FOLLOW US: facebook twitter

Το ελληνικό ελαιόλαδο στην Κίνα…: Μεγάλη προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Σαγκάη

Ημερομηνία: 28-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76780″ img_size=”full”][vc_column_text]Η έγκαιρη είσοδος του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας αποτελεί μια καλή εξέλιξη, η οποία ωστόσο για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα, θα πρέπει να συνοδευτεί από μια στοχευμένη στρατηγική. Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς του εγχώριου ελαιολάδου επί κινεζικού εδάφους είναι τεράστιες, ενώ φαίνεται πως «κλειδί» για την εξασφάλιση μιας μακροχρόνιας παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στα κινεζικά ράφια αποτελεί η εκπαίδευση, τόσο των καταναλωτών όσο και των εξαγωγέων.

Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι καταναλωτές δίνουν όλο και µμεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα της ζωής τους και το ελαιόλαδο αποτελεί μια εκ των συνεχώς αναπτυσσόμενων κατηγοριών, αφού καλύπτει τις ανάγκες μιας αναδυόμενης καταναλωτικής ομάδας, που αφορά τη μεσαία τάξη με υψηλό εισόδημα η οποία υπολογίζεται στο 19% του πληθυσμού, ήτοι 240- 250 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ο στόχος λοιπόν για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου θα πρέπει σε πρώτη φάση να αφορά αυτήν τη μερίδα Κινέζων καταναλωτών.

Την ίδια ώρα, όμως, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης για το ελαιόλαδο, καθότι έρευνες έχουν δείξει ότι τελικά μόνον ένας στους 10 Κινέζους γνωρίζει πραγματικά τη διατροφή αξία στο ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα είναι περισσότερο γνωστό ως καλλυντικό παρά ως μαγειρικό προϊόν. Ειδικότερα, απαιτείται να γίνει ενημέρωση και ως προς τη διάκριση ή αναγνώριση της ποιότητας των διαφορετικών τύπων ελαιολάδου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών (χρώµα, γεύση κ.λπ.), ανάλογα µε τη χώρα προέλευσης, για τα οποία οι Κινέζοι δείχνουν σχετική άγνοια. Επίσης, παρατηρείται µη «τυποποιημένη» χρήση συγκεκριμένης ορολογίας για συγκεκριμένο τύπο ελαιολάδου στην κινεζική γλώσσα. Οι όροι «παρθένο», «αγνό» και «εξαιρετικά παρθένο» συχνά χρησιμοποιούνται «αυθαίρετα», µε αποτέλεσμα ο Κινέζος καταναλωτής να µην είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς την ποιότητα του ελαιολάδου από την ετικέτα και µόνo.

Η αύξηση της ενημέρωσης για τη συμβολή της διατροφής στην υγεία και εν προκειμένω του ελαιολάδου δύναται να προσελκύσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών και μόνο από το γεγονός ότι αποτελεί το πιο υγιεινό από όλα τα µαγειρικά έλαια.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Κινέζος καταναλωτής είναι πολύ ευαίσθητος στο «brand» και θεωρεί ότι η τιμή είναι ένδειξη καλής ποιότητας.

Επειδή το ελαιόλαδο συνδέεται µε τη φήμη της χώρας προέλευσης, το ελληνικό ελαιόλαδο, για να εδραιωθεί στην αγορά και να έχει µακροπρόθεσμη προοπτική, θα πρέπει να προσφέρεται επώνυμα, µε την επωνυμία του παραγωγού ή του εξαγωγέα, και όχι χύμα ή µε εμπορικές επωνυμίες εισαγωγέων ή µε private labels που ενδεχομένως δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές ως προς την προέλευση ή την ποιότητα του ελαιολάδου.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου, κρίνεται σχετικά ικανοποιητική, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, αλλά και την εκτίμηση που χαίρει για την ποιότητά του. Ωστόσο στην πραγματικότητα οι επιδόσεις που καταγράφουν οι εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με τις δυνατότητες που κρύβονται σε όρους προστιθέμενες αξίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9-10%, με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τον όγκο, από τους συνολικά 45.822 τόνους ελαιολάδου (παρθένου και μη και πυρηνέλαιου) των εισαγωγών στην Κίνα την περίοδο 2016/2017, η συμμετοχή της Ελλάδος αφορά σε 715 τόνους. Η Ισπανία φέρεται να είναι η παραγωγός χώρα ελαιολάδου που έχει κατακτήσει τα κινεζικά ράφια, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα εξήγαγε 35.564 τόνους. Ακολουθεί η Ιταλία με 7.271 και το Μαρόκο με 1.019 τόνου. Η Ελλάδα, αν και τέταρτη προμηθεύτρια αγορά της Κίνας, καταγράφει πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε όρους όγκους (στοιχεία ΣΕΒΙΤΕΛ).

Η είσοδος του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου σε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ (δυτικές και κινεζικές, ιδιαίτερα στο Carrefour), όπου συγκεντρώνεται και η µάζα των καταναλωτών, θα προσφέρει µία νέα µεγάλη ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά της Κίνας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η ανεύρεση κατάλληλων δικτύων αντιπροσώπων για διανοµή του ελληνικού ελαιολάδου σε πολλά τοπικά σούπερ µάρκετ και καταστήµατα σε διάφορα αστικά κέντρα της Κίνας.

Το ελληνικό ελαιόλαδο στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη

Ιδιαίτερη προβολή του Ελληνικού Ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας έχει εξασφαλίσει ο εθνικός φορέας υποστήριξης εξαγωγών Enterprise Greece, προκειμένου να προβάλλει την ποιοτική υπεροχή, την διατροφική αξία  και την διαφορετικότητα ποικιλιών και γεύσεων του εθνικού μας προϊόντος.

Ειδικότερα, στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Κίνα, Σαγκάη 5-10/11/2018, στο περίπτερο των ελληνικών προϊόντων λειτούργησε με την επιμέλεια και την υποστήριξη του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) OLIVE BAR, όπου παρουσιάστηκαν επώνυμα, τυποποιημένα ελαιόλαδα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες (εισαγωγείς, αγοραστές αλυσίδων, δημοσιογράφους κλπ) να τα δοκιμάσουν και να ενημερωθούν αναλυτικά για τους συνδυασμούς γεύσεων, αρωμάτων & γαστρονομικών επιλογών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia