FOLLOW US: facebook twitter

Το λιμάνι Κατακόλου παραμένει στην 5η θέση με καθοδική όμως πορεία

Ημερομηνία: 09-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Οδηγός για το μέλλον τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας της ΕΛΙΜΕ για την κρουαζιέρα

Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της κρουαζιέρας στο λιμάνι Κατακόλου, προκύπτουν από τα στοιχεία της τελευταία πενταετίας 2015-2019 που έδωσε στην δημοσιότητας η ΕΛΙΜΕ σε σχέση με την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, ένα πολύ δυνατό χαρτί για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και της Ηλείας. Με μια πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνουμε θετικά και αρνητικά στοιχεία στην καταγραφή της ΕΛΙΜΕ, καθώς το λιμάνι Κατακόλου αν και παρουσιάζει μια πτωτική πορεία και στον αριθμό των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και στον δείκτη άφιξης επισκεπτών της κρουαζιέρας την τελευταία πενταετία, εξακολουθεί να διατηρεί την 5η θέση στα λιμάνια προορισμού της χώρας με το λιμάνι της Ρόδου να μας ακολουθεί με περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αλλά λιγότερους επιβάτες κρουαζιέρας, πράγμα που σημαίνει ότι στο Κατάκολο προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια μεγαλύτερης δυναμικότητας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία σε ότι αφορά το Κατάκολο, το 2019 είχαμε 199 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με αποβίβαση 413.716 επιβατών, το 2018 είχαμε 221 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με αποβίβαση 468.046 επιβατών, το 2017 είχαμε 217 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με αποβίβαση 567.047 επιβατών, το 2016 είχαμε 274 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με αποβίβαση 505.111 επιβατών και το 2015 είχαμε 242 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με 459.882 επιβάτες.

Τα τέσσερα λιμάνια που προηγούνται του Κατακόλου με πρώτο πάντα το λιμάνι του Πειραιά να ηγείται της κρουαζιέρας, έχουν ανοδική πορεία μέσα στην πενταετία με αποκορύφωση το 2019 και καθοδική πορεία έχει μόνο το λιμάνι του Κατακόλου που την χρονιά που μόλις πέρασε οι αφίξεις για πρώτη φορά στα χρονικά κατέβηκαν κάτω από τις 200 σε αριθμό, καθώς είχαμε και λόγω καιρικών συνθηκών ή αλλαγή προγράμματος και ακυρώσεις.  Η «χρυσή» χρονιά για το Κατάκολο ήταν το 2017 όπου οι αφίξεις έσπασαν το φράγμα των 271 σε αριθμό, όπως και η αποβίβαση επισκεπτών που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας.

Το γεγονός της καθοδικής πορείας του λιμανιού του Κατακόλου, θα πρέπει να προβληματίσει τους  διαχειριστές του λιμένα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου και τον δήμο  που θα πρέπει να αναζητήσουν τα αίτια της πτώσης της κρουαζιέρας, καθώς κάποτε μιλάγαμε για προσέγγιση 1 εκ. τουριστών στο Κατάκολο, αριθμός που σήμερα κινείται μόνο στα όρια της φαντασίας. Η έλλειψη λιμενικών υποδομών, η σωστή οργάνωση του λιμανιού και της διαχείρισης της ολιγόωρης μετακίνησης των επιβατών στους εντός Ηλείας προορισμούς – με πρώτο βέβαια προορισμό την Αρχαία Ολυμπία- και η καθυστέρηση του έργου ανάπλασης της χερσαίας ζώνης που θα αλλάξει όλη την εικόνα του λιμανιού και που  αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πρωινής να συμβασιοποιηθεί εντός των ημερών, είναι ορισμένα από τα «αγκάθια» που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην κρουαζιέρα. Γι αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έτσι ώστε να μειωθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στον τομέα της κρουαζιέρας και να εκμεταλλευτούν την γενικότερη αυξανόμενη τάση της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε είναι γεγονός ότι το λιμάνι του Κατακόλου μετά τον λιμάνι του Πειραιά είναι ίσως το μόνο που μπορεί να υποδέχεται πολύ μεγάλα και σύγχρονα κρουαζιερόπλοια με μεγάλο αριθμό επιβατών.

Ωστόσο αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα της κρουαζιέρας στο Κατάκολο για το 2020, πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος θα είναι ανοδική η πορεία του. Το μόνο αρνητικό στην προκειμένη περίπτωση, είναι η ανασφάλεια που μπορεί να  δημιουργήσουν στους υποψήφιους ταξιδευτές της κρουαζιέρας οι παρούσες εξελίξεις με τις ΗΠΑ και την Μέση Ανατολή, η γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και η αστάθμητη κατάσταση με την Τουρκία, όπως και ενδεχόμενες εξελίξεις με την Λιβύη. Όλα αυτά μπορεί  να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κρουαζιέρα γενικώς και όχι μόνο στο Κατάκολο. Ας ελπίσουμε πρώτα για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και μετά για την κρουαζιέρα οι εμπλεκόμενες δυνάμεις να λειτουργήσουν με σύνεση!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia