Το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας συμμετέχει στο «@iamnotadoll_ project»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131002″ img_size=”full”][vc_column_text]
Έξι γλυπτά της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά δίνουν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Μαζί με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προωθήσουν το συγκεκριμένο project στα σχολεία και πανεπιστήμια των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων
[/vc_column_text][vc_column_text]Το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας συμμετέχει στη διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο «@iamnotadoll_ project» η οποία είναι μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – γλύπτριας / Conceptual Fine Art Creator με στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών. Στη σημαντική αυτή έκθεση, το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Βασίλης Καψής σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση, προγραμματίζουν ειδικές δράσεις για την προώθησή της.
Πρόκειται για έξι γλυπτά με μορφές φιλικές για τους νέους αλλά συγκλονιστικά σκληρές για τους πιο μεγάλους σε ηλικία που γνωρίζουν. Τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργηθεί με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG5). Εχουν δε την ιδιαιτερότητα να αλληλεπιδρούν έντονα με τον παρατηρητή, και ενώ αναπαριστούν πολύ έντονα τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, πετυχαίνουν να το κάνουν με τόσο «φιλικό» και σύγχρονο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τον ζωτικής σημασίας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των νέων μας.
Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η πλατφόρμα στα social media (Instagram, facebook: @iamnotadoll_project ήδη φιλοξενεί δράσεις και απόψεις σημαντικών ανθρώπων από το χώρο των τεχνών και των επιστημών, αλλά κυρίως νέων που γίνονται Πρεσβευτές της κίνησης αυτής. Ενώ η ιστοσελίδα www.iamnotadollproject.com φιλοξενεί εικόνες και περιγραφές των γλυπτών ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους.
Το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προωθήσουν τη δράση σε όλα τα σχολεία
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Βασίλης Καψής σε συνεργασία με την κ. Ιωάννα Παρασκευά, ολοκληρώνουν το σχεδιασμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία β΄θμιας και γ’θμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, ώστε αυτό το καλλιτεχνικό διαδραστικό δρώμενο να παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.
Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεχνών για την προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα, δήλωσε τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας σε δράσεις που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Τα 6 γλυπτά της σειράς “@iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
- Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός,
- Βια στις σχεσεις, οικογένεια, εργασια, (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική)
- Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος,
- Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)
- Εμπορία γυναικών / κοριτσιών
- Κατάχρηση στο διαδύκτιο
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]