ.Γι’ αυτό υφίσταται ηθική υποχρέωση να τελειώσουμε, όπως ξεκινήσαμε. Με τον αληθινό ανθρώπινο πόνο, που καμία σχέση δεν έχει με την ειδεχθή παράσταση των ομιλουσών κεφαλών και τις πενιχρές σκοπιμότητες της μικροπολιτικής ατζέντας. Ακολουθεί ο καθηγητής του Βασίλη στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, Σπύρος Κιοσσές:«Είχα την τιμή, πριν πολλά χρόνια, να διδάξω στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Υπέροχο σχολείο, υπέροχοι μαθητές. Την τελευταία μέρα – θα έφευγα με απόσπαση – με περίμενε στην έδρα ένα τεράστιο κόκκινο χαρτόνι με λίγα λόγια από τα παιδιά του Β2. Τα παιδιά μου. Βασίλη, είχες κι άλλα να πεις. Δε σου έφτανε το χαρτόνι. Ήδη όμως είπες αρκετά, παλικάρι μου. Θα σε θυμάμαι για πάντα».
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Για διερεύνηση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού του Βασίλη Μάγγου έκανε λόγο σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η αστυνομία να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».
Οι δηλώσεις του υπουργού ΠροΠο – που αν θυμάστε δεν πρόκανε να διαβάσει τα μνημόνια – επισύρουν νέα κριτική αφού το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού του Βασίλη Μάγγου έλαβε χώρα πριν από ένα μήνα και ουδέποτε διερευνήθηκε αν και είχε δει το φως της δημοσιότητας συνοδευόμενο από ντοκουμέντα και την καταγγελία του ίδιου. Προφανώς ο υπουργός πάλι δεν πρόκανε να την διαβάσει…
Ο εκδότης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]