FOLLOW US: facebook twitter

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές της διαδικτυακής διημερίδας «1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους»

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131824″ img_size=”full”][vc_column_text]

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώνει η “Πρωινή” για να τιμήσει τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία

Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στην πορεία του ελληνικού έθνους-κράτους και πώς αυτό συγκροτήθηκε και προχώρησε σε αυτούς τους δύο αιώνες.

Η εφημερίδα «Πρωινή» της Ηλείας, θέλοντας να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για το 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία, διοργανώνει διαδικτυακή διημερίδα με θέμα «1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Μαρτίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ιστορικών, πανεπιστημιακών και συγγραφέων της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα της Επανάστασης.

Η διημερίδα θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου και στην πρώτη ενότητα θα αναλυθούν οι βασικές παράμετροι της Ελληνικής Επανάστασης, το διεθνές περιβάλλον στο οποίο εκδηλώθηκε, η προετοιμασία της και ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και η περιπετειώδης πορεία των Συνταγμάτων του Αγώνα.

Στη δεύτερη ενότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, θα αναλυθεί ο ρόλος των προεστών στην έκρηξη της Επανάστασης, η πολιτική συγκρότηση του Αγώνα στην Πελοπόννησο, η συμβολή του Καποδίστρια τόσο στην προετοιμασία της Επανάστασης όσο και στη διακυβέρνηση της χώρας, η προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και το φιλελληνικό κίνημα, κ.ά.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα, θα δοθεί έμφαση στην ιδεολογική διάσταση της Επανάστασης, καθώς και σε ζητήματα που δεν έχουν αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση, όπως η αντιμετώπιση της Ελληνικής Επανάστασης από την οθωμανική εξουσία, η λογοκρισία στον ελληνικό Επαναστατικό Τύπο, η φιλελεύθερη διάσταση και ο νεωτερικός χαρακτήρας της Επανάστασης, κ.ά.

Την εκδήλωση θα ολοκληρώσει  το απόγευμα της Κυριακής με εισήγησή του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η διημερίδα θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (ZOOM), καθώς και στο κανάλι της Πρωινής στο YouTube και στη σελίδα της Πρωινής στο Facebook.

Επίσης, η διημερίδα θα είναι «ανοιχτή» σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Συντονιστής-παρουσιαστής θα είναι ο φιλόλογος και δημοσιογράφος της «Πρωινής», Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Σάββατο 27 Μαρτίου (11:00-12:30)

1. Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Παν/μίου «Εισαγωγή στην Ελληνική Επανάσταση»

Αντώνης Κλάψης | ΠΕΔιΣ - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

2. Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης του Παν/μίου Πελ/σου, «Η Ελληνική Επανάσταση και το Διεθνές Περιβάλλον»

Στέφανος Καβαλλιεράκης: Διευθυντής του μουσείου της πόλεως των Αθηνών | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3. Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός και Δ/ντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, «Η προετοιμασία της Ελληνικής  Επανάστασης και η Φιλική Εταιρεία» 

Η πολιτική της συναίνεσης. ΞΕΝΟΦΩΝ Ι.ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ – Ανανεωτική Αριστερά

4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Παν/μίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, «Η περιπετειώδης πορεία των Συνταγμάτων του Αγώνα»

2η ενότητα  (18:00-20:00)

Ο ιστορικός Αθ. Φωτόπουλος κάνει στο thebest αποτίμηση του 1821 και θυμίζει: "Στην Πάτρα ο Γερμανός κήρυξε την έναρξη του Αγώνα"

1. Φωτόπουλος Αθανάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Παν/μίου Πατρών, «Ο ρόλος των προεστών στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

2. Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Ιστορικός, «Πολιτική Συγκρότηση του Αγώνα στην Πελοπόννησο 1821-1825»

https://www.patrisnews.com/wp-content/uploads/2020/09/Trigazis-681x368-1.jpg

3. Πάνος Τριγάζης, συγγραφέας-ερευνητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό: «Ο λόρδος Βύρωνας και το φιλελληνικό κίνημα»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

4. Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Ιστορικός, «H συμβολή του Καποδίστρια στην προετοιμασία της Επανάστασης – Διακυβέρνηση Καποδίστρια και αντιπολίτευση»

Αναγνωστοπούλου & Σφακιανάκης ομιλητές στη διαδικτυακή διημερίδα “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους” | Εφημερίδα Πρωινή

5. Άρης Σφακιανάκης, συγγραφέας, «Η λογοτεχνική αναπαράσταση του Καποδίστρια»

6. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, «Η προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

 

Κυριακή 28 Μαρτίου (17:30-20:00)

File:Emilia Themopoulou 2009 09 17.jpg - Wikimedia Commons

1. Αιμιλία Θεμοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών, «Η αντιμετώπιση της Ελληνικής Επανάστασης από την οθωμανική εξουσία: Πολιτική συγκυρία και δυναμική του Ισλάμ»

Υπουργείο Παιδείας: για τις αμοιβές μελών ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών | Alfavita

2. Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Αχαΐας, «Νεωτερικότητα και Επανάσταση»

Αριστείδης Ν. Χατζής

3. Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Παν/μίου Αθηνών, «Η λογοκρισία στον ελληνικό επαναστατικό Τύπο»

Συγγραφικό έργο | Κώστας Δουζίνας

4. Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Νομικής &  Πολιτικής Φιλοσοφίας στο  Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, «We are all Greeks – Φιλοσοφία και Επανάσταση»

Προκήρυξη 16 θέσεων για τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας- Τερματίζει την περίοδο τριβών και εντάσεων - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

5. Κώστας Τζαβάρας, νομικός, βουλευτής Ηλείας και εισηγητής της πλειοψηφίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση 2019, «Η φιλελεύθερη διάσταση της Επανάστασης και πώς αυτή αποτυπώθηκε στα Συντάγματα του Αγώνα»

Verfassungsblog on Twitter: "“The decision of the German Constitutional Court essentially promises a Union that is financially passive in the context of international economy and economically unequal within itself.” EVANGELOS VENIZELOS on

6. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot