FOLLOW US: facebook twitter

To περιώνυμο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και η αλήθεια

Ημερομηνία: 20-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”78551″ img_size=”full”][vc_column_text]Η παραλιακή ζώνη της νοτιοδυτικής  Πελοποννήσου, παρά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο αποτελεί το αγλάισμα και το καμάρι όχι μόνο των κατοίκων αλλά και όλης της Ηλείας.

Είναι μια περιοχή  μοναδικού φυσικού κάλλους, με πλούσια και  σπάνια  χλωρίδα και πανίδα.

Όλη αυτή η περιοχή, από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 που είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης. Το δίκτυο αυτό εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσµη διατήρησή των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και ενδιαιτηµάτων σε αυτές τις περιοχές.Τέτοια επαπειλούμενα είδη για την περιοχή μας είναι οι αμμοθίνες, τα παράκτια δασύλλια και οι θαλάσσιες χελώνες   που γεννούν στην αμμουδιά και την καθιστούν μοναδική και πλεονεκτική στη Μεσόγειο..

Έτσι, πρώτο μέλημα του κάθε κράτους – μέλους της Ε.Ε, μετά την συμπλήρωση του δικτύου,  ήταν  η θεσμοθέτηση ισχυρών νομοθετικών μέτρων για την προστασία και ανάδειξη των περιοχών Natura. Πρώτο μέτρο για κάθε κράτος ήταν η σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών [ΕΙ.Π.Μ] και στη συνέχεια των αντίστοιχων νομικών πράξεων,  των Προεδρικών Διαταγμάτων [Π.Δ].

Για την περιοχή μας υπεγράφησαν δύο ΕΙ.Π.Μ, το 2011 και το 2014. Η 1η που έφτανε μέχρι τη Νέδα αφορούσε την Ηλεία και η 2η, ένθεν και ένθεν της Νέδας  κάλυπτε μαζί και την περιοχή της Μεσσηνίας μέχρι την Κυπαρισσία περίπου. Το παράδοξο είναι ότι αν και στην περιοχή πέρα από τη Νέδα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό φωλεοποίησης, προηγήθηκε η περιοχή μας κατά τρία ολόκληρα χρόνια και αυτό λόγω σχεδιαζόμενης ανάπλασης του Καγιάφα.

Σημειωτέον η πρώτη μελέτη,  η μερική και το συνακόλουθο 1ο Σχέδιο Π.Δ,  ήταν λιγότερο αυστηρή  {μη θεσμοθέτηση ΖΑΤ -Ζώνη Αγροτικού Τοπίου- ούτε όρια δόμησης, ύπαρξη κατάλληλων καντινών } από την δεύτερη, τη συνολική. Και όμως αντί οι οι όμοροι δήμοι Πύργου, Κρέστενας και Ζαχάρως να πιέσουν, εν παντί τρόπω,για να ψηφιστεί το 1ο Σχέδιο Π.Δ, αυτοί λυσσαλέως  και αδίκως το καταπολέμησαν,επικαλούμενοι κάτι σαχλά και εντελώς ψευδή επιχειρήματα, του τύπου “απαγορεύει την κολύμβηση σε όλη την έκταση,κατάργηση δρόμων”. Αν είναι δυνατόν!

Αποτέλεσμα ήταν και το  Σχέδιο Π.Δ, επί Σαμαρά,  αλλά και αυτό το τελικό Π.Δ, που ψηφίστηκε στις 3-10-18, επί Σύριζα και καλύπτει όλη την περιοχή να στηριχτούν στην πιο αυστηρή μελέτη του 2014.

Βεβαίως για την αυστηροποίση επέδρασαν κυρίως οι γνωμοδοτήσεις (32/215, 175/217 και 80/218) του ΣτΕ που το μετέτρεψε από “Περιφερειακό” σε “Εθνικό Πάρκο” με αυστηρότατους όρους υψηλής προστασίας.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η 1η ΕΙ.Π.Μ υπογράφτηκε από την τριαδική κυβέρνηση [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ] και η 2η από την δυαδική [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ] με Σαμαρά πρωθυπουργό, έτσι για να θυμόμαστε. Να επισημάνουμε δε ότι η 2η χαρακτήριζε το νομικό πλαίσιο προστασίας ως “Περιφερειακό Πάρκο” και επέτρεπε τη δόμηση σε ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως απόστασης από την παραλία όπως στην μεγάλη έκταση του Παπά που είναι ανάμεσα στην παραλία και στο δασύλλιο σε όλη την απόσταση Ελαίας – Αγιαννάκη. Η δόμηση όμως στην αντίστοιχη από δω περιοχή της Ηλείας απαγορευόταν παντελώς! Να όμως που ήρθε το ΣτΕ, που  αυστηροποίησε μεν τα πράγματα που λέγαμε παραπάνω, αλλά διόρθωσε του Σαμαρά την παρασπονδία, ρουσφέτι για τη Μεσσηνία όπως καλή ώρα με τον Επικούριο Απόλλωνα.

Και πάμε τώρα στο προκείμενο.

Το ισχύον πλέον Π.Δ. στη συνολική περιοχή Προστασίας,συμπεριλαμβάνει:

Α] περιοχές με  υψηλή προστασία όπως

α) τις “Περιοχές Προστασίας της Φύσης – Π.Π.Φ.” που είναι η παράκτια ζώνη, οικοσυστήματα με τις μοναδικές, πανάρχαιες-ομηρικές αμμοθίνες  και τα δασύλλια.

β) τους “Προστατευόμενους Φυσικούς Σχηματισμούς – Π.Φ.Σ”.  που είναι οι ιαματικές πηγές Καγιάφα, σπήλαια Ανιγριδών νυμφών, λίμνη και παραλίμνια υγροτοπικά και δασικά ενδιαιτήματα, πλαγιές Λαπίθα,παραλία Επιταλίου και παραποτάμια ενδιαιτήματα.

Β] ζώνες με περιφερειακή προστασία όπως τις ” Ζώνες Αγροτικού Τύπου – ΖΑΤ”

Στις Α] περιοχές επιτρέπονται ειδικές δραστηριότητες και απαγορεύεται εξολοκλήρου η δόμηση, στις δε Β] περιοχές επιτρέπονται διάφορες δραστηριότητες (αγροτουρισμός, καταστήματα εστίασης, γεωργία και κτηνοτροφία, τουριστικές κατασκηνώσεις, τουριστικά καταλύματα με όριο αρτιότητας 20 στρέμματα και μέχρι 120 κλίνες και με παρέκκλιση τα 10 στρεμ. για υπάρχοντα γήπεδα,  κατοικία με όριο αρτιότητας 20 στρέμματα και  με παρέκκλιση τα 10 στρεμ. για υπάρχοντα γήπεδα).

Όλες αυτές οι περιοχές καλύπτουν τις χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2000 κατοίκων, των δήμων Πύργου, Κρεστένων, Ζαχάρως και Κυπαρισσίας καθώς και την όμορη προς αυτές μερική θαλάσσια έκταση του  Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η μεγάλη ένσταση, που δημιουργεί ένταση και πάθη είναι

α] στη Ζαχάρω τα όρια της ΖΑΤ που φθάνουν μέχρι τη εθνική οδό με αποτέλεσμα να ισχύουν τα αυστηρά όρια δόμησης (αρτιότητα 20 στρέμ. με την παρέκκλιση τα 10 για υπάρχοντα γήπεδα) και

β] τι θα γίνει με τον Άγιο Νικόλαο

Για το α] πρέπει να γνωρίζουμε ότι: Το Πολεοδομικό Σχέδιο της Ζαχάρως ισχύει από το 1987 [ΦΕΚ 36/28/1/1987] για πληθυσμό 3.400 με προέκταση τότε στους οικισμούς: Πέρα Καλύβια, Μολύβια και Κορδόρουγα. Έχει δε καταγγελθεί ότι  οι πολεοδομικές άδειες κάτω από τον Πλάτανο  έβγαιναν με ψευδή στοιχεία, με τόπο οικοδομής τα Μολύβια! Έγιναν μετά κάτι προσπάθειες να γίνει νέο Σχέδιο, αλλά έμειναν στη μέση, γιατί οι Ζαχαραίοι μηχανικοί έμπλεξαν τα …μπούτια με τις τσιριμόνιες τους, τσακώθηκαν.Σε όλη δε την περιοχή, μέχρι τη θάλασσα, δεν υπάρχει νόμιμος οικισμός και μάλιστα πριν από το 1923.

Επομένως ποιος φταίει για αυτό το αλαλούμ με τη ΖΑΤ;

Ας πάμε στο β] στον Άγιο Νικόλαο, που οι κάτοικοι έχουν όλα τα δίκια μια και είναι θύματα παραπληροφόρησης πανταχόθεν.

Ο Αγ. Νικόλαος έχει χαρακτηρισθεί οικισμός με παράνομες αποφάσεις του δήμου και υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, μέχρι που πήγαν κατηγορούμενοι τριάντα (30) ..ευυπόληπτοι πολίτες.

Η αλήθεια είναι η εξής:

➽ Ναι μεν το 1992, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζαχάρως με απόφασή του χαρακτήρισε την περιοχή του Αγίου Νικολάου αυτοτελή οικισμό και το 1993 ενέκριναν τη μελέτη οριοθέτησης.

