FOLLOW US: facebook twitter

Το καλοκαίρι του ζόφου: Η αποτυχία του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία» • Η βαθιά ύφεση • Το «φάντασμα» του τουρισμού

Ημερομηνία: 01-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114873″ img_size=”full”][vc_column_text]Mία στις τρεις επιχειρήσεις – με βάση την έρευνα της ΓΕΣΕΒΕ – φοβάται ότι θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο μέσα στο επόμενο διάστημα, το 73,5% των επιχειρήσεων δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα ή έχει διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για έναν μήνα, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις – σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας – σημείωσαν πτώση 51,4% στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς και σχεδόν μηδενίστηκαν (βουτιά 98,7%) τον Απρίλιο.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες στην επιστροφή στην… «τουριστική κανονικότητα» από σήμερα 1η Ιουλίου, με το άνοιγμα των αεροδρομίων όλης της χώρας στις πτήσεις από το εξωτερικό – μια «κανονικότητα» όμως που, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, δεν προβλέπεται να αποφέρει ούτε τα μισά από τα περσινά τουριστικά έσοδα.

Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να διαπιστωθεί ότι το 2020 εξελίσσεται σε μια από τις χειρότερες, ιστορικά, χρονιές για την ελληνική οικονομία, ενδεχομένως χειρότερη και από τα πρώτα χρόνια της κρίσης των Μνημονίων. Πρόκειται για μια διαπίστωση που  – παρά την δημόσια και συντονισμένη ρητορική της αισιοδοξίας – επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει τον Σεπτέμβριο να βρεθεί ενώπιον απρόβλεπτων και μη διαχειρίσιμων καταστάσεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το καλύτερο σενάριο, άλλωστε, που έχει αυτήν την στιγμή μπροστά του το Μαξίμου είναι αυτό που παρουσίασε  η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέποντας ετήσια ύφεση έως και 9,4%. Αναλυτικά, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει τρία σενάρια, με το πλέον ήπιο να προσδιορίζει την ύφεση στο 4,4%, το ενδιάμεσο και βασικό σενάριο να την τοποθετεί στο 5,8% και το χειρότερο να ανεβάζει την συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 9,4%. Ακόμη όμως και ο, συνήθως… υπεραισιόδοξος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις αρχικές εκτιμήσεις του, καθώς πλέον το εύρος της προβλεπόμενης ύφεσης από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι από -4,4% έως -9,4% έναντι -4 έως -8% που έδινε η προηγούμενη, αρχική πρόβλεψή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά και πλήρως το 2021, υποδεικνύει όμως δύο σοβαρούς κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν το αισιόδοξο σενάριό της: να έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας και να αυξηθούν απότομα τα «κόκκινα» δάνεια.

Την ίδια ώρα, άλλη έκθεση της ιταλικής UniCredit που δόθηκε επίσης στην δημοσιότητα, προδικάζει βουτιά 50% στα έσοδα από τον τουρισμό, δίνει την ύφεση για εφέτος στο 16% και προβλέπει πως η ανάκαμψη το 2021 θα είναι της τάξης του 11,8%.

Όλα αυτά σημαίνουν πως, ακόμη και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο στο οποίο οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης μπορεί να πάρουν ακραία μορφή, μα μαζικά λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ακόμη πιο μαζική ανεργία. Την κατάσταση στο μέτωπο της απασχόλησης επιδεινώνει και η πλήρης, όπως όλα δείχνουν, αποτυχία του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία», το οποίο θεωρητικά είχε ως στόχο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων μέσα από τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία όμως που παρουσίασε η «Καθημερινή», μόλις 3.000 από τις 700.000 επιχειρήσεις της χώρας έχουν κάνει μέχρι στιγμής χρήση του προγράμματος καθώς δεν ήθελαν να δεσμευτούν στις μη απολύσεις, ακόμη και με μειωμένο στο μισό κόστος μισθοδοσίας. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εργασίας, όπου υπάρχουν φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας μεσοπρόθεσμα ακόμη και στο 25% με 27%, εάν δεν δουλέψουν στο φουλ, έστω και για δύο μήνες, οι μηχανές του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας μελετώνται ήδη διορθωτικές παρεμβάσεις για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τις επιχειρήσεις, ενώ στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και εισήγηση για «σιωπηρή εγκατάλειψή του, έτσι ώστε να διατεθεί μεγάλο μέρος του 1 δις ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για την χρηματοδότησή του σε άλλες δράσεις στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia