To Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
8 Μάρτη
Ημέρα μνήμης και τιμής για τον αγώνα των γυναικών που αγωνίστηκαν μαχητικά για τα δικαιώματά τους στο χώρο της κοινωνίας, της οικογένειας, της εργασίας, της πολιτικής. Αλλά και μέρα επαναδιεκδίκησης όλων όσων το φεμινιστικό κίνημα οραματίστηκε. Ίσες ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα της ζωής κυρίως στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και που επιδεινώθηκε βέβαια από τη φοβερή πανδημία του covid 19.
Οι γυναίκες δεν γιορτάζουν τη μέρα αυτή. Αγωνίζονται και διατρανώνουν τη φωνή τους για να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άντρες στους χώρους εργασίας. Για να ανταποκριθεί η πολιτεία στο χρέος της να προστατέψει τη μητρότητα και να βοηθήσει τον πολυδιάστατο αγώνα των γυναικών, ώστε να αντεπεξέλθουν ως μητέρες και εργαζόμενες. Οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη εορτών και ειδικών ημερών αλλά αναγώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο.
Για την 8 Μάρτη του 2022, θα ήταν αδιανόητο να μην αναφερθούμε στο έντονο πρόβλημα μπροστά στο οποίο βρέθηκε η ελληνική κοινωνία με το ξέσπασμα του κινήματος “me too” μετά από καταγγελίες για βία και κακοποίηση, σεξουαλική, ψυχολογική, σωματική, λεκτική στο χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου αρχικά, αλλά που σιγά–σιγά εκδηλώνεται πολύ συχνά και επαναλαμβανόμενα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις ηλικίες με θύματα γυναίκες. Γυναικοκτονίες που πολλές φορές αδυνατούμε να πιστέψουμε την αγριότητά τους … Πρέπει να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα και να αντιμετωπίσουμε τα νέα κοινωνικά δεδομένα που προέκυψαν. Η πολιτεία, το σχολείο αλλά κυρίως η οικογένεια πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή κοριτσιών και αγοριών. Να διδάξουν στην ουσία και με πράξεις την αγάπη, την αποδοχή, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη. Να δείξουν πως η κατανόηση στις σχέσεις και τα περιθώρια που αφήνει πάντα ο διάλογος, και όχι η βία, είναι οι οδηγοί. Όχι άλλα θύματα παράλογης και έμφυλης βίας. Όχι κακοποιήσεις, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, δολοφονίες. Όχι γονείς που θρηνούν απελπισμένοι τα κορίτσια τους και ψάχνουν απαντήσεις ανύπαρκτες.
Η φετινή μέρα της Γυναίκας ας είναι μια αφορμή να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας αλλά και να αντιμετωπιστούν σθεναρά όλα αυτά τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις κακοποιημένες και αδικημένες γυναίκες με δραματικές εμπειρίες σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης , εργασιακού εκβιασμού, κατάχρησης εξουσίας. Να υποστηριχθούν νομικά αλλά και ψυχολογικά τα θύματα και να πάψουν τα περιστατικά της έμφυλης βίας να βρίσκονται στο σκοτάδι και οι δράστες ατιμώρητοι.
Αγώνας εναντίον όλων αυτών που ευτελίζουν τον άνθρωπο, αγώνας για τη ζωή. Και η ζωή είναι γυναίκα.
Η πρόεδρος, Αιπ. Παρασκευούλου