FOLLOW US: facebook twitter

Το Ολυμπιακό Φως πιο συμβολικό από ποτέ!

Ημερομηνία: 15-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Η Ολυμπία να στείλει ηχηρό μήνυμα για την Εκεχειρία και την παγκόσμια Ειρήνη που δοκιμάζεται ξανά στη Μέση Ανατολή

Άρθρο – παρέμβαση

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σε λίγες ώρες θα ανάψει από τα σπλάχνα της γης της Ολυμπίας, το ιερό σύμβολο της  Ολυμπιακής Φλόγας, στέλνοντας σε όλον τον κόσμο  το μήνυμα της ειρήνης,  της αρμονικής συνύπαρξης των λαών και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το Φως  της Ολυμπίας πιο συμβολικό από ποτέ, αφού τι τραγική ειρωνεία, την ίδια στιγμή η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά υπό την απειλή ενός νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή, που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση  αντεπίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν, τη στιγμή που η Γάζα ακόμα φλέγεται και εκατοντάδες άμαχοι και παιδιά συνεχίζουν να σκοτώνονται…

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι μαθητές στην Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο των δράσεων της Ολυμπιακής Εβδομάδας, ελευθέρωσαν στον ουρανό  πολύχρωμα μπαλόνια, στέλνοντας το μήνυμα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης!

Σήμερα, παραμονή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα υπογραφεί παραδοσιακά  στο δημαρχείο της Ολυμπίας η Διακήρυξη Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους δημάρχους της Αρχαίας Ολυμπίας της ΄Ηλιδας και της Σπάρτης με στόχο να αναδείξουν για άλλη μια φορά το ρόλο των Ολυμπιακών Αγώνων ως σύμβολο ειρήνης και ενότητας. Τη δήλωση θα συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΔΟΕ , η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.  Και αυτή θα είναι η ιδανική στιγμή, αυτή η συμβολική τελετή να μην μείνει στους τύπους και τα φλας, αλλά να αποτελέσει μια πραγματική ΔΙΑΚΉΡΥΞΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Εκεχειρία καλώντας τους εμπλεκόμενους στη Μέση Ανατολή να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να διαφυλάξουν την Ειρήνη σε αυτήν την κρίσιμη ώρα! Διαφορετικά όλα τούτα τα σπουδαία και μεγάλα που γίνονται στη γη της Ολυμπίας, θα μοιάζουν μάταια…

 Ο θεσμός της Ιερής Εκεχειρίας καθιερώθηκε τον 8ο αιώνα π.χ. αποτελούσε το θεμέλιο λίθο των Ολυμπιακών Αγώνων για δώδεκα αιώνες και ως επί των πλείστω  εφαρμοζόταν πιστά.

Δυστυχώς, η  Ολυμπιακή Εκεχειρία στη σύγχρονη εποχή, αποτελεί  σχεδόν μια ουτοπία, παρότι  θα μπορούσε να γίνει ένα μοναδικό εργαλείο για την προώθηση  του διαλόγου και της παγκόσμιας ειρήνης. Να καλέσει την ανθρωπότητα να χαμηλώσει τα όπλα και να εργαστεί για την ειρήνη, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και τη συμφιλίωση, να προσφέρει ένα ουδέτερο σημείο για μια κοινή συναίνεση, ένα παράθυρο χρόνου για να αρχίσει αυτός ο παγκόσμιος διάλογος μήπως και σταματήσει αυτός  ο παραλογισμός του πολέμου! Να γραφτεί εδώ στην Ολυμπία η απαρχή της  πραγματικής Εκεχειρίας! Και αυτή είναι η στιγμή,  να φύγει μαζί με το Φλόγα από δω, αυτό το μήνυμα! Επί της ουσίας!

Να θυμίσουμε ότι σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο συμβολισμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας  απέκτησε ουσία, γιατί όχι και τώρα:

1994. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Lillehammer της Νορβηγίας. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία έδωσε την ευκαιρία σε μια αντιπροσωπεία της ΔΟΕ να επισκεφτεί το βομβαρδισμένο Σεράγεβο, την πόλη που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984, και να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τον πληθυσμό.

1994. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Nagano της Ιαπωνίας. Η τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας έδωσε την ευκαιρία στον  Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άνναν να επισκεφτεί το Ιράκ και να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στην κρίση.

1999. 180 Κράτη-Μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ένας αριθμός ρεκόρ, συνυπέβαλαν το ψήφισμα υπέρ της τήρησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σύδνεϋ, της Αυστραλίας.

2000. Η Διάσκεψη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών. 150 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Χιλιετίας, ένα κείμενο ορόσημο, που περιλαμβάνει μια παράγραφο για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

2000. 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων, οι αντιπροσωπείες της Νότιας και Βόρειας Κορέας μπήκανε στο στάδιο μαζί, υπό την ίδια σημαία.

2002. Συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Διάφορες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο από διάφορα πεδία δράσης ηγούνται μιας προσπάθειας για τη συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

«Τόκιο 2020» Ο Λευτέρης Πετρούνιας εισέρχεται στο άδειο Καλλιμάρμαρο, στο τελευταίο στάδιο μιας αλλόκοτης λαμπαδηδρομίας, «χτυπημένης» από τον κορωνοϊό. Λίγα λεπτά αργότερα, η ολυμπιακή φλόγα θα παραληφθεί από τους Ιάπωνες, σε μια «βουβή» τελετή παράδοσης- διαμαρτυρίας, μα αυτή τη φορά πιο πλούσια από ποτέ σε συμβολισμούς και μηνύματα ελπίδας.

“Παρίσι 2024” Τι;;;;

Είθε το περιστέρι της ειρήνης που θα ελευθερωθεί αύριο στον Ιερό χώρο της  Αρχαίας Ολυμπίας να φτάσει στον προορισμό του…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος