FOLLOW US: facebook twitter

To Επιτάλιο τιμά τον ποιητή του, Τάκη Σινόπουλο

Ημερομηνία: 22-05-2024 | Συντάκτης:

Ευρύ φάσμα δράσεων και εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Επί της Αλός»

Τη «βαριά» πολιτιστική κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή Τάκη Σινόπουλου τιμά φέτος η γενέτειρά του, τοΕπιτάλιο, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Επί της Αλός», με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, το οποίο έχει ονομαστεί «Έτος Τάκη Σινόπουλου».

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν με αναμνηστική έκδοση έργων του Τάκη Σινόπουλου απότον σύλλογο, την οποία θα επιμεληθεί το ίδρυμα “Τάκης Σινόπουλος- Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης” (Ξάνθος Μαϊντάς) και τα αντίτυπα θαδιανεμηθούν στις σχολικές μονάδες του Επιταλίου και του Πύργου, σε βιβλιοθήκες και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης.Ήδη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από τις “Λέσχες Ανάγνωσης” Επιταλίου και Πύργου στο αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου, ανάγνωση και συζήτηση των έργων του Τάκη Σινόπουλου ενώ μόλις ολοκληρώθηκε και ο μαθητικός λογοτεχνικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί.

Μέσα στον Ιούνιο επιδιώκουν ναπαρουσιαστεί το έργο του Τάκη Σινόπουλου στα σχολεία του Επιταλίου από τοίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» ενώ θα ακολουθήσει και συλλογική έκθεση ζωγραφικής με θέμα έργα του σπουδαίου ποιητή.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο με τη διοργάνωση ημερίδας στο Επιτάλιο δίπλα από το οίκημα στο οποίογεννήθηκε ο Τάκης Σινόπουλος, όπου θα παρουσιαστεί το ποιητικό έργο του με παράλληληαπαγγελία ποιημάτων του. Στη διάρκεια της, θα παρουσιαστούν ακόμα όλα τα έργα των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ποιήματα και ζωγραφιές ενώ οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στο οίκημα όπουγεννήθηκε ο ποιητής αλλά και τοποθέτησηοδοπινακίδας στην οδό Τάκη Σινόπουλου.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου, Ράνια Τζαβάρα, επιδίωξη του συλλόγου είναι αφενός να αναδείξει την ισχυρή παρακαταθήκη του Τάκη Σινόπουλου στην ελληνική λογοτεχνία και αφετέρου να καλλιεργήσει την κουλτούρα της φιλαναγνωσίας και της αγάπης για τις τέχνες και τα γράμματα στον τοπικό πληθυσμό και κυρίως στη νεολαία.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την προσωπικότητα και το έργο του Τάκη Σινόπουλου ως λογοτέχνη, αλλά κυρίως ως συντοπίτη μας και ως ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή μας, πραγματοποιώντας πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, το οποίο ονομάζουμε έτος Τάκη Σινόπουλου. Παράλληλα, θέλουμε μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να προωθήσουμε παράλληλα το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και τα ελληνικά γράμματα ενώ γενικότερα ο σύλλογος μας σκοπεύει να τιμήσει όλους τους ανθρώπους των γραμμάτων που έχει αναδείξει το Επιτάλιο με παρόμοιες δράσεις. Οι φετινές μας δράσεις υποστηρίζονται από τον Δήμο Πύργου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Π.Ε. Ηλείας ενώ έχουμε ζητήσει στήριξη και από το Υπουργείο Πολιτισμού, τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος