FOLLOW US: facebook twitter

Το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά παραμένει φάρος αγώνων και ιδεών

Ημερομηνία: 17-11-2023 | Συντάκτης:

Εξαιρετική και αγωνιστική η εκδήλωση- αφιέρωμα της ΕΛΜΕ Ηλείας και μαθητών του νομού για το Πολυτεχνείο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Μια εξαιρετική εκδήλωση  αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου, μια γιορτή που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης  καθώς εντυπωσίασαν με την συμμετοχή  και την όλο πάθος και ορμή σκηνική  παρουσία τους τα νέα παιδιά, μαθητές από το Μουσικό Βαρθολομιού, το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Πύργου και το 3ο ΓΕΛ Πύργου, διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η ΕΛΜΕ Ηλείας .

Η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου κατακλύστηκε από κόσμο, κυρίως εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς των μαθητών, καθώς και εκπροσώπους των Πρωτοβάθμιων σωματείων της Ηλείας. Το μήνυμα που έστειλαν ήταν ξεκάθαρο, η εξέγερση του Πολυτεχνείου μια σπουδαία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας που άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, θα είναι πάντα εδώ, σύμβολο αγώνων και οραμάτων για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι φοιτητές του 1973,  στην νέα γενιά.

Το πρόγραμμα  του αφιερώματος περιλάμβανε χαιρετισμούς και ομιλίες, απαγγελία ποιημάτων, θεατρικό δρώμενο και τραγούδια, προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και ομιλία από τη πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Γιολάντα Αποστολοπούλου που με το ιδιαίτερο χάρισμα της αφήγησης  που την διακρίνει μετέφερε το κοινό νοερά στο ιστορικό κλίμα των γεγονότων του 1973 αναδεικνύοντας τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ.Στέλλα Αναστασίου παρουσίασε το πρόγραμμα της εξαιρετικής αυτής εκδήλωση κάνοντας αναφορά στην ημέρα και παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στο σημερινό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Πύργου. 

Πολύ ξεχωριστή ήταν ωστόσο, η  μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσίασαν οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού, μουσικοί και χορωδία, που εισέβαλλαν στην αίθουσα της εκδήλωσης, με συνθήματα και πλακάτ που έγραφαν “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”  και ο χώρος τραντάχηκε στην κυριολεξία από την ορμή τους!

Οι μαθητές είχαν θεατροποιήσει  το γνωστό τραγούδι «Προσκύνημα 1974 «δυο παιδιά ερωτευμένα, δυο παιδιά του χαμού» σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ εμβόλιμα στην αφήγηση και την μουσική, ακούστηκε με την βροντερή φωνή τους η λίστα των νεκρών του  Πολυτεχνείου σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό που χειροκρότησε όρθιο τους μαθητές για πολύ ώρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος