Το γλοιοσπόριο καραδοκεί και απειλεί τις ελιές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9846″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί η φετινή ελαιοκομική χρονιά να προβλέπεται αρκετά καλή και από ποσότητα και από ποιότητα, ανάλογα βέβαια με την περιοχή, αφού η δακοκτονία φαίνεται ότι έχει φέρει αποτελέσματα, ωστόσο το γλοιοσπόριο καραδοκεί στους ελαιώνες για να εισβάλλει στον ελαιόκαρπο και τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη. Γι αυτό το λόγο φέτος ξεκίνησε νωρίς και το ελιαομάζωμα από πολλούς παραγωγούς, ώστε να προλάβουν και τον περιορισμό της ζημιάς και τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούει η γεωπονική ομάδα του ελαιοτριβείου Παπαδόπουλος στην Βαρβάσαινα, που όπως αναφέρει, μετά από μια εβδομάδα ελαιοποιήσεων στο ελαιοτριβείο του κ. Κώστα Παπαδόπουλου στη Βαρβάσαινα- αν και υπήρξε ποιοτικό ελαιόλαδο με την φροντίδα της ελιάς και την συμβολή του Παν/μίου- διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και φέτος ανησυχητική προσβολή από το γλοιοσπόριο το οποίο δεν φαίνεται στον καρπό αλλά βρίσκεται πάνω στο δέντρο. Δεν υπάρχει δάκος, άρα δεν έχει και τρόπο να εισβάλει στην καρδιά του καρπού. Όμως με την συγκομιδή της ελιάς, μόλις ο καρπός χτυπηθεί δημιουργούνται οι συνθήκες να εισβάλει το γλοιοσπόριο και η ζημιά είναι ραγδαία
Πιο αναλυτικά εστιάζοντας στον τρόπο ελαιοσυλλογής και ελαιοπόιησης διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Το γλοιοσπόριο έχει εισχωρήσει από το άνθος αλλά βρίσκεται και στην επιφάνεια του καρπού
2. Όσο πιο πολύ χτυπιούνται οι ελιές κατά το μάζεμα τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται
3. Οι ελιές που μαζεύτηκαν με επιδαπέδια μηχανήματα είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτές που μαζεύτηκαν με ελαιοραβδιστικούς ακινούς.
4. Οι ελιές που αποθηκεύτηκαν σε πλαστικά σακιά, σάπισαν πολύ πιο γρήγορα από αυτές που αποθηκεύτηκαν σε τελάρα, παλετοκιβώτια ή πάνινα σακιά.
Η γεωπονική ομάδα του ελαιοτριβείου Παπαδόπουλος προκειμένου να επιβραδυνθεί το πρόβλημα, συμβουλεύει τους ελαιπαραγωγούς κατά το μάζεμα της ελιάς να τραυματίζουν όσο γίνεται λιγότερα τον καρπό, να μην αποθηκεύουν τις ελιές σε πλαστικά δοχεία, να τις κρατάνε σε σκιερό μέρος μέχρι να τις πάνε στο ελαιοτριβείο και εάν είναι δυνατόν να το κάνουν αυθημερόν. Τέλος, όσοι έχουν προγραμματίσει να κρατήσουν τις ελιές τους για αργότερα, να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους, γιατί οι καιρικές συνθήκες αυτήν την εποχή ευνοούν το γλοιοσπόριο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]