«Το φάρμακο δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό» διευκρινίζει ο ιατρικός διευθυντής της Merck στην Ελλάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105337″ img_size=”full”][vc_column_text]
«Μειώνει στο 50% τη νοσηλεία, ενώ κάνεις δεν πέθανε», δήλωσε ο Ιατρικός διευθυντής της Merck για το χάπι – Πώς σταματά την εξάπλωση του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό
Αισιοδοξία για την ταχύτερη αναχαίτιση της πανδημίας φέρνουν τα προωθούμενα φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Ανάμεσα σε αυτά και το χάπι της Merck, το οποίο, όπως εξηγεί ο ιατρικός διευθυντής της MSD, της φαρμακευτικής εταιρείας (Merck) στην Ελλάδα, Λάζαρος Πουγγίας, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας.
Το χάπι όπως εξηγεί στο Mega o κ.Πουγγίας εμποδίζει τη διαδικασία αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
«Μειώνει στο 50% τη νοσηλεία, ενώ μόνο 7% νοσηλεύτηκαν και κανείς δεν πέθανε», δήλωσε ο Ιατρικός διευθυντής της Merck.
Όπως προσέθεσε, όσο το συντομότερο χορηγηθεί η θεραπεία τόσο το καλύτερο για τον ασθενή ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ο κ. Πουγγίας ωστόσο επισημαίνει ότι η ύπαρξη του φαρμάκου δεν είναι λόγος εφησυχασμού.
«Η θεραπεία είναι ο τρόπος αντιμετώπισης, ο εμβολιασμός ο τρόπος πρόληψης. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει η θεραπεία τον εμβολιασμό. Παραμένει ωστόσο μια ακριβή θεραπεία ενώ ήδη η Αμερική έχει προμηθευθεί 1,7 εκατομμύρια θεραπείες στην τιμή των 614 ευρώ», επισημαίνει ενδεικτικά.
Μετά την έγκριση του φαρμάκου από τη Βρετανία, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε οτι θα επισπεύσει κατά πολύ τις διαδικασίες έγκρισής του.
Η μολνουπιραβίρη μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου
Η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) είναι ένα ερευνητικό από του στόματος αντιικό φάρμακο, που δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας. Το φάρμακο ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρείες Merck (MSD) και η Ridgeback Biotherapeutics.
Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στην κλινική μελέτη MOVe-OUT (Φάση 3), η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε κατ’ οίκον σε 775 ενήλικες μη νοσηλευόμενους ασθενείς στη δόση των 800 mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι οι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στο κλινικό δείγμα είχαν συμπαρομαρτούντα νοσήματα (όπως παχυσαρκία, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις) και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκεύασμα έχει καλό προφίλ ασφαλείας.
Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]protothema.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]