Το νέο τοπίο στην ποινική Δικαιοσύνη
Έγκριτοι Νομικοί ανέλυσαν τις αλλαγές μετά το Ν.5090/2024 στην επίκαιρη εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας
- «Αποτελούν διεθνή πρωτοτυπία οι αλλεπάλληλες αλλαγές των ποινικών κωδίκων» σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Η. Δημ. Δημητρουλόπουλος
Γράφει η Κική Κολοβέρου
Έγκριτοι και εγνωσμένου κύρους δικαστές, καθηγητές και δικηγόροι προσέφεραν πλούσιες απαντήσεις στο νέο τοπίο που σταδιακά διαμορφώνεται στην ποινική δικαιοσύνη μετά το ν. 5090/2024, στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας και επίκαιρης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.
Στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νέων ποινικών νόμων και προστέθηκαν σε αυτά που είχαν προηγηθεί την τελευταία πενταετία, και προκάλεσαν έντονη κριτική από τις νομικές ενώσεις της χώρας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.
«Βρισκόμαστε πλέον υπό το καθεστώς ισχύος των νέων ποινικών κωδίκων από την πρώτη Μαΐου του 2024, που μετέβαλε τα δεδομένα στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε ένα νέο πλαίσιο επιβολής ποινών αυστηρότερων κατά κανόνα, νέα δεδομένα σε σχέση με τον τρόπο έκτισης των ποινών, πολλές από τις οποίες εκτίονται, έχουμε γενικότερα νέες συνθήκες οι οποίες βεβαίως επιβάλλουν την ενημέρωση όλων μας, όσων εμπλεκόμαστε στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων σε σχέση με τα καινούργια αυτά δεδομένα προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο σε αυτές τις ανάγκες.
Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι είναι η πολλοστή αλλαγή στους ποινικούς κώδικες που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει την τελευταία 5ετία με τις αλλεπάλληλες αλλαγές των κωδικών και ενδεχομένως να αποτελεί και μία πανευρωπαϊκή μην σας πω και ευρύτερα μία διεθνή πρωτοτυπία. Κάτι που ασφαλώς δημιουργεί πολλά προβλήματα σε σχέση με το δίκαιο που ισχύει κάθε φορά.
Θα έλεγα ότι είναι μία περίπτωση που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ποινικού λαϊκισμού, δεδομένου ότι έχουμε τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο οι κατά καιρούς κυβερνήσεις να νομοθετούν με βάση την επικαιρότητα. Δηλαδή με βάση τα εγκλήματα τα οποία συμβαίνουν κάθε φορά και απασχολούν την κοινή γνώμη και όχι με βάση διαχρονικά συμπεράσματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τους ποινικούς κώδικες» επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος.
Στην πρώτη συνεδρία, που προέδρευσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας αναλύθηκαν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, από τον Δικηγόρο Αθηνών, πρ. μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα Ευθύμιος Ναυρίδης και ο Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Βασίλειος Πετρόπουλος.
Στη συνέχεια, κατά την δεύτερη συνεδρία με προεδρεύων τον Εισαγγελέα Εφετών, Διευθύνων της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νικόλαο Νικολάου αναλύθηκαν οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Διευθύνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας Ευάγγελο Μιχαήλο και τον Δικηγόρο Πειραιώς, Δρ. του Ποινικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Πολυχρόνη Τσιρίδη. Παρεμβάσεις επί του θέματος έγιναν και από τον Δικηγόρο Πρωτοδικείου Ηλείας, μέλος της Ένωσης Μαχόμενων Δικηγόρων Θεόδωρο Αντωνόπουλο.