FOLLOW US: facebook twitter

«Το μεγάλο μαύρο φως, ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος» – Το Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου τιμά τον ποιητή

Ημερομηνία: 13-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ο  Πύργιος λογοτέχνης Τάκης Σινόπουλος  ποιητής, γιατρός, μεταφραστής, κριτικός και ζωγράφος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής ελληνικής ποίησης.

Το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» τιμά τον ποιητή σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στις 7:30 μ.μ. στο σπίτι του Τάκη Σινόπουλου στον Περισσό. Ομιλητής : Ξάνθος Μαϊντάς «Το μεγάλο μαύρο φως, ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος».

Το Ίδρυμα ‘Τάκης Σινόπουλος οργανώνει σειρά ετήσιων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο “Ποίηση: Λόγος και Τέχνη“, που έχουν ξεκινήσει από το 2001 και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Μετά το θάνατο του ποιητή η σύζυγός του Μαρία Ντότα δώρισε στο Δήμο Νέας Ιωνίας το σπίτι που έμενε ο ποιητής καθώς και ένα μέρος της βιβλιοθήκης του. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του ποιητή που έζησε και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σ΄αυτό το σπίτι, το αναπαλαίωσε (ήταν ένα παλαιό και σε κακή κατάσταση ισόγειο προσφυγικό οίκημα της δεκαετίας του 1930), με σεβασμό στην αρχική του μορφή και έλαβε τη σημερινή λειτουργική για τις ανάγκες του Ιδρύματος “Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης”.

Αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος και με τη φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου, διατηρήθηκαν και παραμένουν, όπως ήταν κατά το χρόνο του θανάτου του ποιητή, το γραφείο του, οι βιβλιοθήκες του και το γνωστό για τους φίλους του καθιστικό, ενώ στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του έχει στηθεί η προτομή του έργο του αείμνηστου γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα .

Για να επιτύχει την σύνδεση της ποίησης με την κοινωνία το Ίδρυμα ‘Τάκης Σινόπουλος οργανώνει σειρά ετήσιων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο “Ποίηση: Λόγος και Τέχνη“, έχουν ξεκινήσει από το 2001 και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Το σπίτι του είναι ίδρυμα για την ποίηση, ίσως το μοναδικό ή το σημαντικότερο σίγουρα ίδρυμα ποίησης στην Ελλάδα”  αναφέρει ο Ξάνθος Μαϊντάς καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Να σημειώσουμε ότι έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ολόκληρη σχεδόν η μεταπολεμική ποίηση και το έργο του Τάκη Σινόπουλου, έργο τόσο πολύ δεμένο και αγκιστρωμένο με την εποχή του,  απασχολεί συνεχώς τη λογοτεχνική και φιλολογική κριτική. Μελετητές, στοχαστές και απλοί αναγνώστες συνεχίζουν να γοητεύονται από το έργο του Ηλείου ποιητή και την ιδιαίτερη ποιητική, αισθητική και πολιτική ηθική που αποπνέει.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος