FOLLOW US: facebook twitter

«Το πρόβλημα Κούβελος ποιος θα το λύσει;»

Ημερομηνία: 16-09-2024 | Συντάκτης:

Ανοιχτή Επιστολή για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πύργου

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό ΥΠΕΝ, τον Δήμαρχο Πύργου και τον συμβασιούχο ΤΠΣ Πύργου, απέστειλε ο κ. Παναγιώτης Τηλ. Κανελλόπουλος, συνταξιούχος Δικηγόρος – Οικονομολόγος, μέλος της Επιτροπής Θιγόμενων Κατοίκων Κούβελου διαμαρτυρόμενος ότι στο α’ στάδιο της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πύργου που παρουσιάστηκε δεν υπήρξε αναφορά στο Βόρειο τμήμα της πόλης και ειδικότερα στον «Κούβελο».

Στην επιστολή ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει:                                           

«Διάβασα στον τοπικό Τύπο του Πύργου την παρουσίασή σας της 12ης/9/24 για το Α΄ Στάδιο της Μελέτης του ΤΠΣ Πύργου.

Με τον εμπρέποντα σεβασμό σας απευθύνω την παρούσα Ανοιχτή Επιστολή μου, διότι ένα απλό σχόλιο στην πενθήμερη διαβούλευσή σας δεν χωράει για να σας πω  αυτά που ταλανίζουν εμένα και άλλες τρείς χιλιάδες κατοίκους.

Είμαι μέλος της άτυπης Επιτροπής Ιδιοκτητών και Κατοίκων του

 βορειοανατολικού τμήματος της Πόλεως Πύργου (Συνοικία  ΚΟΥΒΕΛΟΣ με πενήντα  αδιάνοιχτα οικοδομικά τετράγωνα, με πλήρη υπανάπτυξη κλπ).

Για τα πολεοδομικά θέματά μας, είτε ως υφιστάμενα προβλήματα του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως (λ.χ. διέλευση της Βόρειας Περιμετρικής Οδού δια μέσου του Α΄ Νεκροταφείου κλπ), είτε ως προβλήματα εκ της μη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως, με όλες τις εντεύθεν τραγικές  συνέπειες για την ζωή και την περιουσία μας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια πρόνοια στην παρουσίασή σας για το ΤΠΣ Πύργου.

Αναφέρεστε εκτενώς για το Νότιο Οδικό ΄Αξονα, για το Καταράχι (που είναι εκτός Σχεδίου Πόλεως), για τα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά Σχέδιά σας του Πύργου και της Ηλείας κλπ, αλλά για το Βόρειο Τμήμα και ειδικότερα για το φαινόμενο ΚΟΥΒΕΛΟΣ ούτε μία λέξη.

Τα τοπικά πολεοδομικά θέματα του Πύργου (μη ύπαρξη Σχεδίου Πόλεως κλπ, ως υπόβαθρο ανάπτυξης της Πόλεως), δεν σας απασχόλησαν, όσο τα δήθεν αναπτυξιακά (Πρωτογενής Τομέας, Τουρισμός κλπ). Ο τίτλος ΤΠΣ θέλει διόρθωση : Τ.Π. και Αναπτυξιακό Σ. Πύργου, δηλαδή ένα Master Plan, μία ευρεία Οικονομοτεχνική Μελέτη για τον Πύργο. Αυτό αναλάβατε, Κύριε Λιάρο ;

Άλλωστε, το πολεοδομικό του ΚΟΥΒΕΛΟΥ δεν απασχόλησε ποτέ τις Δημοτικές Αρχές από το 1940 μέχρι σήμερα (αιρετό και μόνιμο προσωπικό του Δήμου). Οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν το έχουν καν στην ατζέντα τους. Κι’ αν κάποιος αιρετός τους ζητήσει να ασχοληθούν για να ανοίξει λ.χ. ένας χωματόδρομος στις ρυμοτομούμενες εκτάσεις, που παραχωρήθηκαν δωρεάν, υπάρχει πλήρης άρνηση του προσωπικού.

Άρα, πως μπορούμε να περιμένουμε κάτι πάρα πάνω από έναν Συμβασιούχο, που περιμένει να κλείσει το έργο του και να πάρει την αμοιβή του ; ;

Προβληματικά πολεοδομικά θέματα, όπως ο ΚΟΥΒΕΛΟΣ, δεν πρόκειται να λυθούν με μία ενδεχόμενη μελλοντική (πολλοστή) αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως.  Διότι απαιτείται τομή, την οποία μπορεί να κάνει μόνον μία γενναία Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, αν είναι τέτοια η δική σας παρέμβαση. ΄Ολοι γνωρίζουμε τι προσέφερε η Αναθεώρηση του 2003, η οποία είναι και άκυρη νομικώς.

Αν μία μεγαλεπήβολη  Πολεοδομική Μεταρρύθμιση όπως είναι η Κ. ΔΟΞΙΑΔΗΣ δεν θίγει, ούτε ως προοπτική, τόσο δύσκολα πολεοδομικά θέματα, τότε από ποιόν περιμένουμε να μας τα λύσει ;

Το πρόβλημα ΚΟΥΒΕΛΟΣ, πρωτίστως πολεοδομικό θέμα, ποιος θα το λύσει ;    


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot