FOLLOW US: facebook twitter

Το πλαφόν των 150 κιλών «τσακίζει» τους Ηλείους σταφιδοπαραγωγούς!

Ημερομηνία: 12-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Στα 3.518.628 ευρώ ανέρχεται η συνδεδεμένη ενίσχυση που θα δοθεί φέτος στους παραγωγούς της κορινθιακής σταφίδας ενώ η έκταση αναφοράς της συνδεμένης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 10.111 εκτάρια (101.110 στρέμματα). Με την ίδια απόφαση ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι ενεργοί σταφιδοπαραγωγοί της συνδεδεμένης ενίσχυσης που καλλιεργούν και παράγουν ξηρό προϊόν υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Καλλιεργούν κορινθιακή σταφίδα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
  •  Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης με καταχωρισμένες τις εκτάσεις καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας.
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με καταχωρισμένες και επικαιροποιημένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας.
  • Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1 Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Η αναλογία, στο σύνολο της εκμετάλλευσης με καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Το πλαφόν αφήνει «εκτός» πολλούς  Ηλείους σταφιδοπαραγωγούς

Ωστόσο, αυτή η τελευταία προϋπόθεση επιλεξιμότητας, δηλαδή το πλαφόν των 150 κιλών, ποσότητες που σε καμιά περίπτωση δεν πιάνουν πολλοί Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί λόγω των μεγάλων ζημιών στην καλλιέργεια της σταφίδας από τον περονόσπορο, είναι εκείνο που τους οδηγεί σε απόγνωση. Το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών για την μείωση του πλαφόν το οποίο θα θέσει και υπόψιν του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας, δεν φαίνεται ότι μπορεί να εισακουστεί, αφού οι προύποθέσεις για την φετινή χρονιά έχουν ήδη «κλειδώσει». Επομένως οι Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί που μετρούν ζημιές από τον περονόσπορο και τις καιρικές συνθήκες κρατούν «μικρό καλάθι» και ο απολογισμός δυστυχώς θα είναι τραγικός. To θέμα είναι όμως ότι γενικότερα το μέλλον της σταφίδας στην Ηλεία προδιαγράφεται ζοφερό καθώς η καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης δεν είναι σύμμαχοι των αγροτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot