FOLLOW US: facebook twitter

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ημερομηνία: 14-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”79875″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, απέκτησε ένα νέο «σύμμαχο», την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που γεμάτη ενθουσιασμό ανοίγει τις πύλες της στο πιο απαιτητικό κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους, και προσκαλεί στον χώρο της όλη την οικογένεια για ένα συναρπαστικό διήμερο.

To Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη θα προβάλει για πρώτη φορά τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Camera Zizanio, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Ολυμπίας -πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα, και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του, που ήδη μετρά δύο δεκαετίες ζωής .

Με κάθε εισιτήριο και ένα δώρο!

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, με ενιαίο εισιτήριο για το πρόγραμμα της κάθε μέρας (5 ευρώ). Οι ταινίες της Camera Zizanio, που έχουν δημιουργήσει μαθητές απ’ όλον τον κόσμο, είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά, θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στις 16.00. Τους επισκέπτες περιμένει ένα ξεχωριστό δώρο: για κάθε εισιτήριο, θα τους προσφέρεται δωρεάν μια νέα έκδοση-έκπληξη του Φεστιβάλ με τίτλο “Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε”, που περιλαμβάνει πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση γραμμένα εν έτει 1915!

Τα φιλμ που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους –αλλά παρακολουθούνται εξίσου απολαυστικά και από τους ενήλικες.

Οι βραβευμένες ταινίες του φετινού φεστιβάλ, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, περιλαμβάνουν πολλά διαμαντάκια που θα συνεπάρουν όλη την οικογένεια: ανάμεσά τους την φετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα όσκαρ, την ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους . «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής». Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του. Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη του «Τρέξε Λόλα, τρέξε», Τομ Τίκβερ.

Η ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA). Θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20.00 και είναι εξίσου συναρπαστική για μικρούς και μεγάλους .
Την ίδια μέρα (Κυριακή 27/1), στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Το Σάββατο 26/1, ημέρα έναρξης των προβολών, θα προβληθεί η περιπετειώδης ταινία «Land of Glass» (20.00) των Jeppe Vig Find & Marie Ronn από τη Δανία (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους) που θα απολαύσουν ιδιαίτερα τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου, ενώ στις 22.00 θα προβληθεί η αριστουργηματική μαυρόασπρη ταινία Fortuna (Germinal Roaux, Eλβετία-Βέλγιο): Η ταινία παρακολουθεί μια 14χρονη προσφυγοπούλα από την Αιθιοπία, η οποία χάνει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα, και η ζωή της παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή. Τον ιερέα ενσαρκώνει ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας και βέβαια ενήλικους σινεφίλ.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Ας σημειωθεί πως κάθε προβολή ταινίας μεγάλου μήκους συνοδεύεται από προβολές μικρότερων σε διάρκεια ταινιών μυθοπλασίας, animation ή ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο 21ο Φεστιβάλ.

Ανάμεσά τους το Late afternoon (Louise Bagnall, Iρλανδία) με ηρωίδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μέσα από τις μνήμες της παιδικής της ηλικίας: η ταινία βρίσκεται στην φετινή δεκάδα για το όσκαρ animation ενώ στο φεστιβάλ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους της διεθνούς κριτικής επιτροπής νέων (στην Ταινιοθήκη θα παιχτεί την Κυριακή 27/1 στις 22.00). Επίσης, το συγκλονιστικό animation Tweet – tweet / Τσίου – τσίου ( Zhanna Bekmambetova, Ρωσία) που μέσα σε μόλις 11 λεπτά συμπυκνώνει όλον τον κύκλο της ζωής. Η ταινία, που θα προβληθεί την Κυριακή 27/1 στις 18.00, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών.

Aξίζει τέλος να αναφέρουμε και το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Tre Maison Dasan (ΗΠΑ) με θέμα την ζωή τριών παιδιών από το Ρόουντ Άιλαντ, των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι. Η σκηνοθέτης Denali Tiller, καταφέρνει να φωτίσει την αθωότητα αυτών των παιδιών και να μας περιγράψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Το φιλμ απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και θα προβληθεί το Σάββατο 26/1 στις 18.00.

Οι ταινίες αυτές δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Εξυπακούεται ότι ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. αποκλείονται εκ προοιμίου. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Σάββατο 26/1/2019

16.00 Προβολή ταινιών της 18ης Camera Zizanio [ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ]

18.00 The little one / Η μικρή, Diana Cam Van Nguyen, Τσεχία 2017, 10΄ (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, της European Children’s Film Association)

Tre Maison Dasan/Τρε Μέισον Ντασάν, Denali Tiller, ΗΠΑ 2018, 94΄ (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

20.00 Shadow boxer / Η αντικαταστάτρια, Andreas Boggild Monies, Δανία 2017, 22΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)
Land of glass / Γυάλινη χώρα, Jeppe Vig Find & Marie Ronn, Δανία 2017, 88’ (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους, της Διεθνούς κριτικής Επιτροπής)

22.00 Surprise / Έκπληξη, Paulo Patricio, Πορτογαλία 2017, 9’ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

Fortuna / Φορτούνα, Germinal Roaux, Ελβετία – Βέλγιο 2018, 106’ (Βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

Κυριακή 27/1/2019

16.00 Προβολή ταινιών της 18ης Camera Zizanio [ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ]

18.00 Tweet – tweet / Τσίου – τσίου, Zhanna Bekmambetova, Ρωσία 2018, 11΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών)

Listen / Άκου, Asstrid Bussink, Ολλανδία 2017, 15΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών)

Liyana / Λιάνα, Aaron Kopp & Amada Kopp, Ελβετία –ΗΠΑ- Κατάρ 2017, 76΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

20.00 My grandpa is hiding / Ο παππούς μου κρύβεται, Anne Huynh, Γαλλία 2018, 7΄ (Βραβείο Καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

Vourvourou / Βουρβουρού, Καρίνα Λογοθέτη, Ελλάδα 2017, 22΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων)

Supa Modo / Σούπα Μόντο, Likarion Wainaina, Κένυα – Γερμανία, 2018, 74΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας & Βραβείου Σεναρίου, της Διεθνούς Κριτικής

Επιτροπής / Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων / Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της European Children’s Film Association).

22.00 The theory of sunset / Η θεωρία του ηλιοβασιλέματος, Roman Sokolov, Ρωσία, 2017, 9΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation της European Children’s Film Association)

Late afternoon / Αργά το απόγευμα, Louise Bagnall, Ιρλανδία 2017, 9΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation μικρού Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων).

The line / Το σχέδιο, Alessandro Stevanon, Ιταλία 2017, 15’ (Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών)

The skier / Ο σκιέρ, Fereydoun Najafi, Ιράν 2018, 76’ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας ).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia