FOLLOW US: facebook twitter

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του

Ημερομηνία: 18-11-2023 | Συντάκτης:

Εγκαινιάζεται το μεσημέρι του Σαββάτου στην OPAP Arena το μουσείο για όλον τον προσφυγικό Ελληνισμό, που απουσίαζε από τη χώρα μας.

Το αντάμωμα με την Ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού βρίσκεται πια επί θύραις…

Το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου ανοίγει επίσημα για το κοινό το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP Arena, σε μια λαμπρή τελετή με εκλεκτούς καλεσμένους.

Ένας άπλετος χώρος, με εκθέματα που έχουν συλλεχθεί και συντηρηθεί για να διηγηθούν μνήμες και να εξιστορήσουν ιστορίες από τόπους που σε κάποιες αλλοτινές εποχές μεγαλούργησαν με το μόχθο και το πνεύμα τους οι Έλληνες, πριν εκδιωχθούν βιαίως από τα μέρη τους και το βιός τους.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ηγέτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, με στόχο να καταδείξει την πανίσχυρη σύνδεση και τον άρρηκτο δεσμό της νεότερης ελληνικής Ιστορίας με την Ιστορία της Ένωσης, η οποία σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει έναν αιώνα ύπαρξης και πολυεπίπεδης προσφοράς στα δρώμενα της χώρας.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο κ. Μελισσανίδης είχε παρουσιάσει την ιδέα για τη  δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού δίπλα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, μιλώντας στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης. Σήμερα, αυτό το όραμα λαμβάνει και υπόσταση.

Τα εκθέματα θα διηγούνται την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού και των ριζών του συλλόγου, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού», που συνοδεύει εν τω συνόλω την εγκατάσταση της «Αγιά Σοφιάς», στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Όποιος θα επισκέπτεται το μουσείο θα φεύγει με δάκρυα στα μάτια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Το Μουσείο Προσφυγικού εκτείνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί και ανακαλούν μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Το κόστος για την ανέγερση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνικού άγγιξε τα έξι εκατ. ευρώ, ενώ τα εκθέματα πέρασαν από τη διαδικασία της επιστημονικής συντήρησης.

Να επισημανθεί ότι η Ελλάδα αποκτά έτσι το πρώτο μουσείο που καλύπτει όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας: από τον Πόντο και την κεντρική Ανατολία έως τα μικρασιατικά παράλια και την ανατολική Θράκη. Ένα μουσείο για όλον τον προσφυγικό Ελληνισμό, ένα τοπόσημο που απουσίαζε από τη χώρα μας.

Τα μουσείο θα λειτουργήσει με εκθέματα και οικογενειακά κειμήλια που συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο τριών ετών. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αφού για πρώτη φορά οι απόγονοι των προσφύγων είχαν στη διάθεσή τους έναν χώρο για να εμπιστευτούν και να παραχωρήσουν αντικείμενά τους, έναν τόπο που θα αποτελεί σημείο κοινής αναφοράς και σύνδεσης.

Αρχικά, το μουσείο θα αναφέρεται με τα εκθέματά του στην τελευταία φάση της παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία και θα ακολουθεί η περίοδος της Γενοκτονίας και των διωγμών, ο ξεριζωμός και η ανταλλαγή.

Η περιήγηση στο χρόνο θα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, τις αντιξοότητες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, την ενσωμάτωση και την εξέλιξή τους, με αποκορύφωνα το άλμα από το δράμα στο θαύμα…

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia