FOLLOW US: facebook twitter

Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 28-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Ανακοινώθηκε από την Ε.Ο.Ε – Παρούσα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας  στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι,  ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα παραμένει λιτό με κάποιες διαφοροποιήσεις από άλλες τελετής αφής, όπως την εμφάνιση της μέτζο σοπράνο Joyca DiDonato που θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό ύμνο, προσδίδοντας στην τελετή μια ξεχωριστή λάμψη, ενώ τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, Ελλάδας και Γαλλίας θα τραγουδήσουν μαθητές ελληνικών κα γαλλικών σχολείων.  

Την παρουσίαση θα έχει ο Νίκος Αλιάγας, οι χορογραφίες των ιερειών είναι της Άρτεμης Ιγναντίου ενώ η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τις ενδυμασίες των ιερειών και των κούρων υπογράφει η Μαίρη Κατράντζου.

Να σημειώσουμε ότι με την παρουσία της θα τιμήσει την Τελετή Αφής και την Αρχαία Ολυμπία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.

Το πρόγραμμα  της Τελετής Αφής έχει ως εξής:

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Οι εκδηλώσεις ενόψει της Αφής θα ξεκινήσουν από την παραμονή, όπου την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Τελική πρόβα της τελετής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18.45 θα υπογραφεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στις 8 το βράδυ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν όλων των προσκεκλημένων.

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

-11.00  προσέρχονται στο χώρο του αρχαίου σταδίου όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι, ακολουθεί η είσοδος της Προεδρικής Φρουράς και η άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

-11.30 έναρξη της Τελετής

-Σχηματισμός Ολυμπιακών Κύκλων από μαθητές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

– Έπαρση σημαίας-  Ολυμπιακός Ύμνος ( ερμηνεύεται από την mezzo soprano Joyca DiDonato)

-Εθνικός Ύμνος Ελλάδας και Γαλλίας. Ερμηνεύονται από την παιδικη χορωδία των σχολείων Saint Paul και Παιδαγωγική Birds.

– Χαιρετισμοί δημάρχου Ολυμπίας, πρόεδρου οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων Paris 2024, προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και πρόεδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

– Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ήρας και έναρξη του τελετουργικού της Αφής.

– Είσοδος Πρωθιέρειας Μαρίας Μηνά και ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο αρχαίο στάδιο, χορογραφία  των ιερειών της Άρτεμης Ιγναντίου. 

– Παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο Στέφανο Ντούσκο.

-Αναχώρηση πρώτου λαμπαδηδρόμου από το Μνημείο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

12.30 έναρξη λαμπαδηδρομίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος