FOLLOW US: facebook twitter

Το plan B για τη Σχολή Μηχανικών στην Ηλεία – Οι σύμμαχοι και οι δυσκολίες της πρότασης του βουλευτή Ανδρ. Νικολακόπουλου

Ημερομηνία: 18-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131955″ img_size=”full”][vc_column_text]-Η «Πρωινή» αναλύει τα δεδομένα ενός σεναρίου που μπορεί να υλοποιηθεί

Παράλληλα με τη συζήτηση για το μέλλον της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας, εδώ και μερικές εβδομάδες τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η προοπτική της μεταφοράς των πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν έδρα την Πάτρα (Κουκούλι), στην Ηλεία, στο πλαίσιο εξορθολογισμού μιας κατάστασης που έχει φέρει δύο πανεπιστήμια στην ίδια πόλη!

Οι τοπικισμοί και διάφορα συντεχνιακά συμφέροντα  οδήγησαν στην ίδρυση Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΣΜ/ΠΑΠΕΛ) στην Πάτρα, στις εγκαταστάσεις του campus Κουκούλι του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του νόμου Γαβρόγλου. Η Σχολή αποτελείται από τρία τμήματα μηχανικών 5ετούς φοίτησης: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Τα ίδια τρία τμήματα υπάρχουν και στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΣ/ΠΠ), στο κεντρικό campus του Ρίου, μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά από το Κουκούλι!

Αυτή η ιδιότυπη συνύπαρξη ομοειδών σχολών στην Πάτρα επιφέρει ακαδημαϊκές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού συμπιέζει τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων της, κυρίως της Σχολής Θετικών Επιστημών, λόγω της κατανοητής διάθεσης υποψήφιων φοιτητών να σπουδάσουν σε τμήματα «πολυτεχνικών» σχολών. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες σχολές επιβαρύνουν τον  προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών με τις δαπάνες λειτουργίες του, ενώ ταυτόχρονα δίνουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τη δυνατότητα πρόσβασης σε  πόρους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρόλο που η έδρα του ιδρύματος είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι επιπτώσεις δεν είναι αμφίδρομες, καθώς οι βάσεις εισαγωγής των πολυτεχνικών σχολών του Παν/μίυ Πελ/σου είναι μικρότερες, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει ανάλογη πρόσβαση στους πόρους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη την επιθυμία του να απαλλαχθεί από τις δαπάνες λειτουργίας των πολυτεχνικών σχολών του Παν/μίου Πελ/σου, αφού πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει το Κουκούλι προς όφελος του Παν/μίου Πατρών.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα  οδήγησαν τον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, να καταθέσει δημοσίως την πρόταση μεταφοράς της Σχολής Μηχανικών του Παν/μιου Πελ/σου στην Ηλεία, για να τερματιστούν οι προστριβές μεταξύ των δύο ιδρυμάτων και για να εξορθολογιστεί ο ακαδημαϊκός χάρτης όλης της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”92771″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια πόλη, δύο Πανεπιστήμια

Όπως είχε επισημάνει σε ανάρτησή του ο κ. Νικολακόπουλος, η μεταφορά της έδρας από την Πάτρα στην Ηλείας, έχει προφανή πλεονεκτήματα και λύνει μια σειρά προβλημάτων. Το πρώτο είναι η ισότιμη μεταχείριση της Ηλείας με την ύπαρξη Σχολής με τρία τμήματα μηχανικών και 60 μέλη ΔΕΠ και η αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας προς τους Ηλείους. Κατά δεύτερον, ικανοποιείται το αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών να απαλλαγεί από τον «βραχνά» των δαπανών Σχολής άλλου ιδρύματος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόοδο των δικών του πολυτεχνικών σχολών, εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, βρίσκει σύμφωνους και τους Αχαιούς κυβερνητικούς βουλευτές.  Επιπλέον, αποδεσμεύεται το Κουκούλι και μπορεί να αξιοποιηθεί από το Παν/μιο Πατρών, ενώ η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αποψιλώνεται «πανεπιστημιακά», αφού η Σχολή Μηχανικών θα εξακολουθεί να υφίσταται εντός των ορίων της περιφέρειας και θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται.

«Το τμήμα της Αμαλιάδας θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής 5ετούς φοίτησης (όπως εξάλλου είναι τα “παραδοσιακά” γεωπονικά τμήματα, π.χ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και να αποτελέσει το τέταρτο τμήμα της Σχολής Μηχανικών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.

Όσον αφορά τις υποδομές, η πρόταση αξιοποιεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καθότι στην Αμαλιάδα υπάρχει Campus 60 στρεμμάτων με χώρους 2500 m2 (αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας 110, 70 και 70 θέσεων, 6 εργαστήρια και χώρους γραφείων), λειτουργικό κτίριο στην πόλη που έχει  παραχωρηθεί από τον Δήμο και σε απόσταση περίπου δύο χλμ από το campus με δύο αίθουσες διδασκαλίας 70 και 70 θέσεων και ένα  εργαστήριo.  Στον Πύργο υπάρχουν δύο κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν ένα αμφιθέατρο, 9 αίθουσες διδασκαλίας, 8 εργαστήρια και πλήθος χώρων διαφόρων χρήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Οι πιθανές αντιδράσεις

Είναι σαφές φυσικά ότι πιθανή εφαρμογή τέτοιου πλάνου θα προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους σπουδαστές, αφού πρόκειται για μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού.

Ωστόσο, η πρόταση προβλέπει να τους δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης, μέχρι κάποιου ποσοστού καθηγητών στα ομοειδή τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου όμως δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτοι, όπως αποδείχθηκε το 2019, όταν και δεν προχώρησε η ενσωμάτωσή τους και η συγχώνευση των δύο τμημάτων.

Όσον αφορά τους σπουδαστές που είχαν επιλέξει να σπουδάσουν στην Πάτρα, ο αριθμός τους, για δύο έτη εισαγωγής, είναι συνολικά 1080 (ΗΜΜΥ: 480, ΠΜ: 290 και ΜΜ: 310) και μπορούσε να τους δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής τους στα ομοειδή τμήματα του Παν/μίου Πατρών ή και σε άλλα ιδρύματα, κάτι που επίσης δεν είναι τόσο εύκολο λόγω της απροθυμίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως εκτιμά ο Ηλείος βουλευτής, οι πιθανές αντιδράσεις που τα παραπάνω θα προκαλέσουν στο Παν/μιο Πατρών μπορούν να απορροφηθούν, καθώς οι μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες είναι μεγαλύτερες από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Οι συνθήκες επιτρέπουν μία τέτοια αναδιάρθρωση, που εκτός των άλλων θα κρατήσει το υψηλό επίπεδο Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία και θα δώσει κίνητρα περαιτέρω συνεργασιών και εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων συνδεδεμένων με την αγορά του τόπου. Ο “εξορθολογισμό” δεν μπορεί να προβλέπει απορροφήσεις ή συγχωνεύσεις Τμημάτων που έχουν δυσμενή αντίκτυπο στην Περιφέρεια, αλλά οφείλει να περιλαμβάνει βελτιώσεις και αποκαταστάσεις προηγούμενων αστοχιών πολλές από τις οποίες έχουν δημιουργήσει οι… «ακροβασίες» Γαβρόγλου και τα σχέδια της τότε κυβέρνησής του για την ακαδημαϊκή κοινότητα που κινήθηκαν σε επιπόλαιη και τελικώς εκ των πραγμάτων ανεδαφική βάση», σημείωσε.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι σε γνώση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος δεν την έχει απορρίψει ούτε την έχει αποδεχθεί ως τώρα.  Όπως γίνεται αντιληπτό, όμως, για να πειστεί η φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα στο Κουκούλι να έρθει στην Ηλεία, θα πρέπει οι φορείς της Ηλείας –εφόσον συμφωνούν με το σχέδιο- να βάλουν το χέρι στην τσέπη κα να συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών μέσα από την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot