FOLLOW US: facebook twitter

Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 20-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα
Με την συμμετοχή πολλών σχολείων και μαθητών ανήμερα της εαρινής ισημερίας

Ένα ιστορικό πείραμα με το οποίο ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος κατάφερε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης στην Αλεξάνδρεια,  θα αναβιώσουν αύριο Πέμπτη, μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νομού στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνία, 21η Μαρτίου, γίνεται λόγω της εαρινής ισημερίας. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση είχε γίνει και πέρυσι στο αρχαίο Στάδιο με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή 120 μαθητών του νομού που έχουν έμφυτη κλίση στα μαθηματικά και την φυσική.

Την εκπαιδευτική αυτή δράση συνδιοργανώνουν το Παράρτημα του Ν. Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας,  με την Ελληνογερμανική Αγωγή και απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ φέτος το Πείραμα του Ερατοσθένη οργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Μαθητές και εκπαιδευτικοί πρόκειται να πραγματοποιήσουν την μέτρηση της περιφέρειας της γης με απλά μέσα αναβιώνοντας έτσι την μέτρηση που έκανε ο Ερατοσθένης στην Αλεξάνδρεια πριν από 2.500 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αυριανής εκπαιδευτικής εκδήλωσης  στην Αρχαία Ολυμπία, η συγκέντρωση των σχολείων που θα συμμετέχουν στο Πείραμα του Ερατοσθένους, θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας και στην είσοδο του Σταδίου.

Ακολουθούν χαιρετισμοί εκπαιδευτικών εκπροσώπων των συνδιοργανωτών της Ε.Μ.Ε, του «Ιππίας ο Ηλείος» και της Ελληνογερμανικής σχολής καθώς και των προσκεκλημένων, της κ. Αθανασίας Μπαλωμένου συντονίστριας εκπαίδευσης μαθηματικών Δυτικής Ελλάδας και του κ. Χασάπη, υποδ/ντού Προτυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής σχολής Ν. Σμύρνης. Στην συνέχεια ο κ. Αποστολάκης θα μυήσει τους συμμετέχοντες μαθητές στην γνωριμία τους με το Ηλιακό τηλεσκόπιο και θα μπορούν α δουν με ασφάλεια τον ήλιο. Μετά τις 12 ακολουθεί η προετοιμασία για το Πείραμα των Ερατοσθένη μέσα στο χώρο του Σταδίου, από τις ομάδες εργασίας μαθητών που θα δημιουργηθούν και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή τιμητικών επαίνων στους συμμετέχοντες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος