FOLLOW US: facebook twitter

Το κόστος «καίει» τη βιομηχανική τομάτα

Ημερομηνία: 19-07-2022 | Συντάκτης:

-Ξεκίνησε χθες η παραλαβή, επιφυλακτικοί οι παραγωγοί για τη φετινή χρονιά

-Με 100 ευρώ πλέον δεν βγαίνουν τα έξοδα, δηλώνουν στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρ. Βαλιανάτος, και ο παραγωγός Σωτ. Κακαλέτρης από το Κουρτέσι

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αβεβαιότητα και ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας για τη φετινή περίοδο, με αφορμή την έναρξη της παραλαβής από χθες στα εργοστάσια της Ηλείας («Κύκνος» και «Μινέρβα»), καθώς η κατακόρυφη εκτόξευση του κόστους παραγωγής έχει αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα και πλέον συμπιέζει το όποιο κέρδος προέκυπτε τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη» Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος τα 100 ευρώ ανά τόνο θα ήταν μια καλή τιμή με τα παλαιά δεδομένα και όχι με τα τωρινά, σημειώνοντας ότι η παραγωγή φέτος θα φτάσει κοντά στους 100.000 τόνους.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά και αν θα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, διότι οι προβλέψεις σήμερα κάνουν λόγο για καύσωνα. Θέλουμε να ελπίζουμε σε μια καλή σεζόν που θα είναι αποδοτική, όμως η τιμή στα 100 ευρώ ανά τόνο πλέον δεν επαρκεί για τους παραγωγούς, διότι δεν καλύπτει τα αυξημένα έξοδά τους και δεν ανταποκρίνεται στον κόπο και τις προσπάθειές τους. Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν εκτοξεύσει τα έξοδα, το κόστος παραγωγής είναι δυσθεώρητο. Πιστεύω ότι η τιμή θα πρέπει να πάει στα 120 με 130 ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να πούμε ότι κάτι γίνεται κι ότι δεν πάει χαμένος ό κόπος μας», δήλωσε.

Ο κ. Βαλιανάτος υπενθύμισε πως το 2022 είναι κρίσιμη χρονιά για το μέλλον της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, καθώς ξεκίνησε η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ποια προϊόντα θα παραμείνουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σε πρόσφατη απάντησή του προς τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν είναι να παραμείνει η βιομηχανική τομάτα στη συνδεδεμένη ενίσχυση και για την περίοδο 2023-2027.
Ο κ. Βαλιανάτος επισήμανε πως θα πρέπει να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης, γιατί αν κοπεί η επιδότηση, οι παραγωγοί θα έχουν μειωμένο κίνητρο για να συνεχίσουν να καλλιεργούν το προϊόν.

«Η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη βιομηχανική τομάτα είναι 55,8 ευρώ ανά στρέμμα. Πρέπει να παραμείνει και τη νέα προγραμματική περίοδο, διότι αν κοπεί, οι παραγωγοί δε θα συνεχίσουν να καλλιεργούν. Θα είναι οικονομικός θάνατος μια τέτοια εξέλιξη και πρέπει να την αποτρέψουμε», ανέφερε.

Ο παραγωγός βιομηχανικής τομάτας Σωτήρης Κακαλέτρης από το Κουρτέσι δήλωσε στην Πρωινή πως είναι συγκρατημένος για φέτος, διότι το κόστος παραγωγής ανατρέπει ολο τον προγραμματισμό και διαμορφώνει νέα δεδομένα, επιβαρυντικά για το αγροτικό εισόδημα.

«Είμαστε συγκρατημένοι γιατί η τιμή με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ακρίβεια, δεν είναι ικανοποιητική. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Βάλτε λιπάσματα, που πήγαν στα 700 ευρώ από 450, βάλτε πετρέλαιο 1,60 από 1,10€, βάλτε μεροκάματα, σταγονίδια 130 ευρώ, τι να πρωτοπληρώσουμε και τι να πρωτοκαλύψουμε. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση, αν μας κάνει και τίποτα περίεργα ο καιρός, γιατί βλέπετε τον καύσωνα τώρα, κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει. To 2021 έχασα 2.000 τόνους από τη συνολική παραγωγή μου. Οι παραγωγοί είμαστε σε διαρκή ανασφάλεια σε σχέση με τα εφόδια και με τις καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής », τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot