FOLLOW US: facebook twitter

Το έδαφος της αθέατης πλευράς της Σελήνης είναι πιο… αφράτο

Ημερομηνία: 22-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα
Στιγμιότυπο από την ανάκτηση από τους επιστήμονες των δειγμάτων της αθέατης πλευράς της Σελήνης για μελέτη.
πηγή φωτό. (CCTV)

Παρουσιάστηκε μελέτη των πρώτων δειγμάτων από αυτή την περιοχή του φεγγαριού.

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα ευρήματα της μελέτης που διεξάγεται στα πρώτα δείγματα που συλλέχθηκαν από την αθέατη στη Γη πλευρά της Σελήνης. Τα δείγματα που συλλέχθηκαν από το ρόβερ Chang’e 6 της Κίνας αποκαλύπτουν ότι το έδαφος της αθέατης πλευράς του φεγγαριού παρουσιάζει διαφορές από εκείνο της πλευράς που βλέπει τη Γη. Τα νέα στοιχεία  θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεωρίες την ύπαρξη και εξέλιξη του φυσικού μας δορυφόρου.

Η σύνθετη αποστολή επιστροφής των δειγμάτων ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου όταν τα δείγματα έφτασαν στα χέρια των επιστημόνων στον πλανήτη μας. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν αρχικά σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για αποθήκευση, ανάλυση και τελική διανομή για έρευνα. Και τώρα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «National Science Review» παρέχει τα πρώτα στοιχεία για το πολύτιμο υλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δείγματα που συλλέχθηκαν έχουν χαμηλότερη πυκνότητα σε σύγκριση με προηγούμενα σεληνιακά δείγματα, τα οποία ανακτήθηκαν από την πλευρά της Σελήνης που βλέπει τη Γη και έχουν πραγματοποιηθεί εκεί επανδρωμένες αποστολές. Πιο συγκεκριμένα, τα δείγματα της αθέατης πλευράς δείχνουν μια πιο χαλαρή και πιο πορώδη δομή από τα δείγματα της άλλης πλευράς. «Το δείγμα είναι αρκετά χαλαρό και θα ήταν ακόμα πιο αφράτο στη φυσική του κατάσταση στη σεληνιακή επιφάνεια», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα

Το χώμα περιέχει επίσης περισσότερα ανοιχτόχρωμα σωματίδια όπως άστριος και γυαλί σε σύγκριση με τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την αποστολή Chang’e 5 που το 2020 είχε επισκεφθεί την πλευρά της Σελήνης που βλέπει τη Γη. Αυτό, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση, υποδηλώνουν μεγαλύτερη παρουσία υλικών που παραδίδονται στην περιοχή δειγματοληψίας από μακριά. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν τα συμβάντα πρόσκρουσης (όπως ένα χτύπημα αστεροειδούς) οδηγούν σε εκτοξεύσεις που εκτοξεύονται προς τα πάνω και προς τα έξω από την περιοχή πρόσκρουσης. Η σύνθεση του βασαλτικού βράχου στη θέση της δειγματοληψίας πιστεύεται ότι είναι αναμεμειγμένη με εκτοξεύσεις από μη βασαλτικές περιοχές.

Τα δείγματα έχουν επίσης χαμηλότερη συγκέντρωση KREEP, μια υπογραφή βράχου που είναι σύντομο για πέτρωμα εμπλουτισμένο με κάλιο (χημικό σύμβολο K), στοιχεία σπάνιων γαιών (REE) και φώσφορο (χημικό σύμβολο P), το οποίο είναι πιο άφθονο στην κοντινή πλευρά. Αυτή η ασυμμετρία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί η μακρινή πλευρά είναι τόσο διαφορετική από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δείγματα θα μπορούσαν να προωθήσουν την κατανόηση πολλών βασικών πτυχών της σεληνιακής επιστήμης. Αυτό περιλαμβάνει την πρώιμη εξέλιξη του φεγγαριού, τον τρόπο με τον οποίο οι ηφαιστειακές δραστηριότητες διέφεραν μεταξύ της κοντινής και της μακρινής πλευράς, το ιστορικό κρούσεων του εσωτερικού ηλιακού συστήματος, το αρχείο γαλαξιακής δραστηριότητας που διατηρείται στο σεληνιακό στρώμα καιρού και τη σύνθεση και τη δομή του σεληνιακού φλοιού και του μανδύα .

«Αυτές οι ιδέες αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες έννοιες και θεωρίες σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη της Σελήνης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia