Το Φεστιβάλ πάει… Πανεπιστήμιο!: Μέρα γιορτής και χαράς η Σαββατιάτικη τελετή έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77097″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Δημήτρης Σπύρου εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των έργων υποδομής στον ΑΣΟ:«Πρέπει να ανασκουμπωθούμε για να ξεκολλήσει το… κάρο»
Η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου και κυρίως των παιδιών, ξεκίνησε και επίσημα το βράδυ του Σαββάτου, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος κήρυξε στον Απόλλωνα την 21 τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και της 18ης Camera Zizanio παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, κινηματογραφιστών, ακαδημαϊκών και ανθρώπων από το χώρο του κινηματογράφου, ελληνικών και ξένων αποστολών και βεβαίως πολλών νέων ανθρώπων.
Την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και εξαγγελίες που σχετίζονται με το Φεστιβάλ Ολυμπίας αλλά και την ανησυχία του για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση του φεστιβάλ στο νέο του χώρο, εξέφρασε κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.
«Από τον Φλεβάρη που ο πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση, έχουν περάσει τόσοι μήνες, κι εγώ ανησυχώ», ανέφερε ο Δ.Σπύρου. «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε για να ξεκολλήσει το κάρο», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Υπουργείο Πολιτισμού).
Οι περισσότερες ομιλίες στην τελετή έναρξης , στο κατάμεστο νεοκλασικό θέατρο «Απόλλων», όπως ήταν αναμενόμενο, περιστράφηκαν γύρω από τα καλά νέα για το μέλλον του θεσμού: την υπογραφή τριετούς προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και την μελλοντική μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (σ.σ. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), που εξήγγειλε τον Φλεβάρη ο πρωθυπουργός. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος υπογράμμισε πως «η στέγαση του φεστιβάλ σε έναν πιο ευρύχωρο και καλαίσθητο χώρο αποτελούσε ζητούμενο ετών. Πριν 1,5 χρόνο αποφασίσαμε πως πρέπει να γίνει το μεγάλο άλμα». Αναφερόμενος στο παλιό εγκαταλελειμμένο σταφιδεργοστάσιο, ένα συγκρότημα κτηρίων 3000 τμ στο κέντρο του Πύργου το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια, είπε πως «είναι ιστορικά δεμένο με την πόλη, και η Περιφέρεια θα το παραχωρήσει ώστε στο μέλλον να μετατραπεί στο σπίτι που θα στεγάσει το φεστιβάλ και άλλες συλλογικότητες της πόλης που παράγουν πολιτισμό. Θα διατηρήσουμε αναλλοίωτο τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα και θα το μετατρέψουμε σε ένα είδος Ακαδημίας. Έχουμε κάνει δουλειά, η οποία θα γίνει ορατή σύντομα» υπογράμμισε και στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ.
Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, με αφορμή την αξιοποίηση του παλιού σταφιδεργοστασίου, αναφέρθηκε στην διαχρονική σημασία της σταφίδας για τον τόπο αυτό, ενώ αναφορικά με την δρομολόγηση του έργου ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός αμέσως υιοθέτησε το αίτημα. Το γραφείο του ασχολείται ακόμα με το θέμα αυτό, όμως η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος για την τελική έκβαση.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, αφού ευχήθηκε να γίνουν όλα όσα ανακοινώθηκαν, θύμισε στο κοινό πως «το άυλο περιουσιακό στοιχείο του φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Σπύρου, ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Θεοδοσίου» και απευθυνόμενος στο Δημήτρη Σπύρου του είπε πως όποιος κι αν είναι στο μέλλον ο νέος χώρος τέλεσης του Φεστιβάλ είπε «εσύ Δημήτρη πάντα θα είσαι αυτός που ανοίγεις την πόρτα του Απόλλωνα».
Η τελετή έναρξης, πραγματοποιήθηκε σε κεφάτο κλίμα με παρουσιάστριες δύο καθηγήτριες: την Γκόλφυ Γαβρηλιάδη και την Εύη Αναστοπούλου -την μεγάλη έκπληξη της βραδιάς. «Κατά καιρούς τις τελετές έχουν παρουσιάσει δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, ακόμα και νέα παιδιά από το εξωτερικό που έχουν υπάρξει Ζιζάνια στο παρελθόν. Φέτος επιλέξαμε δύο εκπαιδευτικούς του Πύργου ώστε να αναδείξουμε τη σχέση του Φεστιβάλ με την εκπαίδευση», εξήγησε ο Δ. Σπύρου. Η σχέση αυτή μετρά πολλά χρόνια.
Προγραμματική σύμβαση με το τμήμα ΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών
Το φεστιβάλ όπως είναι γνωστό, πιστό στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, συνεργάζεται με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, πλέον όμως ανοίχτηκε και στα ΑΕΙ. Επί σκηνής μάλιστα υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Γιώργο Πλειό, πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σηματοδοτώντας την σταθερή συνεργασία των δύο φορέων. Ο κ. Πλειός χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως ένα καλό «όχημα πολιτιστικής διπλωματίας».
Στην τελετή έναρξης παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές και αποσπάσματα από τις ταινίες που διαγωνίζονται σε Πύργο και Αμαλιάδα, ταινίες που, όπως ειπώθηκε, «ανοίγουν σύνορα και καρδιές». Συνολικά θα προβληθούν 430 ταινίες σε όλα τα τμήματα, ενώ η Camera Zizanio απέκτησε πια και …δικαίωμα ψήφου καθώς έκλεισε τα 18. Βέβαια, «μεγαλώνουμε και μυαλό δεν βάζουμε!», όπως είπαν οι δύο παρουσιάστριες που με τη βοήθεια του φεστιβάλ μυούν με πάθος τους μαθητές τους στον κινηματογράφο. Να σημειώσουμε ότι όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν για το κοινό. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας πέρα από τις προβολές, υπάρχουν δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα και εργαστήρια για τα παιδιά και τους νέους.
Η τελετή έναρξης, έκλεισε μουσικά, όπου το νεανικό κυρίως κοινό απόλαυσε την συναυλία του τραγουδοποιού Ορέστη Ντάντου που κατάγεται από την Ηλεία, σε δικά του κυρίως τραγούδια, απογειώνοντας την βραδιά.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1543820965311-b3f665f8-8040-5″ include=”77098,77099,77100,77101,77102,77103,77104,77105″][/vc_column][/vc_row]