➽ Ναι μεν το 2004 εγκρίθηκε η οριοθέτηση και ο χαρακτηρισμός του οικισμού. Στις 26.11.2007 (σ.σ. δηλαδή δύο μήνες μετά τις φονικές φωτιές στην περιοχή της Ζαχάρως) το δημοτικό συμβούλιο της Ζαχάρως έπειτα από εισήγηση του δημάρχου, ενέκρινε την τροποποίηση των ορίων του εν λόγω οικισμού σύμφωνα με το σχέδιο.

➽ Όμως η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πόρισμά της, αφού ξεκαθαρίζει ότι η περιοχή δεν είναι οικισμός, επισημαίνει ότι οι 330/2005 και 327/2007 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως (η μεν πρώτη ενέκρινε τους όρους δόμησης στην περιοχή, η δε δεύτερη τροποποίησε τα όρια του «οικισμού») «ελήφθησαν κατά παράβαση του νόμου (άρθρο 3 Π.Δ. 24/3.5.1985), ήτοι χωρίς το δημοτικό συμβούλιο να έχει σχετική αρμοδιότητα να λάβει τέτοια απόφαση και άρα κατά παράβαση των καθηκόντων και υπέρβαση της αρμοδιότητά τους».

Παρά ταύτα το Π.Δ. αναφέρει για τον αυθαίρετο οικισμό του Αγίου Νικολάου (το δε εκκλησάκι είναι όχι μόνο αυθαίρετο αλλά και …κατακτητικό, μια και κτίσθηκε πάνω στον παμπάλαιο Άγιο Ισίδωρο)  στο άρθρο 8 παραγρ.5:

“Απαγορεύεται κάθε επέμβαση στην περιοχή του Αγ. Νικολάου μέχρι την οριοθέτηση και ρύθμιση των υπαρχουσών χρήσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας”.

Δεν είναι προς το συμφέρον των κατοίκων;

Υπόψη όλα τα οικήματα στον Άγιο Νικόλαο είναι δεύτερες κατοικίες, ως καλοκαιρινά, παραθεριστικά θέρετρα, σε αντίθεση με τα αυθαίρετα του Κακοβάτου και του Νεοχωρίου που είναι πρώτες κατοικίες βιοπαλαιστών της εποχή εκείνης.

Υπάρχει δε η δυνατότητα από το Π.Δ. [άρθρο 3, παραγρ. 11] “επέκτασης των ορίων νομίμως υφιστάμενων οικισμών…” .αλλά για τη Ζαχάρω βαράτε με κι ας κλαίω..

Βεβαίως και στα δύο έχει υπάρξει μεγάλη διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση για το πραγματικό συμφέρον της περιοχής, που χρόνια και χρόνια είναι υποβαθμισμένη από όλες τις πλευρές, όπως και ολόκληρος ο νομός μας!

Και για τις δυο αμαρτίες, διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, έχουν ευθύνη πρώτα οι φορείς της Τ/Α, οι δήμοι, συνάμα όμως και ο τοπικός τύπος με τα άλλα Μ.Μ.Ε. που αντί να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση, που ως λειτούργημα εμμέσως θα καθοδηγεί την κοινή γνώμη  προς την πρόοδο,  την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, απεναντίας με τα στημένα και αβανταδόρικα δημοσιεύματά τους,  διαστρεβλώνουν  την πραγματικότητα μεγιστοποιώντας τα δήθεν αρνητικά και αυστηρά μέτρα και στην ουσία σιγοντάροντας σε αδικαιολόγητες , αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις και εντάσεις. Αποτέλεσμα είναι να υποκινούνται και να ξεσηκώνονται οι κάτοικοι!

Ο λαϊκισμός στο ανώτατο στάδιο!

Δυστυχώς η ίδια στάση υπήρξε από τότε που  υπογράφτηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες [ΕΙ.Π.Μ], η 1η το 2011 που αφορούσε την περιοχή της Ηλείας και η 2η το 2014, ως συμπληρωματική της 1ης που αφορούσε τη Μεσσηνία, περιοχή πέραν της Νέδας, στις οποίες   στηρίζεται το Π.Δ. ως νομική πράξη.

Αντί να δουν την πραγματικότητα κατάματα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που τους παρέχει το περιλάλητο Π.Δ. αυτοί επιδίδονται σε μια εκστρατεία ξεσηκωμού και αναστάτωσης του κόσμου, τρέφοντάς τον με φρούδες ελπίδες και το χειρότερο τον παραπλανούν σε μια υπόθεση που είναι εντελώς αντίθετη με τα συμφέροντά του. Ξύνουν τις πληγές της ανέχειας και της ανάγκης.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι το Π.Δ. παρ΄ όλη την αυστηρότητά του, είναι μια αναγκαιότητα ως πλαίσιο προστασίας   της παράκτιας ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου, που αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφορα και σπουδαιότερα φιλέτα στη χώρα για τους κάθε είδους καταπατητές…επενδυτές. Και από την άλλη δίνονται μεγάλες δυνατότητες για μια οικολογική ανάπτυξη  με τη δημιουργία ενός μοναδικού εθνικού πάρκου με ναυαρχίδα τον Καϊάφα, που θα γίνει πόλος έλξης και αθρόας προσέλευσης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.

Δυστυχώς για τους ταγούς του τόπου μας αλλά και όλους τους δομέστιχους και μάγιστρους αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Τι κρίμα!!!

Εξάλλου όταν το Π.Δ.  ήταν σε δημόσια διαβούλευση το 2016 (πράγμα που το καλυτέρεψε σε πολλά κρίσιμα σημεία από τα προηγούμενα Σχέδια, όπως όρισε και την περίπτωση με τα 10 στρέμματα, κατάργησε τα 5σφαιρα, κατάργησε διάφορους περιορισμούς και απαγορεύσεις για τους υφιστάμενους νομίμως δρόμους, τόπους κολύμβησης κτ.λ.) ούτε ο Δήμος Ζαχάρως, ούτε άλλος παράγοντας, Δομέστιχος ή Μάγιστρος ή σύλλογος, περιβαλλοντικός και μη της περιοχής μας, έστειλαν οποιοδήποτε σχόλιο, ένσταση. εκτός από τον Βασίλη Φουρλή, (Ζαχαραίος δικηγόρος στην Αθήνα), τον Δήμο Κυπαρισσίας και την αφεντιά μου. Να μην ξεχάσω ότι συμμετείχαν και οι κυνηγοί με  τα δικά  τους  αλλοπρόσαλλα  ….παραμύθια και η Κοινότητα Γιαννιτσοχωρίου με ένα εμβατήριο “Μολών Λαβέ” του… Επαμεινώνδα.

Προκειμένου δε να υπάρχει μια σφαιρική ενημέρωση για το κρισιμότερο θέμα της περιοχής μας πρέπει να ξέρετε ότι ο δήμος με προφεσόρο τον πολλάκις έκπτωτο Πανταζή αλλά και η μείζων αντιπολίτευση (ΝΕΔΑ) σαν επιστέγασμα της εκστρατείας ξεσηκωμού και αναστάτωσης του κόσμου κόντρα στο πραγματικό τους συμφέρον, τελευταία επιδίδονται σε συλλογή αιτήσεων για να τις καταθέσουν προς ακύρωση του Π.Δ.

Οι μεν της δημοτικής αρχής επιζητούν μαζί με κάθε αίτηση και μια οικονομική επιβάρυνση ως έξοδα  της προσφυγής η δε  ΝΕΔΑ συλλέγει αιτήσεις δωρεάν.  Προς επιτυχία τούτου προηγήθηκε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου με την συμπαράσταση και τη συγχορδία των κ.κ. βουλευτών Τζαβάρα και Κουτσούκου μαζί με μεγάλο δικηγορικό γραφείο εξ Αμαλιάδος.

Εδώ να επισημάνω ότι η ακύρωση του συγκεκριμένου Π.Δ. είναι αδύνατη για δυο κυρίους  λόγους:

α) Είναι επιταγή της Ε.Ε &

β)Έχει τρεις γνωμοδοτήσεις του  ΣτΕ.

Το δε Π.Δ για τον Υμηττό, που επικαλούνται τα…κοράκια, ακυρώθηκε μεν αλλά ήταν εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθότι στερούνταν της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), πράγμα που η ίδια η Ε.Ε κατήγγειλε.

Αυτά υποστηρίζουν οι φίλοι μου, οι δικηγόροι και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού….

Θα μου επιτρέψετε κ. Δ/ντά να επισημάνω και αυτό:

Οι τοπικοί βουλευτές και δη  κ.κ. Τζαβάρας και Κουτσούκος, που το “όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη” τους πάει γάντι, τώρα τελευταία δίνουν τα ρέστα τους κατά του Π.Δ. Τότε όμως που υπογράφτηκαν από δική τους κυβέρνηση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, προμηνύματα του Π.Δ.,  γιατί ποιούσαν την νήσσαν; Τα ίδια ισχύουν και για τη  Ζαχαραία Διονυσία Αυγερινοπούλου, ολόκληρη Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.

 

Θεόδωρος Κόλλιας 

Συγγραφέας και διαχειριστής του “yannitsochori.blogspot.com”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia